DS, elektrikli otomobillerin geliştirme sürecini hızlandırıyor

Ototeknikveri     16 Haziran 2017 12:37

DS, Formula E pistlerindeki deneyimini yola aktarıyor. DS 7 CROSSBACK ile başlayarak, her yıl elektrikli bir güç aktarma organına sahip (hibrit veya tam elektrikli) yeni bir model çıkacak.

DS, elektrikli otomobillerin geliştirme sürecini hızlandırıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

DS Otomobilleri, Formula E'de yarışıyor ve burası deneyim kazanmak ve gelişimi hızlandırmak için değerli bir test sahası. Monako, Paris ve Berlin'de düzenlenen ePrix yarışlarından sonra New York ve Montreal'de düzenlenen yarışmalar, gelecekteki üretim modellerinde yer alacak ileri teknolojileri göstermek ve denemek için fırsat sunuyor. DS Ürün ve Geliştirme direktörü Eric Apode, markasının elektrikli otomobillerle ilgili planlarını şöyle yorumladı: "DS, elektrikli otomobiller alanına giriyor. 2025 yılına kadar, satılan DS ürünlerinden üçte birinden fazlası hibrit veya tamamen elektrikli olacak. Performans modelleri hibrit versiyonlara sahip olacak ve seride ilk olarak DS 7 CROSSBACK E-Tense 300 hp güç çıkışı ve 60 km elektrikli sürüş mesafesi ile gelecek."

 

DS Performance,  direktörü Xavier Mestelan Pinon ise "Elektrikli yarış arabalarını içeren bir yarışma serisi, yeni teknolojiler için ideal bir test ortamı oluşturuyor. Her yarış ya da testten sonra her bir bileşenin ve elektrikli motorların optimizasyonu için, özellikle soğutma bakımından yeni şeyler öğreniyor ve ilerliyoruz" dedi.

 

Üretim modelleri için genişletilmiş elektrikli seri

DSV-02 (DS Virgin 2. nesil) yarış otomobilinin saatte 225 km'lik maksimum hızı ve DS 7 CROSSBACK E-Tense modelinin 60 km elektrikli sürüş mesafesi arasındaki bağlantı, pil tarafından sağlanan enerjinin kontrolü ve bunun yönetim stratejilerinde yatıyor. Formula E katılımıyla birlikte bu DS Performance ekipleri için daha da önem kazandı, küçük bir ayrıntı gibi görünen bu veri DS mühendislik ekibinin bilgi birikimini yükseltti ve yol otomobilinin benzinli - elektrikli hibrit projesi için fayda sağladı.

 

60 km elektrikli sürüş mesafesi

DS'nin yeni SUV modelinde mevcut olan ve 2019 baharında gelecek benzinli PHEV (plug-in hibrit) sistemi, otomobilin dinamik performansından ödün vermeksizin, tam elektrik modunda 60 km sürülebilecek. 200 hp THP (Turbo Yüksek Basınçlı) benzinli motoru destekleyen DS 7 CROSSBACK E-Tense, her bir aksı sürmek için iki adet 80 kW elektrikli motor taşıyor ve dört tekerlekten çekişle, 300 hp toplam güç çıkışı sağlıyor.

 

Sofistike elektrikli mimari

Enerji kaybı, her otomotiv mühendisliği ekibinin, nihai verimlilik ve operasyonel optimizasyon için devamlı arayışlarındaki en önemli zorluklardan birisi. Formula E'nin tüm koşucuları aynı şasi, ön aks sistemi ve pil takımını barındırıyor; farkı yaratan ve her takımın kendi yaratıcılığının meyvesi olan özellikler ise şanzımanlar, elektrikli motor ve enerjinin tedarik edilme, kontrol ve soğutma şekli. On yıllık DSV-02 geliştirme çalışmalarında, on mühendisten ve beraberindeki teknisyenlerden oluşan ekip, elektrik motoru ve iletim sisteminin çalışma verimliliğini optimize etmek için çeşitli yollar belirledi ve bunların en uygun olanları DS 7 CROSSBACK E-tense modeline de uygulanacak.

 

DS 7 CROSSBACK için akıllı bir hibrit sürüş sistemi için optimum şanzıman - motor bağlantısı

DS 7 CROSSBACK, benzinle çalışan içten yanmalı motor (ICE) ile elektrik motoru arasında bulunan 8 vitesli yeni Verimli Otomatik Şanzıman (EAT8) ile donatılmış. DS'nin deneyim ve birikimi, PSA Group ve DS Performans Ar-Ge ekiplerinin katkılarıyla 80 kW elektrikli motor ve şanzıman birlikte en iyi verimlilik ve performansı sağlayacak şekilde çalışıyor.

 

Otomobillerde verimliliğin geleceği için elektrik gücü olanakları

DS Performance mühendislik ekibinin amacı, ilgili teknolojileri DS araçlarının optimize edilmiş gelişimi için erişilebilir kılmak. Örneğin, elektrikli taşıtlarda kullanılan voltaj; bugünün üretim modelleri yaklaşık 400V gerilim kullanırken Formula E yarış otomobilleri 700V kullanıyor. Xavier Mestelan Pinon, "DS Performance ekibinin önündeki zorluklardan birisi, özellikle 700V ile güç denetleyicisi için bileşen dayanıklılığında ustalaşmak ve daha iyi operasyonel verimlilik sağlamak" dedi. Eric Apode'nin konuyla ilgili yorumu ise şöyle: "700V çalışma ile ilgili tüm soruları yanıtladıktan sonra, daha fazla verimlilik ve potansiyel olarak daha uzun sürüş mesafeleri getirmek için üretim modellerinde kullanılan voltajı yükseltebiliriz."

 

Gelecek, DS E-Tense ile burada başlıyor

DS E-Tense sadece bir konsept otomobil değil, tasarım ve teknoloji açısından DS markasının gelecekteki yolunu gösteriyor. Arka tekerleklere 402 hp güç çıkışı sağlayan iki elektrikli motoruyla, bu güzel coupe otomobil 516 Nm tork üretiyor ve maksimum 250 km/s hıza çıkma potansiyeli var. Harika sürüş hissinin yanı sıra, lityum-iyon batarya 268 km’ye kadar elektrikli sürüş imkanı veriyor, günlük ulaşım ihtiyaçlarını mükemmel karşılıyor. 

 

Elektrikli sürüş teknolojilerinde bilgi birikimi sağlamanın ve simülasyon araçlarının gelişimini hızlandırmanın (Ar-Ge Departmanı içinde), DS’nin Formula E’ye katılımı aynı zamanda mühendislere üretim modellerine hemen uygulayabilecekleri optimum tasarım seçenekleri için değerli bir öğrenme deneyimi sunuyor. DS’nin yeni SUV’si DS 7 Crossback, 2019 yılı baharından itibaren elektrikli – benzinli hibrit versiyonu DS 7 CROSSBACK E-Tense ile sunulacak.

Son Güncelleme : 16 Haziran 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo