2017 Honda Clarity Fuel Cell; Dünyanın en gelişmiş yakıt hücreli otomobili

Ototeknikveri     24 Nisan 2017 01:43

Dünyada yakıt hücreli otomobiller alanında ilk kez Honda Clarity Fuel Cell beş kişilik sedan formunda geliyor. Yakıt hücresi yığınının küçültülmesi sayesinde bütün güç aktarım organları kaputun altına sığdırılabilmiş.

2017 Honda Clarity Fuel Cell; Dünyanın en gelişmiş yakıt hücreli otomobili
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Hafif, dayanıklı şasi ve uzun sürüş mesafesine uygun tasarıma sahip kaporta ile Honda, yakıt hücreli otomobillerde sıklıkla görülen tasarım ödünlerinden sakınmaya çalışmış. Otomobil yaklaşık 650 km sürüş mesafesine sahip, bu da sıfır emisyonlu taşıtlar arasında en uzun sürüş mesafesi. Dolayısıyla uzun yolculuklara uygun, konforlu bir otomobil tasarlanmış. Bu amaçla, modelin önceki neslinde orta tünelde yer alan yakıt hücresi yığını, daha küçük boyutlara getirildi. Yakıt hücresi yığını motor kaputunun altına yerleştirildi, böylece daha verimli bir yerleşim ve daha geniş bir kabin alanı elde edildi. Bu sayede Honda Clarity Fuel Cell dünyanın ilk beş kişi taşıyabilen sedan tipi yakıt hücreli otomobili oldu. 

Clarity Fuel Cell, otomobilin etrafındaki hava akışını yumuşatmaya yardımcı olan özellikler ile gelişmiş aerodinamik tasarıma sahip. İnovasyonlar Clarity Fuel Cell'in hafifliğine ve dayanıklılığına katkıda bulunuyor. Kaportada mükemmel şekil alan, yumuşak lambda tipi çelik uygulandı.

 

Şasi ve kaportada %55 oranında yumuşak çelik, alüminyum ve kompozitler kullanılmış. Normal Honda sedan otomobillerde bu oran genellikle %29 civarında oluyor. Sonuç olarak, otomobil eşdeğerdeki benzinli otomobillerden ortalama %15 daha hafif, bu da verimliliğini artırıyor. 

Kabinde, Honda'nın 'Advanced Modern Lounge' teması ileri teknoloji ve üstün konfor seviyesi sağlıyor.

 

Honda Clarity Fuel Cell, dünyanın en gelişmiş yakıt hücresi araçlarından birisi ve sıfır emisyonlu taşıtlar arasındaki en uzun sürüş mesafesini sunuyor. Honda'nın kendi bünyesinde NEDC prosedürü ile yaptığı testlere göre sürüş mesafesi 650 km.

Son teknolojiye sahip yakıt hücresi yığını önceki modelden daha küçük, buna rağmen güç çıkışı daha yüksek (yeni Clarity Fuel Cell'de 103 kW, önceki nesil FCX'de 100 kW). Yığın içerisindeki hücrelerin tek tek küçültülmesi bütün ünitenin motor, şanzıman ve güç kontrol ünitesinin yanına sığabilecek boyuta gelmesini sağlamış. 

 

Yeni Clarity Fuel Cell, Honda'nın iki kademeli süperşarjlı elektrikli turbo hava kompresörü ile donatılmış ilk üretim modeli. Kompresör ayrıca, giriş basıncını artırarak güç aktarım organını küçültmeye yardım ediyor. Yeni geliştirilen Yakıt Hücresi Voltajı Kontrol Ünitesi, motora 500V enerji sağlayarak önceye kıyasla %30 daha fazla mtoor güç çıkışı üretilmesine imkan veriyor.

Yeni Clarity Fuel Cell'in Avrupa'ya gelmesi, Honda'nın 2017 Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıttığı "Electric Vision" projesi kapsamında 2025'e kadar Avrupa'da sattığı otomobillerin üçte ikisinin elektrikli güç aktarım organlarına sahip olması hedefi için büyük önem taşıyor. Clarity Fuel Cell, Honda'nın yakıt hüvreli araçların benimsenmesi ve güçlü bir hidrojen dolum istasyonları ağı oluşturulması yönündeki çabalarına katkı sağlıyor. Honda, 2022 yılına kadar yeni Clarity Fuel Cell otomobillerden oluşan bir filoyu Avrupa'da çeşitli tanıtım projelerinde kullanacak. Firma bu sayede yakıt hücreli taşıtlar alanındaki öncülüğünü ve otomobillerinin etkileyici performansını sergileyecek.

 

Honda Clarity Fuel Cell otomobillerin üretimi Honda'nın Japonya Tochigi'deki tesislerinde başlayacak ve talep büyüdükçe üretim hacmi de artırılacak. Avrupa'da, HyFIVE projesi aracılığıyla İngiltere ve Danimarka'da sınırlı sayıda Honda Clarity Fuel Cell otomobil deneniyor. 

Son Güncelleme : 24 Nisan 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo