Almanya VW skandalından sonra yeni emisyon testi kurumu oluşturuyor

Ototeknikveri     28 Haziran 2017 11:53

Almanya taşıt emisyonlarını ölçmek için yeni bir kurum oluşturuyor. Devlet yetkilileri sektör genelinde kirlilik problemini ortaya çıkartan Volkswagen Grubu’nun emisyon skandalının ardından yeniden güven kazanmak istiyor.

Almanya VW skandalından sonra yeni emisyon testi kurumu oluşturuyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Almanya Ulaştırma Bakanlığı’nın Salı günü yaptığı açıklamaya göre, yeni kurum, tüketici dernekleri ile, bakanlıklarla, yerel hükümetlerle ve çevre savunucuları ile işbirliği içinde faaliyet gösterecek, aynı zamanda otomotiv endüstrisi ile de diyalog kuracak. Böylece daha şeffaf ve güvenilir taşıt testleri uygulanması bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı’na rapor veren ve şu anda taşıt testlerini uygulayan motorlu taşıtlar kurumu KBA ise yeni modellere lisans vermekten sorumlu olmaya devam edecek. Bakanlık yeni kurumun yılda 70 civarı otomobil modelini test edeceğini, testlerin laboratuar yerine daha çok gerçek sürüş koşullarında yapılacağını, yakıt tüketimi ve emisyon sonuçlarının halka açık olarak duyurulacağını belirtiyor. Bu sayede tüketiciler otomobil seçerken daha iyi karşılaştırmalar yapabilecek.

 

Şu an uygulanan resmi testlerde klima ve radyo kullanımı, hava koşulları ya da sürüş stili hesaba katılmıyor. Bu faktörlerin tamamı yakıt tüketimini etkiliyor. Almanya VDA otomotiv endüstrisi birliği yaptığı bir açıklamada otomotiv üreticilerinin müşterilerine yakıt tüketimi ile ilgili daha net bilgiler vermeye ve oluşturulacak yeni kuruma şeffaflık için destek vermeye hazır olduğunu belirtti. 

 

Pazartesi günü, Reuters, Ulaştırma Bakanlığı’nın otomobil üreticilerine ülkedeki 12 milyon dizel taşıtın motor yönetim yazılımlarını güncellemeleri için baskı yaptığını belirten bir haber yayınladı.

 

HSBC analistleri otomobillerin geriye dönük uyumlu hale getirilmelerinin maliyetinin 10 milyar euro’yu bulabileceğini söylüyor. 

 

Zafira ve Smart emisyonları

Bakanlık Volkswagen skandalının ardından 29 modelin test edilmesini istedi. Salı günü yapılan açıklamada bu modellerden 17’sinin testi geçtiği, 10 modelin ise önümüzdeki aylarda test edileceği belirtildi.

 

Öte yandan, Opel Zafira minivanın bazı versiyonları ve Smart ForTwo’nun olması gerekenden daha fazla kabondiyoksit salınımı yaptıkları tespit edildi. Smart ForTwo daha detaylı testlere tabi tutulacak. Söz konusu her iki model de artık satışta değil. Yollarda olan Zafira dizel modellerine yazılım güncellemesi yapılması gerekecek ancak her iki modelin de lisansları geri alınmayacak. Opel Zafira’nın tüm yasal testleri geçtiğini, modelin Almanya’da 3800 adet satıldığını söyledi. Avrupa hükümetleri dizel otomobilleri benzinlilerden daha az karbondiyoksit ürettikleri için desteklemişti ancak çevreci gruplar bunun ne kadar “daha az” olduğu konusundaki şüphelerini daima dile getiriyorlardı. Ayrıca dizel otomobillerde karbondiyoksit emisyonunun yanı sıra toksik nitrojen oksit emisyonlarının seviyesi üzerine şüpheler var. 

 

Volkswagen’in 2015’te ABD’de dizel emisyon testlerinde hile yaptığını itiraf etmesinden bu yana Almanya hükümeti bu konuda yeterli önlem almadığı ve ülkedeki güçlü otomobil endüstrisi ile fazla sıkı fıkı olduğu iddiası ile eleştirilere hedef oluyor. 

 

Volkswagen skandalı Avrupa Birliği’nin kendi testlerinin sorgulanmasına yol açtı. Testler şu anda Avrupa genelinde ortak organize edilmiyor, ülkelerin kendileri tarafından düzenleniyor. 

 

Avrupa Komisyonu otomobil üreticilerine ceza vermek de dahil bu konuda yetkilerini genişletmek için çalışıyor ancak Almanya otomobil testleri ve lisanslamasının ulusal düzeyde kalması için lobi yapıyor.

Son Güncelleme : 29 Haziran 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo