Ford, Avrupa'da Focus Electric üretimini sona erdirdi

Ototeknikveri     14 Nisan 2017 03:08

Ford geçtiğimiz yıl Avrupa'da sadece 61 adet elektrikli Focus otomobil sattı.

Ford, Avrupa'da Focus Electric üretimini sona erdirdi
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Ford, düşük emisyonlu araçlara yönelik stratejisini hibrit hafif ticari araçlara kaydırırken Focus'un tam elektrikli versiyonunun Avrupa üretimini durdurdu. Ford, kompakt modelin içten yanmalı motorlu versiyonlarının yanı sıra 2013'te Almanya'nın Saarlouis kentindeki fabrikasında Focus Electric üretimine başlamıştı. Ford yöneticilerinden Graham Hoare, satışların çok düşük olduğunu, piyasa olgunlaştığında elektrikli otomobil alanında yeniden şanslarını deneyeceklerini belirtti. Piyasa analisti JATO Dynamics'e göre, Ford geçen yıl Avrupa'da sadece 61 adet Focus Electric modeli sattı. 2015'te ise bu sayı 70'ti. Ford, Avrupa'da üretimini durdurduğu Focus Electric otomobilleri şimdi ABD'den ithal ediyor. Geçen yıl otomobile daha büyük 33.5 kWh bir pil paketi eklenerek elektrikli sürüş mesafesi tek şarjla  (160 km'den) 225 km'ye çıkartılmıştı. Focus Electric Almanya'da 34.900 euro fiyatla satılıyor.

 

Ford, Avrupa'da müşteriler elektrikli otomobilleri pratik bir çözüm olarak görmediği için satışların düşük gittiğini söylüyor. Firma, diğer araç üreticilerinin yaptığı gibi, satışları artırmak için modelin fiyatını indirmekte ise isteksiz davranıyor.

 

Firma ayrıca 2020 yılına kadar 480 km sürüş mesafeli, tam elektrikli bir SUV çıkartacağını açıkladı. Bu SUV firmanın beş yıl içinde çıkartacağı 13 yeni global elektrikli (tam elektrikli veya hibrit) taşıttan birisi olacak. 

 

Hibrit hafif ticari araç potansiyeli

Tam elektrikli araçlar yerine Ford, içten yanmalı motorlarla da çalışan hibrit sistemlerde daha büyük potansiyel görüyor.

 

Ford, bu yıl Londra'da Transit Custom modelinin benzinli-elektrikli bir versiyonunu deneyecek, modelin üretimi ise 2019'da Türkiye'deki Transit fabrikasında başlayacak.

 

Şirket, şehirlerdeki dizel ticari araçlarla ilgili daha sıkı kısıtlamaları öngörerek şehiriçi dağıtım filolarını (kargo, küçük esnaf ürün taşımacılığı vb) hedefleyecek. Hoare, aynı zamanda gelecek yıl Londra'da taksi satışlarının sıfır emisyonlu araçlarla sınırlanacağına dikkat çekti ve "Bunun biraz kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz" dedi.

 

Hoare, hafif ticari araçlar için hibrit sistemlerin tam elektrikli sistemlerden daha uygun ve ekonomik olduğunu söyledi.

 

Otomobil üreticileri, piyasayı sıfır ya da düşük emisyonlu ticari araçlar için deniyor. Nissan şu anda Avrupa'da e-NV200 elektrikli minibüs satışını gerçekleştirirken, Geely'ye ait London Taxi Company, 2018 yılı sonunda İngiltere'de bir tak- çalıştır kamyonet çıkartacak.

 

Ford'un Avrupa'da sınırlı bir elektrikli ürün portföyü var. Mondeo benzinli hibrit Valencia, İspanya'da üretiliyor.

Son Güncelleme : 14 Nisan 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo