Yeni motor supap teknolojisi benzinli motorlara dizel verimliliği kazandırıyor

Ototeknikveri     25 Mayıs 2017 04:51

Dijital kontrollü akıllı supap, benzinli motorlara daha iyi yakıt ekonomisi ve esneklik kazandırıyor.

Yeni motor supap teknolojisi benzinli motorlara dizel verimliliği kazandırıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Benzinli motorlara dizel motorların verimliliğini ve performansını kazandırdığı iddia eden IVA adlı devrim yaratan dijital supap mekanizması sistemi Leamington Spa merkezli teknoloji şirketi Camcon Automotive tarafından geliştirildi. IVA veya "Akıllı Valf Aktivasyonu" sistemi, son altı yıldır geliştirilmekteydi ve yol testlerinin başlayabileceği noktaya geldi. IVA, hem normal hem de hibrit otomobillerde verimliliği artırmak için büyük üreticilere ve bileşen tedarikçilerine sunuluyor. IVA'nın başlangıcından bu yana geliştirilmesine liderlik eden ve kendini "ömür boyu motor adamı" olarak tanımlayan Camcon teknik direktörü Roger Stone'a göre sistem, valf kaldırma, valf zamanlaması ve süresinin bağımsız ve sonsuz kontrol edilebilir olmasını sağlıyor. Bu, valfin çalışması ile krank mili rotasyonu arasındaki kırılmaz mekanik bağlantıyı kırıyor ve bir yüzyılı aşkın bir süredir devam eden tüm pistonlu motor tasarımlarındaki önemli bir faktörü değiştiriyor. IVA'nın mucitleri, sistem için "muhtemelen noktalı ateşlemeden motor yönetimine veya karbüratörlerden yakıt enjeksiyonuna geçişten daha önemli" diyerek, bunu otomobillerde kalan son analog sistemi kaldıran bir tasarım devrimi olarak nitelendiriyorlar.

Tamamen esnek valf aktivasyonu ile, düşük hızlarda, düşük yük durumlarında, gerektiğinde çok yüksek güçle aşırı esneklik sağlayan sistemin, motorun sürücünün ihtiyaçlarına göre yapılandırılması bakımından yüksek bir potansiyeli var. Geleneksel eksantrik mili zamanlaması ile ve mevcut daha az gelişmiş değişken valf zamanlama sistemleri ile ortaya çıkan sorunlar da böylece sona ermiş oldu. IVA, özellikle karmaşık silindir devre dışı bırakma sistemlerine uyarlanabiliyor ve verimliliğe daha da fazla katkı sağlıyor.

 

 

IVA'nın en önemli noktası, motorun en üstünde konumlanan ve her biri bir valfe ya da valf çiftine açılan bir eksantrik milini süren elektromekanik aktüatörler sisteminin geliştirilmesi oldu. Basına gösterilen deneysel bir motorda, bu aktüatörlerden sekiz tane bulunuyor. Valf tahriki desmodromik (vanalar pozitif olarak kapanıyor ve açılıyor) ve açma / kapama rejimleri bir yönetim bilgisayarı tarafından kontrol ediliyor. Sistem şu anda motorun üst kısmında büyük bir metal kutu içinde barındırılıyor ve üretimde mevcut ECU (motor elektronik kutusu) fonksiyonlarıyla bağlantılı olması muhtemel.

 

Stone, sistem için "IVA inanılmaz kontrol sağlıyor. Eksantrik mili 360 derece döndürerek tam kaldırma elde edebiliriz ya da yarıya kadar döndürüp o noktadan geri döndürerek sevdiğimiz herhangi bir orta seviye kaldırmaya ulaşabiliriz. Sistem hemen her motora uyacak şekilde tasarlandı." diyor.

Camcon, firmayla aynı bölgede faaliyet gösteren ve sistemle yakından ilgilenen Jaguar Land Rover'ın teknik yardımını da alıyor. Camcon, hem IVA'nın dayanıklılığını test etmek hem de gerçek dünya sonuçlarını görmek için bir test programı planlıyor ancak ticari direktör Mark Gostick, sistemin dayanıklılığının kanıtlanması için çoktan bir yol kat ettiğini düşünüyor. Bosch ya da Valeo gibi tedarikçiler tarafından kabul edilirse, IVA iki ya da üç yıl içinde seri üretime geçebilir. Ayrıca sistem farklı yönlerde geliştirilme potansiyeline de sahip.

Son Güncelleme : 25 Mayıs 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo