Skoda, Audi'yi geride bırakarak önemli projeyi kaptı

Ototeknikveri     15 Mayıs 2017 04:06

Skoda, Volkswagen Grubu'na dahil oluşunun 25. yıldönümünde değerli bir hediye sundu: Çek marka, elde ettiği kar marjı ile grubun lüks markası Audi'yi geride bıraktı.

Skoda, Audi'yi geride bırakarak önemli projeyi kaptı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Skoda'nın ödülü ise, grup içinde önemli bir projeyle görevlendirilmek oldu. VW Grup CEO'su Matthias Mueller, Skoda'yı, Hindistanlı ortağı Tata Motors ile birlikte gelişmekte olan pazarlar için bütçeye uygun bir otomobilin yaratılması için görevlendirdi. Mueller gazetecilere verdiği demeçte, "Skoda'yı iyi tanıyorum ve neleri başarabileceğini iyi biliyorum. Bu nedenle, yeni yarı kompakt platform ve bu proje için Skoda'nın liderlik etmesi doğru bir seçim. İçimiz rahat ve Skoda'nın bu sorumluluğu kabul etmesinden dolayı mutluyuz, kesinlikle kolay bir görev değil ancak bunu titizlikle başaracaklar." dedi. Bu görev için Skoda seçildi çünkü grup içinde şık fakat ucuz arabalar için bir referans noktası olduğunu kanıtladı. Superb modelinin çok iyi giden satışlarının da katkısıyla, Skoda'nın 2016 faaliyet geliri, ilk kez 1 milyar euro'yu geride bırakarak ve % 31 artarak 1.2 milyar euro'ya yükseldi. Satış dönüşümü ise 2015'te yüzde 7.3'ten yüzde 8.7'ye yükseldi. Bu sadece bir önceki yıla kıyasla önemli bir gelişme değil, aynı zamanda Skoda, Porsche'dan sonra grubun ikinci en karlı markası olarak Audi'yi geride bırakmayı başardı.

 

Audi'nin satışlardaki getirisi, döviz dalgalanmaları, ağır fiyat baskısı ve yeni ürünler ve teknolojiler için harcamalar da dahil olmak üzere bir dizi olumsuz etkiye bağlı olarak 2015 yılında yüzde 8.8'den geçen yıl yüzde 8.2'ye düştü. VW Grubu'nun emisyon hile skandalı, Takata hava yastıklarının geri çağırılması da Audi'nin karlılığındaki düşüşün nedenleri arasında.

 

Rekor düzeyde nakit akışı

Bu arada, Skoda'nın kendi büyümesini dahili olarak ne kadar iyi finanse edebileceğinin bir ölçüsü olan Skoda'nın net nakit akışı rekor kırarak, VW Grubu'nun toplam rakamının neredeyse dörtte birini temsil eden 1 milyar euro seviyesine çıktı. Mueller Mart ayında Wolfsburg'da gerçekleştirdiği yıllık basın toplantısında Skoda'ya başarılı 2016 mali sonuçları için özel teşekkür etmişti. Markanın başarısının bir kısmı, modüler MQB mimarisi kullanılarak tasarlanmış ve makul maliyetlerle üretilmiş otomobilleri piyasaya çıkarma konusunda grupta öncü olmasından kaynaklanıyor. Analistler, Volkswagen markasının da aynı stratejiyi izleyerek büyük bir potansiyele erişebileceğini belirtiyorlar.

 

Gelecekte sorun mu görünüyor?

Öte yandan, Skoda'nın başarı öyküsünün devam etmesi için, işsizlik oranının sadece yüzde 3.4 olduğu sıkı bir iş piyasasına sahip Çek Cumhuriyeti'ndeki bazı makroekonomik konuların üstesinden gelmesi gerekiyor. Skoda insan kaynakları yöneticisi Bohdan Wojnar yüksek talebi karşılamakta zorlandıkları Kvasiny fabrikası gibi tesislerinde işçi eksiklerinin bulunduğunu ve vasıflı işçi bulmakta zorlandıklarını belirtiyor. Wojnar "İş için başvuran sayısı giderek düşerken işçi ihtiyacı ise sürekli artıyor" dedi.

 

Otomobil üreticileri çalışanları ellerinde tutabilmek için daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyorlar. Örneğin, Mart ayında Hyundai, Nosovice'deki işçilere yıllık yüzde 12 zam yaptı. Ülkedeki en büyük özel şirket olan Skoda sektördeki işçi ücretlerindeki artışlardan ve döviz dalgalanmalarından olumsuz etkilenerek kar marjındaki artışı sürdüremeyebilir. 

 

Çek Ulusal Bankası Çek kronunda 4 yıllık tavan faiz oranını kaldırdı ve para birimi değer kazandı, bu da yerli üreticilerin küresel rekabet gücüne zarar verdi. Bu faktörler yüzünden, NordLB'nin Alman otomobil analisti Frank Schwope, Skoda gibi bir hacim markasının yüksek kar marjlarını sürdürebileceğine inanmıyor ve son elde edilen rakamlarda yeni Superb modeline olan gibi gibi geçici unsurların etkili olduğunu söylüyor. Schwope, "Bu karlılık uzun vadede sürdürülebilir değil, bunun yüzde 5 ile 7 arasında daha gerçekçi bir orana gerilemesini bekliyoruz." dedi.

 

Hindistan'ın avantajları

Skoda'nın büyümesini sürdürmekle görevli olan kişi Bernhard Maier, Tata ile Hindistan için bütçe dostu bir otomobil geliştirmeye yönelik yeni anlaşmanın Skoda'yı diğer gelişmekte olan piyasalarda da büyümeye yönlendirmesini umuyor.

 

Maier, "Bu gelişme büyük bir başarı ve Volkswagen Grubu'nun markamızın potansiyeline duyduğu güveni kanıtladı" dedi. Maier, Skoda'ya bütün bir platformun geliştirilmesi için ilk kez sorumluluk verildiğini de sözlerine ekledi. Başarılı olursa, bütçe dostu yeni otomobil markanın Hindistan'daki satışlarını yeniden canlandırabilir. Skoda ülkede 2012 yılında 34.000 otomobil satarken geçen yıl bu rakam 13.000'e kadar düştü. 

Son Güncelleme : 15 Mayıs 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo