Opel otomatik sürüş yolunda emin adımlarla ilerliyor

Ototeknikveri     23 Mayıs 2017 12:09

Opel otomatik sürüş alanında ilerlemesini sağlayacak Alman araştırma projesi Ko-HAF yarı dönem sonuçlarını açıkladı.

Opel otomatik sürüş yolunda emin adımlarla ilerliyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Opel tarafından yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetleri sayesinde Alman otobanlarında otomatik sürüş gerçekliğe daha da yaklaşıyor. Alman otomobil üreticisi, 18 Mayıs'ta Aschaffenburg, Almanya'da çalışmalarının yarı dönem sonuçlarını sunan yüksek otomasyonlu sürüş araştırma projesi kooperatifi "Ko-HAF"'ın bir parçası. Ko-HAF Haziran 2015'te çalışmaya başladı ve proje Kasım 2018'de sona erecek. Yüksek otomasyonlu sürüş sistemlerinin sürücü tarafından sürekli izlenmesi gerekmez. Sürücüler diğer görevleri yerine getirebilir, ancak sistem tarafından istendiğinde, belirli bir süre içinde aracın kontrolünü geri alabilmelidir. Araç, kendi sensörleri ile mümkün olduğunca ilerisini "görebilir". Ko-HAF'ın geldiği noktada, araçlar, inşaat alanı, trafik sıkışıklığı ve kaza gibi yol çevresiyle ilgili bilgileri Güvenlik Sunucusuna gönderebiliyor. Bilgiler, Güvenlik Sunucusu tarafından toplanıyor ve sıkıştırılıyor, böylece talep edildiğinde araçlara kesin bir harita sunuluyor - ilerideki yolun detaylı önizlemesini veren yapay bir ufuk gibi -.

 

Opel'in Ko-HAF projesindeki rolü, bilgisayarlı haritalar ve arabayı otomatik sürüş durumundan ayırma süreci üzerine odaklanarak sürücüye kontrolü geri getiriyor. Rüsselsheim mühendisleri, şu anda projede test edilen Güvenlik Sunucusu'nun mimarilerini, arabirimlerini ve protokollerini tasarladı.

 

Opel'in bir diğer görevi de, araç için bir kendinden konumlandırma işleminin geliştirilmesi. Opel, arka plan ve yerleşik haritalar, hareket sensörleri ve Küresel Gezinme Uydu Sistemi (GNSS) verileri ile birleştirilen görsel haritalama ve yerelleştirme algoritmaları tasarladı. Yerelleştirme süreci, Opel Test Merkezi'ndeki bir Opel Insignia test arabasında ve Frankfurt am Main çevresindeki otoyollarda Ko-HAF test rotasında değerlendiriliyor.

 

Opel'in ikinci odak noktası sürücünün eylemleriyle ilgili. Şirket mühendisleri, araç otomatik olarak sürerken, sürücünün eylemlerini tespit etmek ve sınıflandırmak için bir yazılım ve bir sensör sistemi geliştirdiler.

 

Opel, otoyol üzerinde üst düzey otomatik sürüşün temel işlevlerini görüntüleyebilen bir prototip inşa ediyor (Örneğin otobana otomatik olarak girmek ve trafik ile birleşmek, otobanda sürüş esnasında sollama gibi manevralar yapmak ve otoyoldan otomatik olarak çıkmak gibi). Ko-HAF'ın Eylül 2018'deki son sunumunda Opel prototipinin gerçek otoyol trafiğinde gösterilmesi planlanıyor.

 

Kooperatif yüksek otomasyonlu sürüş için ihtiyaç duyulan gelişmiş sürücü yardım sistemlerinin karmaşıklığı nedeniyle, gerçek yaşam testinde geçerlilik için gerekli kilometre sayısı makul olmayan seviyelere yükselecek. Opel bu nedenle, gerçek yaşam testlerini simülasyonlarla olabildiğince değiştirecek yeni bir test stratejisi geliştiriyor.

Son Güncelleme : 23 Mayıs 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo