Ford, İngiltere'nin Brexit sonrası Türkiye ve Güney Afrika ile de anlaşmalar yapması gerektiğini savunuyor

Ototeknikveri     12 Mayıs 2017 12:44

Ford'dan yapılan açıklamada, Başbakan Theresa May'in iş dünyasının taleplerini karşılama konusundaki kararlılığının altı çizilerek, İngiltere'nin sadece Avrupa Birliği ülkeleriyle değil, Brexit sonrası Güney Afrika ve Türkiye ile de anlaşmalar yapması gerektiği ifade edildi.

Ford, İngiltere'nin Brexit sonrası Türkiye ve Güney Afrika ile de anlaşmalar yapması gerektiğini savunuyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

İngiltere otomotiv sektörünün en büyük üreticisi Ford, ülkede iki üretim tesisi işletiyor ve diğer şirketler gibi, İngiltere AB'den ayrıldıktan sonra ortaya çıkacak ticari kısıtlamalar ve maliyet artışlarından kaygılı. Firma sıkıntı yaşaması durumunda İngiltere'den çıkabileceğini söylüyor. ABD'li otomobil üreticisi, sendika tarafından ortaya atılan, 2020 yılının sonuna kadar Galler'deki motor fabrikasında 1100 kişinin işten çıkartılacağını iddialarını reddetti. Ford, İngiltere'de yaptığı motorları Türkiye'ye gönderiyor, bu motorlar Türkiye'de Transit minibüslerin montajında kullanılıyor. Türkiye'de montajı tamamlanan taşıtlar buradan tekrar İngiltere'ye ihraç ediliyor. Firma bu sayede Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasından faydalanıyor.  İngiltere'de satılan Ford Ranger kamyonetlerinin tamamı ise, AB'nin diğer ülkelerle olan ticaret anlaşmaları sayesinde avantajlı hale gelen bir tedarik ve satış zincirinin desteğiyle, Güney Afrika'da üretildi. İngiltere, ABD'den ayrılırken bu avantajları sürdürebilmek için bazı ülkelerle anlaşmalarını yenilemek durumunda kalacak.

 

Ford'un Avrupa CEO'su Jim Farley, Londra'da yaptığı açıklamada, "Ford için, İngiltere'nin sadece 27 AB ülkesiyle anlaşması değil, aynı zamanda Türkiye ve Güney Afrika gibi ülkelerle de anlaşmalarını sürdürmesi önemli. Bu ülkeler bugüne kadar yeterince konuşulmadı" dedi. 

 

İngiltere'nin ürettiği motorlar yüzde 2.7 civarı gümrük vergisi ile karşı karşıyayken, İngiltere'nin AB'den çıkarak Dünya Ticaret Örgütü kurallarına geri dönmesi araç ithalatını yüzde 10'a varan vergilerle vurabilir.

'Geçiş dönemi'

Farley, AB mevzuatında öngörülen tarih olan 2019 yılının Mart ayına kadar Brexit anlaşmasının tamamlanmasının zor olduğunu ileri sürdü ve "Yeni şartlara uyum sağlamak için zaman gerekiyor. Bir geçiş dönemi olmalı, geçiş dönemi İngiltere'deki yatırımlarımızın geleceği için gerçekten kritik" dedi.

 

İngiltere'de 8 Haziran'da yapılacak ulusal seçimleri kazanacağı tahmin edilen Theresa May otomobil endüstrisine önem veriyor. Sektöre destek veren May, geçtiğimiz yıl Japon firma Nissan Motor Co ile firmanın Kuzeydoğu İngiltere'deki fabrikasında üretimi artırmasına dair bir anlaşma imzalamıştı.

 

Hükümet Brexit'in potansiyel olumsuz etkilerine karşı Nissan'a ekstra destek vereceğine söz verdi. Ayrıca şirket yetkilileri İngiltere hükümeti ticaret bakanıyla elektrikli araçların piyasa tarafından daha fazla sahiplenilmesi neler yapılabileceği konusunda görüştü.

 

Ford ise, İngiltere'de gümrük dışı ticaretin avantajlarını korumak için Nissan gibi hükümetten destek arayabileceğini belirtiyor. Farley bu konuda "Ticaretimizin olumsuz etkilenmeyeceğinden emin olmak için hükümet ve diğer kuruluşlardan ne gibi bir destek almamız gerektiği konusunda düşünmek ve konuşmak için gerçekten çok zaman harcıyoruz" dedi.

Son Güncelleme : 12 Mayıs 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo