Volkswagen yarının dünyasını tasarlıyor

Ototeknikveri     04 Temmuz 2017 12:31

Volkswagen Grup, araştırma birimi ile yarının mobil dünyasını tasarlamak için proaktif bir yaklaşım sergiliyor.

Volkswagen yarının dünyasını tasarlıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen Research, dünyanın megakentleri için potansiyel hareketlilik senaryoları, Sedric gibi otonom sürüş konseptleri, yeni sürüş sistemleri, yeni materyaller ve üretim teknolojileri ile, gruptaki tüm markalar için vizyon sahibi, yenilikçi bir öncü ve stratejik ortak. Wolfsburg'daki mühendisler ve bilim insanları, 2017 Geleceğin Mobilitesi etkinliği kapsamındaki Medya Günü'nde bugüne kadar oldukça gizli tutulan konularla ilgili tadımlık bilgiler sunuyorlar. 

 

Araştırma bugüne kadar hiç bu kadar önemli olmamıştı. Değişimlerin çok hızlı yaşandığı bir dünyada yeni teknolojiler yaşam biçimlerini etkiliyor ve müşteri talepleri değişiyor. Bu da şirketlerin bu eğilimleri erken bir aşamada tanımlamaya ve ayak uydurmaya yönelik proaktif bir yaklaşım benimsemesini gerektiriyor. Özellikle kürsel çapta faaliyet gösteren üreticilerin trendler ve modalar arasında bir ayrım yapabilmesi, ayrıca farklı ülkelerdeki farklı eğilim ve talepleri değerlendirebilen bir konumda olması gerekiyor. Ancak bu şekilde doğru kararlar alınabilir ve doğru zamanda uygulanabilir. 

 

Bir teknolojiyi ilk getiren olmak her zaman önemli bir faktör değildir ancak her duruma hazırlıklı olmak önemlidir. Volkswagen Grup Araştırma Başkanı Axel Heinrich, "Araştırma, bir teknoloji şirketinin başarısı ve uzun vadede var olması için çekirdek bir işlevdir. Volkswagen Grup, bu işlevi çok ciddiye alıyor. Volkswagen son derece yenilikçi bir şirkettir ve bu değişimlerin daha da hız kazanacağı gelecekte de böyle olmaya devam edecek" diyor. 

 

Fikir Ağı

Volkswagen Grup Araştırma merkezi Wolfsburg'da bulunuyor. Bununla birlikte, Volkswagen Grup Araştırma birimi, Almanya ve Avrupa'da, ayrıca ABD, Çin, İspanya ve Japonya'da farklı lokasyonlarda araştırma laboratuarları ve yan kuruluşlara da sahip, yani grubun kendisi gibi global bir ölçekte faaliyet gösteriyor. Uluslararası trend ve teknoloji öncülüğü de araştırma biriminin görevlerinden birisi. Volkswagen Group Research ağı içindeki ikinci seviye, tüm dünyadaki öğretim ve araştırma kurumlarıyla çok sayıda ortak girişimden oluşuyor. Stanford ve Tongji de dahil olmak üzere ABD ve Çin'deki prestijli üniversiteler, Fraunhofer Topluluğu, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) ve Max-Planck Enstitüleri ile ortak projeler yürütülüyor.

 

Markalarla Tutarlı İşbirliği

Volkswagen Group Research Başkanı Heinrich'e göre, "İşbirliği Volkswagen Research için temel bir kavram ve bu sadece dış ortaklarla değil, grubun 14 markasıyla da söz konusu". Group Research şüphesiz vizyon sahibi, trendleri yönlendiren, fikir üreten bir birim ancak en önemlisi de yenilikler için bir öncü görevi üstleniyor olması. Bu rol her zaman diğer teknik kalkınma alanları ile işbirliği içinde yürütülüyor. Bu, MAN veya Scania gibi ticari araçlar ve Audi veya Volkswagen gibi otomobil markaları için de geçerli.

 

Birçok proje, boş bir kağıtla - ya da günümüzde boş bir ekranla- başlıyor. Her proje birkaç aşamadan geçiyor. Tabii ki ilk etapta keşif yapılıyor: Konuya giden yol nedir? Bu konuyla ilgili dünyanın başka yerlerinde neler var? Stratejik hedeflere ulaşmak için neye ihtiyaç var? İkinci aşama araştırma geliştirme ile ilgili: Hangi yollar bizi daha ileri götürür? Hangi teknolojileri, cihazları ve yetenekleri geliştirmeliyiz? Uygulamanın fizibilitesi üçüncü aşamada geliyor: Proje ticari kullanım için uygulanabilir mi? Başarı şansı nedir, zorluklar ve sorunlar nerede bulunur? Dördüncü aşamada ise proje artık grup içindeki bir ya da birkaç markaya seri geliştirmeye aktarılıyor.

 

Buna bir örnek otonom sürüş. Volkswagen bu alanda önemli oranda deneyime sahip ve öncüler arasında yer alıyor. 2005 yılının başlarında Grup Araştırma'dan bir ekip Stanford Üniversitesi'nden bir ekiple birlikte çalışarak bir Volkswagen Touareg'i otonom araç "Stanley" haline getirdi ve bu otomobil çölde gerçekleştirilen Robot Otomobiller Yarışı'nda (Grand Challenge for Robot Automobiles) birincilik için yarıştı. "Junior" adı verilen otonom bir Volkswagen Passat ise, 2007'de Urban Challenge'da ikinci en hızlı otomobil oldu. Bu çalışmalardan elde edilen bilgi ve deneyim sonunda 2017'de Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılan Sedric araştırma araçlarına aktarıldı. Group Research otonom sürüşle ilgili pek çok proje yürütmeye devam ediyor. Bu alanın grup çapında yönetimi artık Audi AG bünyesinde kurulan Münih merkezli Audi Intelligent Driving GmbH tarafından yürütülecek.

 

Gelecek Bilgi Tarafından Üretilir

Volkswagen Group Research tarafından yürütülen projelerin genişliği yapısına göre kolayca tanımlanabiliyor. Future Research (Gelecek Araştırma) kendi bölümünü oluşturuyor. Teknoloji bilgileri burada teknoloji manzaraları ve yetkinlik alanlarındaki sistematik kalıpları araştırmak için dijital olarak destekleniyor. Corporate Foresight (Kurumsal Öngörü) birimi, gelecekteki bilginin stratejik alanlara ve süreçlere aktarılması yoluyla grubun gelecekteki kabiliyetini güçlendiriyor. Future Communications (Gelecek İletişimi) ise, gelecekteki temaların araştırılması ve grup içinde sunumundan ve iletilmesinden sorumlu. Mobilite araştırmalarının temel işlevleri, mobilitenin ilerideki yapılandırması için hareketlilik ve ulaşım sistemlerindeki gelişmelerle ilgili kapsamlı bilginin analizi, dokümantasyonu ve aktarımı ile ilgili.

 

Megatrend Kentleşme

Kentleşmenin hızla artışı dünyada evrensel bir eğilim haline geldi. Şehirlerde giderek daha fazla artan sayıda insan yaşıyor. Bu da kentsel alanlarda yer darlığı ve trafik sorunlarını beraberinde getiriyor. Burada çözümlerin aciliyet meselesi olarak görülmesi gerekiyor, böylece şehirler arası hareketliliği daha verimli, daha güvenli ve daha çevre dostu hale getirebiliriz. Volkswagen Group Research, potansiyel çözümlerle gelecekteki kentsel hareketlilik vizyonunu geliştirdi.

 

Grubun senaryosu, ağa bağlı ulaşım araçlarını ve iyi bilgilendirilmiş yol kullanıcılarını içeriyor. Otonom sürüş ve ulaşım kapasitelerinin yüksek kullanımı verimliliği artırıyor. Nakliye ve lojistik arasındaki sinerji ise, yolculuk sayısını azaltmaya yardımcı oluyor. Bu ve diğer inisiyatifler bugüne oranla trafik koşullarında önemli iyileşme sağlıyor. Bu, yol kullanıcıları için avantajlar ve şehirlerde yaşayan herkes için daha iyi yaşam kalitesi sağlanması anlamına geliyor.

 

Grubun Entegre Sürüş Stratejisi

Karbon nötr ve sürdürülebilir hareketliliğe yönelik yol haritası, araç ve yakıt stratejisinin odak noktasında bulunuyor. Önemli bir faktör, her yeni model neslinde sürüş sistemlerinin verimliliğini artırmak. Dizel ya da benzinli SI motorlar, hibritler, tak-çalıştır hibritler, elektrikli pilli ya da yakıt hücreli otomobiller ile gelecekte farklı sistemlerden oluşan portföy daha da genişleyecek. Volkswagen, küresel operasyonlara sahip bir şirket. Dolayısıyla, "klasik" sürüş sistemleri ve elektromobiliteyi eş zamanlı sunarak grup dünyanın her yerinde farklı müşteri talepleri için en iyi çözümü sunabiliyor. SI motorlar öngörülebilir gelecek için önemli öneme sahip olmaya devam edecek. Group Research tarafından yürütülen bir dizi proje önümüzdeki yıllar boyunca elde edilebilecek verimliliği artırmak için muazzam bir potansiyeli gösteriyor. Bununla birlikte, doğalgaz ile çalışan araçlar da önemli bir rol oynuyor. Yakıtın kimyasal özellikleri nedeniyle, doğalgazlı motorlar benzinli motorlara göre yüzde 25 daha az CO2 yayıyor. Dolayısıyla bu araçlar, sürüş sistemi stratejisinde ve Group Research tarafından takip edilen projelerde sabit bir yere sahip.

 

Pilli elektrikli otomobiller önümüzdeki yıllarda odak noktası olacak, ancak hibrit sistemler alanında da birçok yeni fikir araştırılıyor. Hibritler ve tak-çalıştır hibritler her iki dünyanın en iyilerini birleştiriyor. Tak-çalıştır hibritler, yaklaşık 50 kilometre elektrikli sürüş mesafesine sahip ve yüksek verimlilikli SI motorlarla geliyor. Volkswagen, sürüş konseptlerinin bu kombinasyonu ile bazı harika fırsatlara sahip. Tüm araç sınıflarındaki müşterilere, uzun mesafeli ve yerel yolculuklar için eşit kapasitede elektrikli sürüş sunulabilir. Yakıt hücreleri de orta vadede elektromobilite için önemli bir konu haline gelecek ve Volkswagen Research bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyor.

 

Otonom Sürüş İçin Güvenli Rota

Otonom, tamamen kendi kendine çalışan otomobil geleceğe ait bir konsept. Ne var ki, bu gelecek bir gecede gerçekleşmeyecek, ancak adım adım geliştirilecek. En yeni sürüş yardım sistemlerinin çoğu, yollarda daha fazla güvenlik sağlamak için gerekli önlemleri oluşturuyor. Çok yakında, Audi A8 gibi ilk seri üretim otonom arabalar yollara inecek ve sürücü müdahalesi olmadan çalışacak. Bu araçlar için ayrılan şerit ve güzergahlarda, sadece birkaç yıl içerisinde dünyanın büyük şehirlerinden birinde tamamen otonom arabaları görebileceğiz.

 

Otonom sürüş doğal olarak Grup Araştırma'nın ana temaları arasında yer alıyor. Volkswagen, Sedric ile otonom mobilite sistemi konseptini sunan ilk otomobil üreticisiydi. Gelecekte sadece insan değil ürün taşımacılığı da otonom araçlarla yapılacak. Dolayısıyla gruptaki ticari araç markaları MAN, Scania ve Volkswagen Ticari Araçlar da bundan yararlanacak ve kendi otonom teknolojilerini geliştirecek. Group Research araştırmacıları "Vision Zero" hedefi ile çalışıyor. Bunun anlamı, kazaların ve ölümlerin son bulduğu bir trafik. Taşıtları güvenlik sistemleri ile donatmaya devam ettikçe ve otomatik sürüş teknolojileri ile kazaların sayısı ve ciddiyeti giderek azalacak. "Vision Zero" bir ütopya değil, dolayısı ile Volkswagen Research hedefine ulaşacağından emin. 

 

İnovasyon için Sanallaştırma ve Dijitalleştirme

Group Research, sanallaştırma ve dijitalleştirme ile ilişkili tüm konularla yoğun bir şekilde ilgileniyor. Yapay Zeka, Derin Öğrenme ve Büyük Veri Kümesi gibi kavramlar, gelecekteki otomobil gelişiminde ve üretiminde fırsatlara işaret ediyor. Volkswagen Group Research ayrıca Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik disiplinlerinde proaktif olarak çalışıyor. Mevcut eğilimler sanal teknolojilerin araştırma alanı çerçevesinde değerlendiriliyor ve bu alanda yenilikler başlatılıyor. Yeni yöntemler ve uygulamalar da geliştirilerek üretimde ve müşteri hizmetlerinde uygulamaya konmak için hazırlanıyor. 

 

Madde ve Materyallerle İnovasyon

Elektronik ve yazılımdaki hızlı gelişmelere rağmen - araçların ve otomotiv üretiminin temeli maddelere ve materyallere dayanmaya devam ediyor. Kullanılan malzemelerin duyusal ve görsel özellikleri, Volkswagen Grubu'nda ürün deneyimini ve marka kalitesinin yorumlanmasını belirliyor. Araştırma, her zaman yenilikçi çözümler için müşteri isteklerine, her bir grup segmentine, her bir araç konseptine ve her bileşene uyacak en iyi materyali arıyor.

 

Tamamen yeni malzemeler atom seviyesine kadar malzeme davranışını derinlemesine anlayan simülasyon teknikleri sayesinde mekanik, kimyasal ve elektriksel özelliklerine göre test ediliyor. Group Research, bu bilgiyi esnek ve verimli üretim süreçleri için de kullanıyor. Yenilikçi birleştirme teknolojileri, malzeme karışımında ve şekillendirme süreçlerinde gruba yeni seçenekler sunuyor. 

 

Çevre Sorumluluğu Araştırmada Başlar

Group Research'ün ilgilendiği bir alan da ayrılmış bir otomobil ve çevresi arasındaki etkileşimler. Bu, grubun sorumluluk bilincinin bir parçasını oluşturuyor ve otomobilin temel operasyonunun çok ötesine uzanıyor. Aslında, çevre dostu yaklaşım otomotiv üretiminin hammaddeleriyle başlıyor, mümkün olduğunca bir fabrikanın çevresel etkilerini azaltmak için, araç geri dönüşüm ve atık geri kazanım da dahil verimli ve düşük emisyonlu üretimle ilgili araştırma faaliyetleri sürdürülüyor. Bir fabrikanın çalışması aynı zamanda tanımlanmış çevresel faktörlerle optimize edilebilir. Doğru malzemelerin seçimi, otomobilin kullanım ömrünü de geliştiriyor. Günümüzde, gelecekteki pillerin geridönüşüm döngüsüne yönelik araştırmalar yapılması gerekiyor. Burada sadece dijital modeller ve simülasyonlar ile ilgili değil, pek çok konuda çok sayıda sorunun yanıtlanması gerekiyor. Buna bir örnek; siyasetçiler tarafından tanımlanan iklim hedeflerine gerçekten ulaşılabilir mi? Yeni ulaşım çözümleri ve hareketlilik kavramları yollar ve çevre üzerinde ne gibi etkiler yaratıyor? Çevresel araştırmalar bu soruları yanıtlayabilir.

 

Gelecek Hareketlilik Günleri

Grubun gelecekteki portföyünün sunumu, Volkswagen Group Research'ün yıllık takviminde sabit bir yere sahip. Wolfsburg'un kuzeyinde bulunan Ehra-Lessien Test Pisti'nde düzenlenen bu yüksek teknoloji etkinliğinde, Volkswagen World'den binlerce uzmanla, yeniliklere yoğun bir bakış sunuluyor. Bu yıl, Geleceğin Hareketlilik Günleri "Elektrifikasyon", "Eko" ve "Deneyim" sloganları ile şekillendirildi.

Son Güncelleme : 04 Temmuz 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo