VW'nin Geleceğin Aracı Sedric Şanghay’da

Ototeknikveri     22 Nisan 2017 05:11

Volkswagen Grup Şanghay Otomobil Fuarı'nda çok sayıda yeni model ve grup markalarının münferit çalışmaları ile birlikte sürücüsüz otomobil Sedric'i (Self-Driving Car) sunuyor. Bu, grubun bu alandaki ilk konsept otomobili ve dolayısıyla yarının trafiği için entegre bir hareket kabiliyetini sergiliyor.

VW'nin Geleceğin Aracı Sedric Şanghay’da
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Sedric, grubun 6 Mart'ta Cenevre'deki özel akşam etkinliğinde ilk kez gösterilmişti. Otonom sürüş için sıfırdan geliştirilen bir konsept olan Sedric, yenilikçi ulaşım anlayışı ile herkesin kullanabildiği ancak buna rağmen yüksek oranda kişiselleştirilebilen bir otomobil olacak. Volkswagen Grup ve Mobvoi tarafından oluşturulan yeni ortak girişim, Sedric'i ve entegre mobilite konseptini yapay zeka üzerine kurulu bir kişisel dijital asistanla geliştirmek istiyor.

 

Volkswagen Grup, markaları ve ürünleri ile dünyanın birçok ülkesinde bireysel hareketliliği daima demokratikleştirme stratejisi uyguluyor. Şirket ayrıca, yeni mobilite konseptiyle ileri teknoloji ve güvenliği herkese açık hale getirecek. Önemli otomobil piyasası Çin, Volkswagen Grubu için geleceğin hareket kabiliyet stratejisinde ciddi bir rol oynayacak. Konsept otomobil Sedric, entegre hareket kabiliyeti çözümünün merkezi bir bileşeni. Aynı derecede yenilikçi kontrol sistemi ile birlikte Sedric, otonom sürüş kavramına tamamen yeni bir anlam katıyor. Otomobili harekete geçirmek için bir düğmeye dokunmak yeterli. Araç sahibinin bu düğmeye dokunmaktan başka müdahale etmesi gereken hiçbirşey yok, otomobil kendi kendini sürüyor ve yolcularını rahat ve güvenli bir şekilde hedeflerine ulaştırıyor.

 

Şanghay Otomobil Fuarı'ndan önceki akşam konseptin tanıtımında konuşan Volkswagen Grup CEO'su Matthias Müller, "Mevcut ortaklarımızla işbirliğini güçlendireceğiz ve yeni ortaklıklar kuracağız. Bu işbirliklerini yeni bir mobilite çağının yaratılması için kullanmak istiyoruz. Milyonlarca Çinli müşterimiz için sürdürülebilir bir hareketlilik dünyası hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda, Volkswagen daha da Çinlileşecek." dedi.

Strateji

Otomobil tasarım, geliştirme, üretim ve pazarlama, Volkswagen Grubu'nun gelecek stratejisinde anahtar rol oynamaya devam ediyor. Akıllı mobilite çözümleri, grubun tüm markalarında aynı odak noktasıyla kuruluyor. Ulaşım hizmetleri sağlayıcısı Gett'e yapılan yatırım, yine bu alanda faaliyet gösterecek MOIA'nın kurulması ve Mobvoi ile ortak girişim, bu yol haritasında önemli adımlar. Mobvoi, sesli etkileşim teknolojileri ve yapay zeka algoritmaları konusunda uzmanlaşmış, Çin'de kurulu bulunan bir şirket. Volkswagen Grup ve Mobvoi, yapay zeka temelinde araç uygulamaları ve kişisel dijital asistanlar için yeni hareket kabiliyeti kavramları ve ürünleri geliştirmeyi istiyor. Volkswagen Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Volkswagen Çin CEO'su Prof. Dr. Jochem Heizmann bu işbirliklerini "Bu ortaklık, Volkswagen'in kişisel mobilite teknolojisinin yeni biçimlerini yaratmak için Mobvoi gibi yenilikçi Çinli teknoloji şirketleriyle kuracağı ortaklıkların örneklerinden birisi" diye yorumladı.

 

Volkswagen Grubu'nun tarihindeki en büyük değişim süreci "Together - Strategy 2025" adlı gelecek stratejisiyle başlatıldı. Bu grup stratejisi, dünyanın en iyi otomobil üreticilerinden birine sürdürülebilir hareket kabiliyetinin önde gelen küresel sağlayıcılarından biri olma yolunu açıyor. Temel ticari faaliyetlerin ve yeni mobilite çözümlerinin dönüşümü, grubun gelecekteki büyümesinin temelini oluşturacak.

Gelecekte, tamamen otomatikleştirilmiş araçlar birçok insanın mobilite deneyimini zenginleştirecek. Bu araçlar daha az yer kaplayacak, daha az enerji tüketecek ve aynı zamanda daha güvenli ve sürdürülebilir olacak. Bu konsept, herkes için özel imkanlar sunuyor: yetişkinler ve çocuklar, emekliler ve fiziksel engelli insanlar, kendi arabasına ya da ehliyete sahip olmayan şehir insanları ve şehre yeni gelen ziyaretçiler yeni mobilite çözümleriyle kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

 

Grubun ilk konsept otomobili

Sedric, Volkswagen Grubu'nun ilk konsept oyomobili ve grupta 5. seviye otonom sürüşle geliştirilen ilk araç. Başka bir deyişle, bu seviyede otonom sürüş için bir insan sürücü gerekmiyor. Sedric, Potsdam'daki Volkswagen Grubu Avrupa Gelecek Merkezi ve Wolfsburg'daki Volkswagen Grup Araştırma Merkezi ile işbirliği içinde tasarlandı, geliştirildi ve inşa edildi.

 

Volkswagen Grup Ar-Ge Yöneticisi Dr. Ulrich Eichhorn "Volkswagen Grubu'nun dönüşüm sürecinde öncü bir rol oynamak istiyoruz ve bu süreci yapılandırmak istiyoruz. Bu nedenle, dijitalleştirme ve otonom sürüş gibi önemli inovasyon alanlarında gelişme hızını ve yatırımları artırıyoruz. Bunu başarmak için kurumda yeni bir yapı oluşturduk. Bu, Volkswagen Grubu'nun bir otomotiv üreticisi olmaktan önemli bir mobilite sağlayıcısına dönüşmesi yolunda ilerlemesine imkân verecektir. 2025 yılı itibariyle sürdürülebilir mobilitede öncü bir sağlayıcı olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

 

Mobilite deneyimi

Herkes için basit bir bireysel hareket biçimi fikri, evrensel olarak kullanılabilen bir taşıt ve sezgisel ve kolay anlaşılan kontrol konseptiyle bağlantılı. Volkswagen OneButton (tek tuş), kullanıcı ile Sedric arasındaki bağlantı ve tamamen yeni bir mobilite deneyiminin anahtarı. Bunun nedeni, düğmeye tek bir dokunuşla hareket kabiliyetini herkese, her an ve her yerde garanti ediyor olması. Gelecekte bir ehliyete bile ihtiyacınız olmayacak; kontrol konsepti tek bir tuştan, Sedric'in renkli sinyallerle hedefe varış zamanını belirten halkasından ve görme engelli bir kişiyi arabaya yönlendirebilen titreşim sinyallerinden oluşuyor.

 

Ailenin arkadaşı 

Yenilikçi kontrol elemanı, aracın yerini bulmak için entegre mobil alıcı, GPS ve pusula ile dünya çapında çalışan evrensel bir mobilite kimliği olarak işlev görüyor. İş gezilerinde ya da bir tatil beldesinde - tıpkı evdeymiş gibi - bir düğmeye basmanız yeterli, böylece Sedric, otonom bir paylaşımlı mobilite aracı olarak hareket eder.

 

Paylaşılan bir hareketlilik aracı olan Sedric, Volkswagen Grubu'nun mobilite hizmetleri sağlayıcısının filosunun bir parçası olabilir. Ancak Sedric, Volkswagen Grubu markalarından herhangi birisinin logosu ile müşteriler tarafından geleneksel şekilde satın alınarak sahiplenilmeye ve kişiselleştirilmeye de çok uygun. Volkswagen, birçok insanın gelecekte kendi otomobillerine sahip olmaya devam edeceğinden emin. Sonuçta, bu yeni otomobil akıllı, her zaman elinizin altında ve sürücü müdahalesi gerektirmeden çalışabiliyor. Sedric çocukları okula ve anne babaları işyerlerine götürebilecek, kendi başına otopark arayabilecek ve kendini park edebilecek, sahiplerinin alışveriş siparişlerini teslim alabilecek, istasyondan ailenin bir ziyaretçisini alıp eve götürebilecek ya da ailenin çocuklarından birisini spor eğitiminden alabilecek. Bütün bunların hepsini tek düğme ile, ses kontrolü ya da akıllı telefon uygulaması ile tamamen otomatik ve güvenli şekilde yapabilmek mümkün.

 

Volkswagen Grubu Dijital Sistemler Yöneticisi Johann Jungwirth bu yeni çağı "Herkes yeni hareketlilik dünyasına dahil edilecek, herkes için erişilebilirlik sunacağız. Mobilite çözümümüz, bu kişileri kapıdan kapıya kadar kolaylıkla ve sorunsuz bir şekilde ulaştıracak. Yeni vizyonumuzun uygulanmasıyla, otomobiller herkese daha fazla özgürlük, şaşırtıcı bir konfor seviyesi ve çok daha yüksek bir yaşam kalitesi sunacak. Bireysel hareketlilik, birçok insanın toplum hayatına katılmasını kolaylaştıracak." diye açıklıyor.

 

Kullanıcı deneyimi

Sedric'i geliştirirken tanımlanan hedefler, tutarlı bir sadeleşme, çok basit işletim, tamamen sezgisel kullanım oldu. Sadece Volkswagen OneButton'a basın ve Sedric tam olarak belirtilen saatte önünüze gelsin. Sedric kullanıcısını tanıyor ve iki parçalı kapısını açıyor. Geniş ve yüksek açılan kapılar, yolcuların bagajları ile bile binmesini kolaylaştırıyor. Cömert genişlikteki iç mekanda çanta ve bavullar için de yer var.

 

Bir asistan gibi konuşuyor

Yolcular, varış yerini, oraya nasıl gidileceğini, yolculuk süresini, mevcut trafik durumunu, belki de yolda kısa bir mola vermek istediklerini Sedric'le kişisel asistanları gibi konuşabilecek. Yolda iken, tam olarak ne yapmak istediğinizi seçebilirsiniz. Ön cam, artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip büyük bir OLED ekran ve bir iletişim ve eğlence merkezi olarak hizmet ediyor. Yolcular dilerlerse gözlerini kapatıp, arkalarına yaslanıp rahatlayabiliyor.

Tasarım tecrübesi

Sedric'i yaratmak için kullanılan tasarım dili samimi, empati kurabiliyor ve güven veriyor. Sedric, kaslı ve sağlam yapısı ile güçlü bir karakter, güvenlik ve gönül rahatlığı hissi veriyor. İki parçalı salıncak tipi kapı tavana kadar uzanıyor. Geniş ve yüksek kapı, yolcuların rahatça ve kolaylıkla içeri girip çıkmasını sağlıyor.

 

Sedric, şehir ortamlarında, banliyölerde ve kırsalda aynı konforu ve güvenliği sağlayarak dolaşabilecek bir araç. Kaporta yapısı geniş bir iç kabin ve kompakt boyutları birarada sunuyor. Sedric, geleneksel otomobillerdeki kaput ya da omuzlar gibi bazı kısımlara ve geleneksel orantılara sahip değil, bu da iç kullanım alanı bakımından avantaj sağlıyor.

 

Yeni mühendislik yapısı bu tek parça, sade kaportayı mümkün kıldı. Sedric safkan bir elektrikli otomobil. Pil paketi düz ve akslar arasında konumlandırılmış. Kompakt elektrik motoru ise tekerlek seviyesinde bulunuyor. Klima veya otonom sürüş için kullanılan yapay zeka donanımı gibi sistemler ön ve arkadaki kompakt çıkıntılara yerleştirilmiş.

 

Volkswagen Grubu Tasarım Yöneticisi yeni konsept için "Yeni teknolojilerin bir sonucu olarak ne kadar özgürsek, araçlarımızı o kadar daha iyi ve daha tutarlı bir şekilde bireysel yaşam biçimlerine ve kişisel özlemlere adapte edebileceğiz, birbirine benzer otonom araçlarımız olmayacak. Tam aksine; Geleceğin yolları ve şehir manzaraları daha da çeşitlenecek, hatta daha renkli ve duyusal hale gelecek" dedi.

 

Sıcak karşılama ve ev hissi

Günümüzdeki otomobiller ile Sedric arasındaki en önemli fark iç kabinde hemen hissediliyor. Sedric, otonom sürüş sistemini bir şoför olarak görüyor. Bu nedenle direksiyon simidi, pedallar ve kokpit, gereksiz. Bu da araçta tamamen yeni bir sıcaklık ve rahatlık hissi veriyor. Sedric, özenle seçilmiş malzemelerle donatılmış, şık ve tekerlekli bir oturma salonu. Bunun bir örneği de büyük yüzeylerin döşenmesi için kullanılan huş ağacı yağıyla işlenmiş özel deri. Bu doğal malzeme dokunulduğunda çok hoş bir his veriyor.

 

Yeni zeka ve yeni verimlilik

İç mekanın 2 + 2 kişilik tasarımı aracın zeminini en iyi şekilde kullanıyor. Arkadaki iki koltuk çok rahat bir kanepe gibi. Temiz hava sağlayan havalandırma sistemi ve iyi bir klima sistemi dahice tasarlanmış. Sedric gerçekten de yeşil teknoloji içeriyor: arka camın önünde konumlandırılmış hava temizleyici bitkiler, bambu kömürlü hava filtrelerinin etkisini artırıyor. Geniş pencere yüzeyleri dış dünya ile temas yaratıyor ve hatta büyük, yüksek çözünürlüklü OLED ekran da şeffaf, böylece yolcuların manzarasını kapatmıyor. 

Son Güncelleme : 24 Nisan 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo