Elon Musk ilk Tesla Model 3 otomobilleri teslim etti

Ototeknikveri     30 Temmuz 2017 11:59

Tesla CEO’su Elon Musk, Model 3 için 500 binden fazla rezervasyon yapıldığını açıkladı. Musk, firma çalışanlarından 30 kişiye ilk Model 3’leri teslim etti. Model 3, Tesla’nın elektrikli otomobilleri ile karlı bir kitlesel piyasa üreticisi olması yolunda büyük önem taşıyor.

Elon Musk ilk Tesla Model 3 otomobilleri teslim etti
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Tesla’nın Kaliforniya’daki Fremont fabrikasında yapılan etkinlikte Musk Model 3’ün 35.000 dolar fiyatla satılan temel versiyonunu tanıttı. Model 3, tek şarjla 350 km gidebiliyor. Etkinlikte Musk sahneye kırmızı bir Model 3 ile geldi ve fabrikanın şu ana kadar 50 adet Model 3 ürettiğini, bunların 20’sinin test amaçlı olduğunu açıkladı.Etkinliğin hemen öncesinde Musk üretimin ilk günlerinin oldukça zor geçtiğini ve bazı sıkıntıların en az 6 ay devam edeceğini itiraf etti. 2016 yılının Nisan ayısında Model 3 için 373.000 rezervasyon alındığı açıklanmıştı. Bu sayı geçen yıldan bu yana 500.000’i aştı. Müşteriler rezervasyon için 1000 dolar depozito ödüyor. Musk, müşterilerin otomobillerini 2018 yılının sonlarında teslim almaya başlayacaklarını söyledi. 

Otomobilin daha uzun sürüş mesafesine sahip versiyonu 44.000 dolar fiyatla satılıyor ve tek şarj ile 500 km sürülebiliyor. Otomobillerde buton ve kolların bulunmadığı, sadece 15 inç dokunmatik ekranla donatılmış bir konsol yer alıyor. Tüm kontroller bu ekrandan yapılabiliyor. Model 3, Musk’ın bir temiz enerji ve ulaşım firması kurma planının bir parçası.

 

Tesla Model 3’ün gördüğü yoğun talebe karşılık vermekte oldukça zorlanabilir. 500.000 adet sipariş, firmanın 2016 yılı üretiminin 6 katı anlamına geliyor. Firma tüm siparişleri gelecek yılın sonuna kadar tamamlamaya söz verdi. Eğer Tesla yılda 500.000 otomobil üretebilir ve satabilirse ABD’de BMW, Mercedes ve Lexus gibi markaları geride bırakabilir. Üretimdeki gecikmeler ve kalite sorunları Model S ve Model X otomobillerin üretimlerini de aksatmıştı ve firma üretim problemlerini yoğun talebe bağlamıştı.

 

Basit tasarım

Musk, daha basit bir Model 3 tasarımının montaj hattındaki sorunları azaltacağını söyledi. Tesla bu yıl Model 3’ün piyasaya çıkışı için 2 milyar dolar harcama yaptı. Model 3 ile ilgili çıkacak sorunlar firma için riskleri artırabilir, bunun aksine teslimatlar sorunsuz yapılabilirse Tesla gereken nakit kaynağını elde ederek operasyonlarını sürdürmek için sermaye piyasalarına başvurmaktan kurtulabilir. 

 

Tesla’nın hisse fiyatları Ocak ayından bu yana Model 3’ün çıkışı nedeniyle %54 yükseldi. Tesla’nın değeri şu an General Motors ve Ford Motor gibi geleneksel rakiplerinin önüne geçmiş durumda.

Şu ana kadar Tesla lüks elektrikli otomobiller için niş bir üretici konumundaydı ve karizmatik, şovmen CEO’su ile dikkat çekiyordu. Şimdi ise Model 3 ile Tesla farklı bir lige çıkmaya çalışıyor. Standart otomobillerin ortalama fiyatından sadece bir kaç bin dolar daha fazla bir fiyatla müşteriler Tesla’nın elektrikli otomobillerini satın alabilecek ve Tesla yüksek satış hacimli, ana akım bir marka olarak yeniden konumlanacak.

 

Model 3, Musk’ın bir temiz enerji ve ulaşım firması kurma planının bir parçası. Bu yeni firma elektrikli tırlar, çatı üzeri güneş enerjisi sistemleri ve büyük ölçekli pil depolama sistemleri üretecek.

Son Güncelleme : 31 Temmuz 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo