Çin yeşil enerjili otomobillere ağırlık verecek

Ototeknikveri     26 Nisan 2017 12:12

Çin Sanayi Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ülkede 2025 yılı itibariyle 35 milyon adet otomobil satılacağı ve bunların en az beşte birinin yeşil enerjili (elektrikli, hibrit, hidrojen vb.) otomobillerden oluşacağı öngörülüyor.

Çin yeşil enerjili otomobillere ağırlık verecek
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Çin Sanayi ve Enformasyon Teknolojileri Bakanlığı, şehirleşmenin artması ve Çinli otomobil üreticilerinin dış pazarlara açılması dolayısıyla ülkede otomobil satışlarının geçen yıla kıyasla en az %25 artmasını beklediklerini açıkladı. Dünyanın en büyük otomotiv piyasası olan Çin’de 2016’da 28 milyon adet otomobil satıldı. Ülkede otomobil üreticileri devlet tarafından daha çok hibrit ve elektrikli otomobil üretmeye teşvik ediliyor. Ülkede 2020 yılı itibariyle yeni enerjili otomobillerin satışı 2 milyon adete ulaşabilir, bunun 2025 yılında ise toplam otomobil üretiminin ve satışlarının %20’sini aşması bekleniyor. Gelecek 10 yıl içinde ülkede yeni enerjili otomobil satışları 7 milyon adeti bulacak. Yeşil enerjili otomobil satışları hükümet destekleri sayesinde oldukça yükselse de hala Çin otomobil sayısının sadece %2’sini oluşturuyor. 

 

Bakanlıktan yapılan açıklamada sektörde yerel şampiyonlar yaratılması ve gerek Çin’de gerekse dünyada yabancı markalara karşı rekabet gücünün artırılmasının amaçlandığı belirtildi. Açıklamada “Çinli markaların ürünlerinin kalitesi net bir şekilde yükseldi, marka tanınırlığı, saygınlığı ve global etki de eskiye kıyasla çok daha güçlü. 2025 yılı itibariyle bazı Çinli otomobil markalarının dünyada satış listelerinde ilk 10’da yer almasını bekliyoruz” denildi. 

 

Çin’in SAIC ve Geely Otomobil Holdingleri gibi yerli otomobil üreticileri yeni modelleri ve piyasa stratejileri ile şimdiden dünya çapında ünlü markalarla rekabet ediyor.

 

Sanayi Bakanlığı açıklamasında otomotiv sektöründe yabancı firmalarla ortak girişimler için koşulların esnetilmesinin düşünüldüğü de ifade edildi. Şu anda General Motors ya da Nissan gibi yabancı firmalar Çin yasalarına göre ülkedeki ortak girişimlerde %50’den fazla hisse sahibi olamıyorlar. Bakanlık henüz ayrıntılarını açıklamasa da bu sınırın daha yukarı çekileceği sinyalini verdi.

 

Bakanlığın açıklamasında Çinli üreticilerin gelecek on yılda gelişmiş ülkelere ihracatı artırmaları ve elektrikli taşıtlar için pil teknolojilerini geliştirmelerinin beklendiği de yer aldı.

Son Güncelleme : 26 Nisan 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo