Avrupa’da Brexit nedeniyle otomobil satışları yavaşladı

Ototeknikveri     16 Temmuz 2017 11:38

Avrupa’da otomobillere olan talepte büyüme temposu yavaşladı. Almanya’daki resmi tatiller ve İngiltere’de Brexit ile ilgili endişeler Haziran ayında satışları azalttı.

Avrupa’da Brexit nedeniyle otomobil satışları yavaşladı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Sektör çapında yeni otomobil satışları geçen yıla kıyasla %2.1 arttı, geçen ay 1.54 milyon otomobil satıldı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği ACEA’nın verilerine göre, Toyota ve Fiat modelleri en çok satan modeller oldu. Satış rakamları 2007 yılından bu yana yaşanan en iyi Haziran ayını işaret ederken, Mayıs ayındaki %7.7 artışa kıyasla büyümede yavaşlama görüldü. Avrupa’nın otomobil piyasası bir dönüm noktasında. 20 yıllık bir düşüşün ardından son üç yıldır satışlar yeniden toparlanırken, yakalanan ivmenin 2017’nin ikinci yarısında yavaşlaması bekleniyor. İngiltere’deki alıcılar ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılması nedeniyle yaşanan ekonomik belirsizlikten kaygılı. Artan tüketici güveni ve yeni küçük otomobiller ve SUV’ler için olan talep bölgedeki diğer ülkelere ise olumlu yansıdı. 

 

Haziran ayında %13 artışla, İtalya’da satış rakamları Avrupa’nın en büyük ekonomileri arasında en güçlü rakamlar oldu. Almanya’da ise geçen ay üç dini bayram nedeniyle satış günleri azaldı ve satışlar %3.5 düştü. İngiltere’de Brexit nedeniyle değer kaybeden pound ve Nisan ayında yürürlüğe giren vergiler nedeniyle satışlar %4.8 geriledi. Yılın ilk yarısında satışlar %4.6 artarak 8.46 milyon adete ulaştı. Brüksel merkezli ACEA Avrupa Birliği’nin 28 üyesinden (Malta hariç) ve İsviçre, Norveç ve İzlanda’dan verileri topluyor. 

 

Kompakt otomobillerin başarısı 

Toyota’nın Haziran ayındaki +13’lük yükselişi hibrit modellere olan talepten faydalandı. Fiat Chrysler Otomobilleri ise Panda ve Fiat 500 mini otomobiller sayesinde %7.9 artış yakaladı. 

Bölgesel sektör lideri Volkswagen Grubu’nun piyasa payı Haziran ayında %23.3 oldu. Geçen yılın aynı döneminde grubun payı %23.1’di. Volkswagen Grubu’nun uygun fiyatlı Seat ve Skoda markalarına yoğun ilgi gösteriliyor, ayrıca yine gruba ait Porsche’nin SUV’si önemli oranda talep görüyor. Volkswagen Binek Otomobiller markası ve Audi ise dizel emisyon skandalı nedeniyle müşteri kaybettiler. Bu yıl General Motors’dan Opel’i satın alan PSA Grubu Avrupa’da otomobil satışlarının %16’sına sahip. Grup Peugeot 2008 SUV’nin de gördüğü ilgi ile piyasa payını %10.2’ye çıkarttı.

 

Araştırma firması LMC Otomotiv’e göre 2016’da otomobil satışları sektör genelinde %5.8 artarken, 2017 projeksiyonları büyümenin %2.9’da kalacağını işaret ediyor. Haziran ayı rakamları da bunu doğruluyor. 

Son Güncelleme : 17 Temmuz 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo