Landwind X7'ye Jaguar Land Rover'ın açtığı dava düştü

Ototeknikveri     20 Haziran 2017 04:31

Jaguar Land Rover, Çinli otomobil üreticisi Jiangling Motor'un Range Rover Evoque modelini taklit ettiğini iddia ederek dava açmıştı. Dünyanın en büyük otomobil pazarı Çin'de bu taklit modellerle savaşmak için atılmış nadir bir adımdı.

Landwind X7'ye Jaguar Land Rover'ın açtığı dava düştü
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Hindistan'ın Tata Motors şirketine ait Jaguar Land Rover'in sözcüsü, Reuters'e gönderdiği yorumda, Pekin'in Doğu Chaoyang bölgesindeki bir mahkemenin "Jiangling'e telif hakkı ve haksız rekabet nedeniyle ceza verdiğini" söylemişti. Hukuki işlemler hakkında bilgi sahibi olan ancak medyaya konuşmasının yasaklandığını belirten bu kişi ismini vermemiş ancak davanın, Jiangling firmasının, JLR'nin geçen yıl satışa çıkan ilk Çin yapımı modeli olan Evoque'nin tasarımını Landwind X7 SUV'de taklit etmesiyle ilgili olduğunu söylemişti.

Yaygın ve bariz bir şekilde kopyalama yapılmasına rağmen, küresel otomobil üreticileri, yerel firmalara karşı kazanma şansının düşük olduğunu düşündükleri için genellikle Çin'de yasal işlem yapmıyorlar. Ayrıca, Çin kamuoyu yabancı bir şirketin yerli rakiplerine saldırdığını düşünmesi durumunda böyle davalar markaya zarar bile verebiliyor.

 

Pekin merkezli Zhong Lun Hukuk Bürosu'ndan avukat Chen Jihong, JLR'nin davasını kazanması durumunda bunun fikri mülkiyet haklarının daha güçlü uygulanmasına geçiş sürecini hızlandırabileceğini ve diğer otomobil üreticilerinin de yasal işlem yapmak isteyebileceğini söyledi.

 

Yakın benzerlik

Landwind, Kasım 2014'te X7 SUV modelinin yeni bir sürümünü açıkladı ve model Çin'de zaten satışa sunulan Evoque ile çarpıcı benzerliği yönünden eleştirildi.

 

İki SUV benzer bir şekle sahip; tavan ve pencereler önden arkaya doğru inceliyor ve yan panelde aynı karakter çizgileri ve aynı arka lambalar bulunuyor. X7'nin ön panjuru Evoque'nin köşeli yapısına göre biraz daha yuvarlak.

 

Bir Range Rover ön panjuru ve Land Rover logolarını içeren kit ile iki araç arasındaki ufak farklar neredeyse ortadan kaldırılabiliyor. Alibaba'nın Taobao alışveriş web sitesinde bu kitler yaklaşık 128 yuan (19.43 $) fiyatla satılıyor.

X7, bir Evoque fiyatının yaklaşık üçte birine mal oluyor. Ancak X7, teknoloji ve performans bakımından biraz geride.

 

JLR sözcüsü, Jiangling'in geçtiğimiz günlerde bir ithalatçı bulduğu ve satış yapmaya hazırlandığı Brezilya'da da X7 modelini satmasının yasaklandığını söyledi.

 

Ayrıca, JLR ve Landwind'in X7'de hangi tasarım değişikliklerinin yapılıp yapılamayacağı ile ilgili masaya oturarak tartıştıkları öğrenildi.

 

JLR satışları geçen yılın Ocak - Mart döneminde - Çin yapımı Evoque ilk piyasaya çıktığında - beşte bir oranında düşmüştü. Bu yılın aynı döneminde ise, JLR'nin Çin satışları yüzde 19 arttı.

 

Bir dava uzun ve yorucu bir süreç olabiliyor. Resmi Xinhua haber ajansının bir haberine göre, örneğin Honda Motor, az bilinen yerel otomobil üreticilerine karşı, - en çok satan CR-V SUV'sini kopyaladıkları gerekçesi ile - Çin'de bir dava kazanmak için 12 yılını harcadı. Bu haber Honda tarafından da doğrulandı. Dava kazanıldığı halde, Japon firmasına sadece 16 milyon yuan (2,43 milyon dolar) tazminat ödenmesi sağlandı. Halbuki Honda 300 milyon yuan tazminat istiyordu.

 

Son gelen bilgilere göre ise Jaguar Land Rover tarafından açılan bu dava düştü. 

Son Güncelleme : 21 Haziran 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo