Volkswagen’in Dieselgate düzeltmeleri yeni arızalara mı sebep veriyor?

Ototeknikveri     24 Nisan 2017 02:49

Volkswagen Dizel Müşteri Forumu, otomobilinde düzeltme yapılan müşterilerin yakıt tüketiminin arttığını ve performansın düştüğünü iddia etti. Volkswagen ise iddiaları reddetti ve bu tip sorunların otomobillerin sadece %1’inde görüldüğünü söyledi.

Volkswagen’in Dieselgate düzeltmeleri yeni arızalara mı sebep veriyor?
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen EA189 dizel motor üzerinde yaptığı düzeltmelerin yeni sorunlara yol açtığı iddialarını reddetti. Giderek daha fazla araç sahibi düzeltmeden sonra yakıt tüketiminin arttığını ve performansın düştüğünü söylüyor. İlk iddialar Volkswagen Dizel Müşteri Forumu’ndan geldi. Forumda, düzeltme yapılan 2.0 litre dizel motorlarda egzoz dumanının arttığı, dizel partikül filtresinde aşırı rejenerasyon ya da arızalar meydana geldiği belirtildi. Ayrıca egzoz gazı rejenerasyon (EGR) valflerinde, turboşarjlarda ve yakıt enjektörlerinde de sorun olduğu iddia ediliyor. Düzeltmeden sonra bazı motorlarda tekleme ve aşırı gürültü de kaydedildi. 

 

Volkswagen bahsi geçen sorunların otomobillerin sadece %1’inde görüldüğünü, bunun da düzeltme yapılan 600.000 otomobil içinde (haftada 20.000) sadece 6000 otomobile denk geldiğini söylüyor. Firma sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında “Müşterilerimizin %99’undan fazlası yapılan ücretsiz teknik düzeltmelerden memnun. Elbette sorun yaşadığını belirten az sayıdaki müşterilerin otomobilleri ile de ilgileniyoruz ve gerekli işlemleri yapacağız” dedi.

Volkswagen ayrıca şikayet gelen otomobillerin büyük kısmının daha önce kötü bakıldığını, bazı otomobillerde fabrikada takılan dizel partikül filtrelerinin bile bulunmadığını belirtiyor. Firmaya göre bu problemlerin bir kısmı müşterilerin kendi ihmalinden kaynaklanıyor ve Volkswagen’in düzeltme kapsamına girmiyor olabilir.

 

Volkswagen daha önce de pek çok kez yapılan emisyon düzeltmelerinin otomobillerin performansında hiç bir olumsuz etki yaratmadığını, düzeltmelerin detaylı şekilde test edildiğini ve bağımsız yetkililerce onaylandığını savunmuştu. Bu kapsamda firma düzeltmeleri 200.000 otomobil üzerinde test etti.

 

Volkswagen’in müşterilerin şikayetlerini dikkate almadığı, sorun yaşadığını belirten pek çok müşteriye “Sizden başka otomobilinde düzeltme yapılan kimse böyle bir şikayetle gelmedi” şeklinde yanıt verildiği de iddialar arasında. İki ay önce VW İngiltere yöneticisi Paul Willis bir toplantıda yaptığı konuşmada güncellenen otomobillerin sadece %0.75’inden şikayet geldiğini savunmuştu.

Forumdaki iddialarda şikayette bulunan kullanıcı sayısının çok daha fazla olduğu ve Volkswagen’in bu şikayetleri kaydetmediği ifade ediliyor. Ayrıca bazı araç sahiplerinin düzeltmeden sonra arıza veren EGR valflerini ücretle yenilemek zorunda kaldıkları belirtildi. Volkswagen ise bu arızaların düzeltmelerden kaynaklanmadığını savunuyor. 

 

Volkswagen’in emisyon skandalından etkilenen modeller arasında EA189 dizel motorlu Polo, Golf Plus, Beetle ve Passat da var. 

 

Volkswagen Dizel Müşteri Forumu, hükümet yetkililerine Volkswagen hakkında yasal takip başlatma çağrısı yapıyor. Yasal takip isteğine dayanarak olarak ise Willis’in şu sözleri gösteriliyor: “EU5 emisyon standartları altındaki Nox emisyonları sınırları Yeni Avrupa Sürüş Döngüsü (NEDC) testleri için belirlenen sınırlardır. Bu sınırlar sadece söz konusu testleri kapsar, yoldaki gerçek sürüş koşullarını kapsamaz. İngiltere’de yollardaki sürüş koşulları için bir yasal emisyon sınırı yoktur”. 

 

Willis’in bu sözlerinin EU5 düzenlemeleri ile çerçevesi çizilen yasaları çiğnediği savunuluyor.

Son Güncelleme : 25 Nisan 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo