Volkswagen’in Dieselgate hile yazılımını Bosch’un yarattığı iddia ediliyor

Ototeknikveri     13 Haziran 2017 01:03

Yapılan bir çalışmaya göre, Volkswagen ve Fiat tarafından kullanılan ve emisyon testlerinde sonuçları etkileyen hile yazılımı Bosch tarafından yaratıldı.

Volkswagen’in Dieselgate hile yazılımını Bosch’un yarattığı iddia ediliyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

İki üniversitenin akademik çalışması, Bosch’un tedarikçisi olduğu yazılımı Volkswagen ve Fiat’ın emisyon skandallarının sebebi olarak gösteriyor. “Nasıl Yaptılar? Modern Otomobillerde Emisyon Hile Yazılımlarının Analizi” başlığını taşıyan çalışma Almanya’daki Ruhr-Universität Bochum ve Kaliforniya Üniversitesi tarafından yürütüldü, Avrupa Araştırma Konseyi tarafından da desteklendi. Araştırma sonuçlarındaki iddialar Bloomberg tarafından yayınlandı. 

 

Emisyon testlerini yanıltmak için iki mod kullanıldığı ortaya çıktı. Bunlardan birisi “gerçek sürüş”, diğeri ise “onaylama” modu. Onaylama modu otomobilin testte olduğunu anlayabiliyor, gerçek sürüş modu ise testler dışında otomobilleri satın alan müşteriler tarafından kullanılan mod. 

 

Bu durumdan etkilenen motorlarda Bosch’un hile yazılımı ile programlanmış EDC17 ECU donanımı bulunuyor. Araştırmacıların açıklamasında “Her iki hile cihazının da (defeat device) Bosch tarafından yaratıldığı, daha sonra Volkswagen ve Fiat tarafından kullanıldığına ilişkin güçlü kanıtlarımız var.” denildi. Fiat’ın iddialara konu olan modeli 500X SUV. 

 

Bosch hakkında geçen yıl da benzer iddialar ortaya atılmış, ABD’de skandaldan etkilenen otomobil sahiplerini temsilen bir dava açılmıştı. Dava dosyasında Bosch’un yazılımın kullanım amacını bildiği, kasten ve isteyerek duruma dahil olduğu iddia ediliyor. Bosch ise iddialara ürettiği yazılım ve donanımların müşteriler tarafından nasıl kullanıldığından sorumlu tutulamayacağını söyleyerek yanıt verdi.

 

Yeni iddialarla ilgili Bosch, Volkswagen ve Fiat’dan açıklama bekleniyor.

Son Güncelleme : 13 Haziran 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo