Toyota Avrupa'da C-HR'nin meyvelerini topluyor

Ototeknikveri     06 Haziran 2017 12:11

Toyota, cesur bir stile sahip C-HR'yi Avrupa pazarında odak noktasına koymuştu, şimdi modelle ilgili çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladı.

Toyota Avrupa'da C-HR'nin meyvelerini topluyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

C-HR bu yıl başlarında tanıtılmasından bu yana, Japon markasının Avrupa'daki en çok satılan üçüncü modeli haline geldi ve hızla büyüyen kompakt SUV / crossover segmentinde iddialı bir yarışmacı olarak yerini aldı. JATO Dynamics'in rakamlarına göre, ilk çeyrekte 75.114 adet Avrupa satışıyla Nissan Qashqai segment lideri konumunda. 31.888 adet satılan C-HR ise, Ford Kuga (40.033), Peugeot 3008 (37.163), Renault Kadjar (29.474) ve Seat Ateca (21.707) ile benzer seviyede. Brüksel merkezli Toyota Motors Europe satış ve pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Matthew Harrison, Toyota'nın Avrupa'da yılda 100.000 adet C-HR satmayı hedeflediğini ve erken talep sebebiyle şirketin Sakarya'daki fabrikasında üretimde sıkıntı yaşandığını belirtti. Harrison, Nisan ayı sonuna kadar 80.000 satış sözleşmesinin alındığını söyledi.

 

Harrison, "Bu yıl rahatlıkla 100 bini geçeceğiz, muhtemelen 110 bini görürüz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Müşterilerin memnuniyetsizliğini veya gereksiz bekleme sürelerini önlemek için arzı yeniden tahsis etmek zorunda kaldık. İki aydan fazla birikmiş siparişimiz var. İlk başlarda bundan daha düşük satış hacimlerinden bahsediyorduk. İnsanlar nihai tasarımı, performansı ve fiyatlandırmayı görmeye başladıkça hızla güven ve ilgi arttı. Segmentteki hızlı büyüme ile birlikte, aracın lansmanından 12 ay önce gördük ki bu talep potansiyel olarak üretebileceğimizin ötesinde olacaktı."

Hedef: Genç alıcılar

"Coupe High Rider" ifadesinin kısaltması olan C-HR adı ile ilk olarak 2014 Paris Otomobil Fuarı'nda konsept olarak görünen model, 2016'da Cenevre Fuarı'nda ise üretim formunda gösterildi. Model, Toyota'nın yeni nesil Prius'u da destekleyen Yeni Küresel Mimari'sini (New Global Architecture) kullanıyor. Geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye'de Avrupa'ya yönelik üretim, Corolla ve Verso modelleriyle aynı hatlarda başladı ve fabrikanın kapasitesi 150.000'den 280.000'e çıktı. Türkiye'de üretilen C-HR'ler, bu baharda satışa başlanan ABD'ye de ihraç ediliyor.

 

Toyota, Avrupa'daki genç alıcıları çekmek için alışılmadık tarzıyla C-HR'ye güveniyor. Harrison, "Toyota müşterilerinin yaş ortalaması 56 veya 57, sektör ortalamasından birkaç yıl daha yüksek. Marka kalitesi, dayanıklılığı ve güvenilirliği ile, Toyota muhtemelen insanların rasyonel nedenlerden dolayı seçtikleri saygın bir marka olarak görülüyor. Ancak bundan sonra biraz heyecan ve eğlence katarak gençleri de markamıza çekmek istiyoruz." dedi.

Toyota, SUV / crossover serisini tamamlamakta Avrupalı bazı rakiplerinden biraz geride kaldı. Harrison "Son on yılda geleneksel çekirdek segmentlere çok güçlü odaklandık. Crossover segmentindeki patlamanın hızı bizi kesinlikle şaşırttı." dedi.

 

Toyota'nın daha fazla SUV ve crossover model için yeri olduğunu belirten Harrison, şu anda, şirketin Avrupa'da bu segmentte sadece CH-R, orta boy RAV4 ve tam boy Land Cruiser modellerine sahip olduğunu hatırlattı ve "C-HR ile Land Cruiser arasında bolca yerimiz var. Bu sadece RAV4 ile kapsamak istediğimiz bir bölge değil." dedi.

Dizel yok

C-HR'de bir dizel motor sunulmuyor. Alıcıların yaklaşık %80'i hibrit versiyonu tercih ediyor. C-HR Avrupa'daki Toyota satışlarının artmasına katkıda bulunmasına rağmen, şirketin İsrail, Türkiye ve Rusya da dahil olmak üzere 50'den fazla ülkeyi kapsayan Avrupa bölgesindeki performansı karışık ve ülkelere göre farklılık gösteriyor.

 

2017 mali yılında 31 Mart itibariyle satışlar 924.650 adete yükseldi. Benzinli hibrit versiyon üzerine odaklanan şirket, emisyon standartlarının sıkılaştırılması ve alıcıların Volkswagen emisyon skandalının etkisiyle dizellerden uzaklaşması gibi etkenlerden fayda sağlayabilir.

Daha yüksek araç satışlarına rağmen, Toyota'nın Avrupa operasyonları, bir önceki yılki 724 milyar yen (583 milyon euro) işletme karıyla karşılaştırıldığında bu kez 12,2 milyar yen zarara (98,3 milyon euro) uğradı. Dövizdeki dalgalanmalar ve Toyota'nın küresel çaptaki geri çağırma kampanyası bu zararda etkili oldu. Toyota Avrupa, ek pazarlama çabalarının, satışların çoğalmasının ve maliyet düşüşlerinin hızlandırılmasının ise işletme gelirini benzer şekilde artırdığını söyledi.

 

Harrison şunları söyledi: "Büyüyoruz, çoğunlukla iyileşmekte olan bir pazarda payımızı koruyoruz. C-HR modeliyle pazar payımızı artıracağımız yeni bir evreye geçtiğimize inanıyorum" dedi.

Toyota markası, ACEA birliği verilerine göre 2016 yılının aynı döneminde kaydedilen verilere kıyasla, Nisan ayı itibariyle yeni araç kayıtları bakımından Avrupa Birliği ve EFTA pazarlarında % 4.5 paya sahip. Aynı dönemde satışlar %17 arttı ve 245.072 adet olarak kaydedildi.

 

Toyota, Nissan'ın önünde Avrupa'da en fazla pazar payına sahip Asyalı marka. 

Son Güncelleme : 07 Haziran 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo