İngiltere benzinli ve dizele veda ediyor

Ototeknikveri     27 Temmuz 2017 10:50

İngiltere 2040 yılından itibaren benzinli ve dizel otomobil satışlarını yasaklayacak.

İngiltere benzinli ve dizele veda ediyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Çevre Bakanı Michael Gove’un açıklamasına göre, İngiltere 2040 yılından itibaren yeni benzinli ve dizel otomobillerin satışını yasaklayacak, 10 yıl sonrasında ise bu tip otomobiller yollardan tamamen kalkacak. Gove’un yorumları konuyla ilgili İngiliz medyasında çıkan haberleri de doğrulamış oldu. Hava kirliliğini önlemek için alınan karara göre 2040’tan itibaren satılan tüm otomobiller elektrikli olacak. Elektrikli motorla birlikte benzinli ya da dizel motor da kullanan hibrit modeller de yasaklanacak. İngiltere ulaşımın geleceği için elektrikli taşıtlara odaklanan en son Avrupa ülkesi oldu. Fransa da 2040 yılında benzinli ve dizel otomobilleri yasaklamayı planlıyor. Ayrıca Stuttgart ve Münih gibi Alman şehirleri Nox emisyonlarının zararlı olduğu bilinen dizel araçları bu tarihten de önce yasaklayabilirler.

 

İngiltere’nin attığı adım Almanya’dan sonra Avrupa’nın en büyük ikinci piyasası olan ülkede dizel otomobillerin kullanımını azaltacak. Yılın ilk yarısında İngiltere’de dizel otomobillere olan talep %10 düşerken, benzinli otomobillerin satışı %5 arttı. Elektrikli ve hibrit araçların satışı ise aynı dönemde %30 yükseldi. Buna rağmen bu tip araçlar halen satışların sadece %5’ini oluşturuyor. 

 

Motor Üreticileri ve Satıcıları Birliği yöneticisi Mike Hawis tüketicilerin elektrikli otomobil satın almaları için bazı teşviklerden yararlandırılmaları gerektiğini söylüyor. Hawes ayrıca alternatif yakıtlı araçlara olan talebin arttığını ancak hala düşük bir seviyede kaldığını çünkü alıcıların fiyat, sürüş mesafesi ve şarj noktaları ile ilgili çekinceleri olduğunu belirtiyor ve “Sektöre adapte olması için yeterli zaman tanımazsak İngiltere’nin başarılı otomotiv sektörüne zarar verebiliriz.” diyor.

 

Dizel kısıtlamaları

Çarşamba günü BBC’ye verdiği bir demeçte Çevre Bakanı Michael Gove hükümetin dizel araçların yollara çıkışını kısıtlamakla ilgili düzenlemeler için yerel makamlara 200 milyon pound vereceğini açıkladı. Gove dizel araçlar için şehir merkezlerinin tamamının kısıtlanmasındansa belirli yolların kısıtlanmasını daha uygun bulduğunu belirtti. 

 

Greenpeace İngiltere’den Areeba Hamid ise 2040 yılının benzinli ve dizel araçların yasaklanması için çok geç bir tarih olduğunu söylüyor. Hamid, Almanya, Hindistan, Hollanda ve Norveç’in yasaklar için 2030 tarihini belirlediğini hatırlatıyor.

 

İngiltere kampanya gruplarının açtığı davalarla uzun bir süredir hava kirliliğini azaltacak önlemler alması konusunda baskı altındaydı. Yasak kararının alınmasında Avrupa Birliği’nin emisyon kuralları da etkili oldu.

 

Haziran’daki genel seçim öncesinde hükümetteki Muhafazakarlar 2050 yılında tüm otomobil ve minibüsleri 2050 yılına kadar sıfır emisyonlu hale getirme sözü vermişlerdi. 2040 yılında getirilecek yasakla bu söz de bir bakıma tutulmuş oldu.

 

İngiltere Brexit sonrası endüstriyel stratejisi kapsamında sürücüsüz ve sıfır emisyonlu teknolojilere 800 milyon pound yatırım yapmayı planlıyor. Ticaret, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanlığı bu hafta pil teknolojilerine 246 milyon pound bütçe ayırdığını açıklamıştı. BMW ise Salı günü elektrikli Mini modelini İngiltere’de üreteceğini duyurdu.

 

Global çapta elektrikli taşıtlara geçiş sektörde ciddi değişiklikler yaratacak. Petrol üreticileri ve yanmalı motor parçalarının tedarikçileri değişiklikten etkilenecek. Otomobil üreticileri de yeni gerçekliğe adapte oluyorlar. Bu ayın başlarında Volvo yanmalı motorları tamamen terk edeceğini ve 2019’dan sonra tüm yeni modellerinin elektrikli ya da hibrit olacağını açıklayan ilk otomobil üreticisi oldu.

Son Güncelleme : 29 Temmuz 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo