PSA CİTROEN VE PEUGEOT'UN YENİ MODÜLER PLATFORMU; EMP2

Ototeknikveri     22 Haziran 2014 05:27

PSA grubunun yeni 308 ve Picasso modellerinde kullanılmaya başlanan EMP2 platformu teknolojisiyle ilgi çekiyor.

PSA CİTROEN VE PEUGEOT'UN YENİ MODÜLER PLATFORMU; EMP2
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Günümüz otomobil teknolojisinde, modüler platformlar, yeni model tasarımı ve üretiminde artık büyük önem taşıyor. Bir motor ile donatılmış bir platform, bir aracın üretim maliyetinin yaklaşık olarak % 60'ına tekabül ettiğinden üreticiler açısında büyük önem taşıyor. Ortak platform kullanımı sayesinde, bir kez geliştirilen gövde altı, süspansiyon sistemi ve çekirdek elektronik parçalar farklı araçlarda kullanılabiliyor. İlk kez 1998 yılında PSA Peugeot Citroën tarafından başlatılan platform politikası her iki markanın daha rekabetçi hale gelmesi, ortak parça kullanımı ve farklı pazarlar için araç çeşitlendirmesi konularında büyük yarar sağlamış. Yeni geliştirilen ve bu çalışmaları daha ileriki bir noktaya taşıyacak olan modüler platform EMP2 ise, sedan, hatchback, station, MPV, SUV, cabrio ve coupe gibi bir çok değişik karoser seçeneğinin yanında farklı segmentlerde de kullanılabilecek olmasıyla öne çıkıyor. 
 
Şu anda, Peugeot ve Citroën modelleri, Fiat, Toyota veya Mitsubishi ile ortak geliştirilen araçlardaki platformların haricinde esas olarak üç farklı platform üzerinde yükseliyor. PF1 adı verilen ilk  platform, bu markaların B1, B2 ve C giriş segmentindeki araçlarını kapsıyor. Peugeot 301, Citroen C-Elysee ve yeni Peugeot 2008 bu platforma sahip araçlar arasında yer alıyor. PF2 adlı diğer platform ise özellikle c segmntindeki sedan modellerin yükseldiği bir alt yapı. Her iki markanın MPV modellerinin yanısıra, Citroën Berlingo ve Peugeot Partner gibi hafif ticari araçlarında kullandığı bu platformda son olarak Citroen'in DS5 modeli yükseldi. PF3 adı verilen diğer bir platform ise D ve ağırlıkla Çin pazarı için geliştirilen E segmenti modeller için kullanılıyor. 
 
Yeni EMP2 platform ise Peugeot ve Citroen modellerinin, öncelikle PF2 ardından ise PF3 platformunda yükselen araçlarında kendisine yer bulacak. Kısa süre içerisinde her iki markanın dünya genelinde satmış olduğu araçların yarısının EMP2 platform üzerinde yükselmesi bekleniyor. Dört farklı iz genişliği, beş farklı aks mesafesi, iki farklı kokpit ve kaporta temeli, esnek kiriş veya çok kollu olmak üzere iki farklı arka süspansiyon sistemi, kısa, uzun karoser seçenekleri, 5 veya 7 koltuklu yolcu taşıma kapasitesi gibi alternatifler sunacak yeni EMP2 platform, içten yanmalı motor, hibrid sistem ve dört tekerlekten çekiş içinde imkan sağlayacak. 
 
Kullanılan alüminyum ve çelik malzemeler ile azaltılan ağırlığıyla öne çıkan EMP2 platform, bir çok yeniliğiyle kullanıcıların beklentilerin karşılamak için geliştirilmiş. Gelişmiş City-Park işleviyle uyumlu elektrik hidrolik direksiyon ile birlikte azaltılan dönüş çapı, izole edilen motor bölümü ile azaltılan iç gürültü, daha hafif, çabuk ve daha sessiz bir fren sistemi için motorlu fren kaliperleri, FARC ve ACC gibi gelecek nesil sürüş destek sistemleri ile uyumlu, üç entegre sensöre sahip son nesil Elektronik Denge Programı ( ESP9 ), manuel şanzımanda yumuşak vites geçişleri için yeni vites kontrolleri, daha sessiz klima sistemi, yeni arka süspansiyon ile daha fazla yol konforu, üçüncü nesil yataklar, daha az lastik aşınması, daha fazla güvenlilk ve daha uzun lastik ömrü sağlayacak, her modelde standart olacak lastik basınç sensörü, IXH eşanjör ile daha etkin ve verimli klima sistemi, kolay tamir imkanı sunan ve turbo motorların verimini arttıran yeni soğutma sistemi ilk kez yeni Citroen Picasso ve Peugeot 308 gibi modellerde kullanılacak EMP2 platformun getirdikleri yenilikler olarak sıralanıyor. -Ototeknikveri-

 

Son Güncelleme : 22 Haziran 2014

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo