Porsche ve Mercedes’in evi Stuttgart’da dizel yasağı

Ototeknikveri     31 Temmuz 2017 01:09

Mercedes-Benz ve Porsche’nin merkezlerinin bulunduğu Stuttgart şehrinde mahkeme dizel taşıtların kullanımını yasakladı.

Porsche ve Mercedes’in evi Stuttgart’da dizel yasağı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Stuttgart İdare Mahkemesi’nden Yargıç Wolfgang Kern havayı kısa sürede temizleyebilmenin en etkili yolunun dizel yasağı olduğunu söyledi. Yasağa yol açan dava şehirde nitrojen oksit emisyonlarının standartların üzerinde çıkmasından sonra bir çevre örgütü tarafından başlatılmıştı. Yargıç Kern’in kararı Almanya’nın diğer mahkemelerindeki şehirleri de etkileyebilir. Kern “2010 yılından bugüne yetkililer emisyon değerlerini düşürme sorumluluklarında başarısız oldular. Sürüş yasakları yasal olarak uygulanabilir ve mahkemeye göre gerekli bir önlemdir çünkü halk sağlığının korunması mülkiyet ve araç sahiplerinin özgür hareket hakkından daha öncelikli bir meseledir.” dedi.

 

Otomobil üreticileri, federal hükümet ve bazı Almanya eyaletleri geri çağırmalar ve yazılım güncellemeleri ile sorunu çözmeye çalışarak dizel yasağından kaçınıyor. İki yıl önce Volkswagen Grubu’nda patlak veren dizel emisyon hilesi skandalı gözlerin sektördeki tüm dizel araçlara çevrilmesine neden oldu ve tartışma başlattı. Skandalın yankıları sürerken, bir örnek te geçtiğimiz günlerde yaşandı. Perşembe günü yaptığı açıklamada Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt Porsche’nin Cayenne modelinde emisyon hilesi cihazı (defeat device) kullandığını açıkladı ve binlerce Cayenne otomobilin geri çağırılmasını istedi.

 

Daimler iletişim yöneticisi Joerg Howe bir açıklamasında “Sürüş yasakları bir çözüm değildir.” diyerek dizel yasağına karşı çıktı. Howe bu yasakların ekonomiyi, ticareti ve trafiği kötü etkileyeceğini belirterek “Daha kolay, verimli ve hızlı alınabilecek başka önlemler var. Toz partikülleri ve nitrojen oksit çeşitli yöntemlerle azaltılabilir.” dedi. 

Yargıç Kern, itirazların hemen en üst federal idari mahkemeye taşınacağını söyledi. Kern'in kararı benzer davaların sürdüğü Münih ve Berlin gibi şehirlerdeki mahkemeler için de emsal teşkil edebilir. 

 

Çevre koruma örgütü Deutsche Umwelthilfe başkanı Juergen Resch kararın ardından "Hakim, Stuttgart'da dizel taşıt kullanımına kapsamlı yasaklar getirdi, bu otomobil üreticilerine artık kirli dizelleri satamayacaklarını belirten bir mesaj. Dizel otomobiller, yazılım düzeltmelerinin daha da ötesinde geliştirilmelidir." dedi. 

Alman otomobil üreticileri, elektrikli otomobillere geçişten önce dizel motorların ara basamak olarak kullanılmaya devam etmeleri gerektiğini savunuyorlarsa da, teknolojinin karşı karşıya kaldığı güven krizi son iki haftada zirve noktasına ulaştı. Mercedes-Benz 18 Temmuz'da gönüllü olarak 3 milyon dizel otomobili geri çağıracağını açıkladı, firma bu otomobillerin teknolojisini yükseltecek. Bundan sadece üç gün sonra ise Audi 850.000 araç üzerinde güncelleme yapacağını duyurdu. Perşembe günü bu kez Volkswagen motor yazılımını yükseltmek için geri çağırılacak ara sayısını 4 milyon adete yükseltebileceğini açıkladı.

 

Dizel satışlarında düşüş

Geçen yıl otomobil teslimatlarının yüzde 46'sını oluşturan dizel hakkındaki tartışma, tüketicileri rahatsız etti ve dizel modellerin satışı düşüyor. Bütün bu tartışmaların üzerine, VW ve Daimler, BMW ile birlikte bir başka skandala daha karıştı. Üç firmanın emisyon yolsuzluğunda işbirliği yaptığı iddia ediliyor ancak BMW iddiaları şiddetle reddediyor.

 

Bazı Alman şehirlerinde olası sürüş yasakları, dizel teknolojisi kullanan araçlar üretmek için on binlerce çalışanı bulunan sektörün çıkarları ile çatışıyor. Eyaletler, otomobil üreticilerinin eski modelleri yükseltmelerine izin veren anlaşmalara hazır olmaya razı görünse de, belediyeler ve yargıçlar geri çekilecek gibi görünmüyor. Münih'te, Mart ayında çıkan bir mahkeme kararı belediyeyi azot oksit seviyelerini düşürmek için dizel yasaklarına hazırlanmaya çağırdı. 

Stuttgart davasında, Baden-Württemberg eyaletinin emisyonları düşürmek için yeterli önlemleri alıp almadığı da değerlendirildi. Ülkenin güneybatısındaki bir vadide yer alan şehirde, düzenli olarak Avrupa Birliği yönetmeliklerinde izin verilen seviyenin üzerinde Nox emisyonları kaydediliyor. Kern, hava kalitesini iyileştirmek için, yasakların sadece belirli günlerde değil sürekli uygulanması gerektiğini söyledi.

 

Siyasi baskı

Yargıç Kern, Euro5 standardına uyumlu olan, 2015 yılının sonlarında satışa sunulan dizel araçların Stuttgart merkezinin büyük kısmına girmesini yasaklamayı önerdi. Böyle bir tedbir, Nox emisyonlarını düşürmenin en hızlı yolu olabilir. Kern, yasağın Ocak ayından itibaren uygulanabileceğini açıkladı.

 

Yeşiller'in bir üyesi olan Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann geçtiğimiz günlerde eski otomobillerin yüksek hava kirliliği olan günlerde trafikten yasaklanması yerine mazot yazılımı düzeltmelerni savundu. Yasağın ne zaman uygulanacağı net değil ve Ağustos ayında açıklanlması gereken nihai karar temyiz edilebilir.

 

İçten yanmalı motorların kullanımını sona erdirme takvimini belirlemede şimdiye kadar öncülüğü İngiltere ve Fransa'ya kaptıran Şansölye Angela Merkel hükümeti de harekete geçme konusunda baskı altında.

 

Dobrindt, Çarşamba günü Berlin'de sektör yöneticileri ve hükümet yetkililerinin acil toplanması çağrısında bulundu. Dobrindt "Şehirlerde genel dizel yasağı yanlış bir politik yol" dedi.

Son Güncelleme : 31 Temmuz 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo