Dacia markasını gelecekte neler bekliyor?

Ototeknikveri     23 Temmuz 2017 09:29

Dacia’nın yükselişi ve ekonomik otomobil portföyü otomobil piyasasında büyük etki yarattı. Peki gelecekte markayı neler bekliyor?

Dacia markasını gelecekte neler bekliyor?
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Dacia’nın 1960’lara, Doğu Bloku Romanyası’na kadar uzanan bir geçmişi var ancak firma modern çağına 1999’da Renault tarafından satın alındığında girdi. Bu noktadan sonra Dacia global otomobil piyasasında büyük etki yarattı. Dacia ekonomik modellerini piyasaya sürmesi ile birlikte Avrupalı otomobil alıcılarından büyük ilgi gördü. Rakip üreticiler Dacia’nın başarısı üzerine benzer modeller çıkardılar. Öte yandan diğer markaların yükselen teknolojisi ve piyasanın alt ucundaki baskı Dacia’nın geleceğinde karşılaşabileceği sorunlardan ikisi. Markayı ilginç zamanlar bekliyor. Dacia’nın Tanca fabrikasında 1 milyonuncu otomobilin üretimini kutlamak için yapılan törenlerde konuşan markanın ticari direktörü Francois Mariotte, Dacia ile ilgili planlarını anlattı.

 

Dacia Ticari Direktörü Francois Mariotte ile söyleşi

+ Fabrika karbon nötr çalışıyor ancak otomobillerde emisyonların düşürülmesi ile ilgili teknolojiler oldukça pahalı. Dacia bunu nasıl başarıyor?

- Bazı ülkelerde bütün serimizi LPG ile satıyoruz. LPG kirliliği azaltmak için iyi bir yol, Nox emisyonları neredeyse sıfıra yakın. Birkaç yüz euro ek fiyatla bu motoru yedi Dacia modelinin tamamında kullanabilirsiniz. Bizim cevabımız bu, LPG teknolojisi yaygın, satın alması ve kullanması uygun maliyetli bir seçenek.

 

+ Bu, elektrikli ve hibrit teknolojilerin Dacia için imkansız olduğu anlamına mı geliyor?

- Şimdilik elektrikli ve hibrit sistemler bizim için fazla pahalı. Fiyatları belli bir seviyede tutmak için kullanışlılığı önceden kanıtlanmış teknolojiler ile devam etmeliyiz. Elektrikli ve hibrit sistemler henüz markamızın DNA’sı ile uyuşmuyor. Öte yandan, uzak olmayan bir zamanda, belki de bir kaç yıl içinde elektrikli sistemlerin maliyetleri düşecek ve biz de bunları kullanmayı düşünebiliriz. Bu sistemlerin piyasası büyüyecek, çok çeşitli tedarikçilerin üretimi artacak. Bu noktada Dacia da elektrikli sistemlere geçecektir. Şu an için ise bizim için en verimli seçenek LPG.

 

+ Dacia’nın satışlarındaki son yıllarda görülen inanılmaz büyümeyi neye bağlıyorsunuz?

- Dacia markasını 2004 yılında yeniledikten sonra, 2016’ya kadar satışlarımızı 25 kat artırdık. Yani yıllık satışlarda devasa bir artış var. Tüm parasını bir otomobile bağlamak istemeyen, pazarlık yapmayı seven ve ikinci el otomobillere uygun fiyatlı ancak yeni bir alternatif arayan insanların gerçek ihtiyaçlarına cevap veren tek firmayız. Bu gibi alıcılar “basit”, “güvenilir” ve “uygun fiyatlı” Dacia seçeneğine sahip. Bu üç özellik markamızın DNA’sını çok iyi özetliyor.

 

+ Yeni otomobillerin çoğu daha fazla yüksek teknolojiye sahip ve daha pahalı. Daha fazla büyüme için potansiyel var mı?

- Kullanılmış otomobil piyasası yeni otomobil piyasasından altı kat daha büyük. Müşterilerimizin %40’ı kullanılmış otomobil piyasasından geliyor. Yani bu kitle için aldıkları ilk sıfır otomobil bir Dacia oluyor. Bize bunun sebebinin Dacia’nın fiyat/performans oranının piyasadaki benzersizliği olduğunu söylüyorlar. Bu sayede kullanılmış bir otomobil yerine sıfır bir otomobil alabiliyorlar. İkinci el otomobil piyasasının altı kat daha büyük olduğunu göz önüne alırsak, burada Dacia için büyük bir potansiyel var. 

 

+ Daha geniş bir ürün portföyü Dacia için mümkün mü?

- Eğer uygun maliyetli otomobiller sunmayı sürdürmek istiyorsak piyasanın en büyük parçasını hedeflemeliyiz. Piyasanın kalbi B segmenti ve C segmenti. Bugün bu segmentleri iyi bir şekilde kapsıyoruz. D segmentine geçmek markanın DNA’sında yok. A segmentine inmek ise küçük bir piyasa olduğu ve filolara ayrıldığı için çok uygun değil. Dacia öncelikle bireysel müşterilere satış yapıyor. Dolayısıyla B ve C segmentini hedeflemeye devam edeceğiz. 

Son Güncelleme : 24 Temmuz 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo