Google otonom arabalarını müşterilerle test etmeye başlayacak

Ototeknikveri     26 Nisan 2017 03:37

On yıldan fazla süren araştırmalardan sonra, Google’ın otonom araba projesi gerçek bir hizmete dönüşmeye yaklaştı. Otomobiller artık müşteriler tarafından test edilecek.

Google otonom arabalarını müşterilerle test etmeye başlayacak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Google bünyesindeki Alphabet firmasının Waymo adıyla bilinen otonom sürüş hizmeti ABD’nin Phoenix şehrinde projeye üye olan müşteriler tarafından kullanılabilecek. Bu da ulaşımı kökten değiştirebilecek bir sistemin ticari hale gelmesi bakımından büyük önem taşıyor.  Bu hizmet için, Waymo filosuna 500 adet kişiselleştirilmiş Chrysler Pacifica minivan ekledi. Waymo zaten bu otomobilleri ve aynı teknolojiye sahip diğer modelleri halka açık yollarda test etmişti ancak bu testler firma çalışanları tarafından gerçekleştirilmişti. Şimdi hizmetin tüketicilere de açılmasıyla firma insanların sürücüsüz otomobillerde nasıl davrandıklarına ilişkin veri toplayabilecek ve bu teknolojiden gelir elde etmek için daha fazla ipucuna sahip olacak.

 

Waymo Ceo’su John Krafcik “Google çevresi dışındak gerçek insanların bu teknolojiyi nasıl kullanacaklarını öğrenmemizin çok önemli olduğu bir noktadayız. Hedefimiz insanların bu otomobilleri tüm ulaşım ihtiyaçları için kullandıklarını görmek.” dedi. 

Waymo, Phoenix ve çevresindeki kişilere “erken kullanıcı programı” için kayıt olma imkanı veriyor. İlk kullanıcılar bir uygulama aracılığı ile Waymo minivan araçları kullanmak için kayıt olabilecek ancak herhangi bir ücret ödemeyecek. Krafcik projenin eninde sonunda para kazandıracağını söyledi ancak detayları açıklamadı.

 

Firma şu an farklı arkaplanlardan gelen ve farklı ulaşım ihtiyaçları olan yüzlerce kişiyi programa kaydediyor. Google otonom arabalar alanında bir öncü ve araştırma programını 2009’da başlattı.

 

Rekabet alanı

Google’ın projesini uzun zaman görmezden geldikten sonra, otomotiv sektörü son zamanlarda teknolojiyi yakalayabilmek ve geride kalmamak için harekete geçti, benzer teknolojilere ve mühendislik yeteneklerine milyarlarca dolar yatırım yaptı. Otonom sürüş teknolojileri alanındaki rekabete bazı yeni firmalar da katıldı, bunlardan bazıları eski Waymo mühendisleri tarafından kurulmuştu. 

Uber Teknolojileri, Waymo’ya dişli bir rakip olarak ortaya çıktı. Taşımacılık alanında geleneksel taksilere meydan okuyan dev firma Uber, geçen yıl Pittsburgh’da ücretli müşterilerini otonom arabalarla taşımaya başladı. Bu yılın başlarında Uber Phoenix’in doğu kosmındaki Tempe şehrinde de aynı uygulamayı başlattı. Waymo şu anda Uber’i dava ediyor ve kendi iş modelinin Uber’den daha geniş kapsamlı olacağını savunuyor. 

 

Daha önce Hyundai ABD ve Ford’da yöneticilik yapmış Krafcik “Evet, sürücüsüz teknolojiler paylaşımlı ulaşım hizmetlerine çok uygun. Aynı zamanda kişisel otomobil sahipliğine ve lojistik hizmetlerine de uygun olduğunu düşünüyorum” diyor.

 

Krafcik, Phoenix’deki katılımcıların otonom minivan filosunu her gün ve günün farklı zamanlarında kullanacaklarını, San Francisco’nun iki katı büyüklükte bir alanda çok çeşitli yerlere gideceklerini belirtti. 

 

Geçen yıl, Waymo Fiat Chrysler Otomobilleri ile bir anlaşma imzalayarak 100 Pacifica van tipi araca Waymo’nun yazılım ve donanımı ekledi. Waymo bu filoyu Kaliforniya, Teksas, Washington ve Arizona’da test ettiği 70 diğer araç arasına ekledi. Google programını başlattığından bu yana bu taşıtlar halka açık yollarda neredeyse 5 kilometreye yakın yol kat etti, yazılım ve sistemin özellikle tehlikeli durumlarda güvenilirliği test edildi. 

 

Waymo ticari hizmetlerini daha erken başlatmadığı için eleştiriliyor. Firma geçen yıl pek çok önemli mühendisini kaybetti ve Uber bu sırada kendi test hizmetini başlattı. Krafcik bu konuda firmayı genellikle güvenlik sorunlarını ve teknik engelleri göstererek savunuyor. Phoenix’te başlatılan hizmet bu sorunların artık büyük ölçüde aşıldığını ve firmanın bundan sonra yolcu deneyimi ve iş modeli geliştirmeye odaklanacağını gösteriyor. 

Waymo çalışanları ayrıca yeni ekranlar ve kontroller üzerinde de çalışarak sürücüsüz otomobillerin içinde insanların kendilerini daha rahat hissetmelerini sağladı. Phoenix’teki yolcular bunları ilk kez kullanacak.

 

Waymo herşeye rağmen hala tedbirli ilerliyor. Phoenix hizmeti için seçilen kullanıcılar yolcu koltuklarında oturacak, sürücü koltuğunda ise Waymo’dan bir çalışan bulunacak. Krafcik zaman içinde Waymo çalışanlarının otomobillerden tamamen çekileceğini söylüyor. Firma son iki aydır sessizce bazı Phoenix sakinleri ile testler yapıyordu. Krafcik testlerde otomobile müdahale etmek zorunda kalmayan insanların birbirleri ile daha iyi iletişim kurduklarını ve bundan keyif aldıklarını gözlemlediklerini belirtiyor. 

Son Güncelleme : 27 Nisan 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo