PSA GM'den Opel / Vauxhall satın alımını tamamladı

Ototeknikveri     02 Ağustos 2017 01:40

PSA Grubu, Salı günü General Motors'tan Opel ve Vauxhall markalarını devralmayı tamamladı. Opel'e yeni yöneticiler atayan PSA, bu birleşme sayesinde Avrupa'nın ikinci büyük otomobil üreticisi haline geliyor.

PSA GM'den Opel / Vauxhall satın alımını tamamladı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

PSA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Tavares, yaptığı açıklamada "Bugün gerçek bir Avrupa şampiyonunun doğumuna tanık oluyoruz. Opel ve Vauxhall markalarının karlılığa dönmesine yardımcı olacağız ve yeni sektör kriterlerini belirlemeyi hedefleyeceğiz" dedi. Opel, satın alma, üretim ve araştırma ve geliştirme alanlarındaki ölçek ekonomisini ve sinerjileri açığa çıkarmayı hedefleyen, yaklaşık 1.7 milyar euro'luk (2 milyar dolar) "çok daha yalın" bir yönetim yapısı planladığını açıkladı. Opel, ayrı bir açıklamada, 2020'ye kadar pozitif operasyonel serbest nakit akışının yanı sıra 2020 yılına kadar yüzde 2, 2026 yılına kadar ise yüzde 6 oranında bir operasyonel kar marjı oluşturmayı hedeflediğini belirtti.

 

Opel CEO'su Michael Lohscheller açıklamasında devir işleminin Opel'in tarihinde 88 yıldan sonra General Motors ile yeni bir bölüm açtığını söyledi. Lohscheller Opel'in, Alman teknolojisini herkese açık hale getireceğini belirtti. Lohscheller "Güçlerimizin birleşimi, Opel ve Vauxhall'u karlı ve kendi kendini finanse eden bir işletmeye dönüştürmemizi sağlayacak ve 2020'ye kadar kârlılığa geri dönmeyi net hedefimiz haline getirdik" dedi.

 

Opelin yönetici kadrosu yenilendi. PSA yöneticilerinden Remi Girardon, Philip Kienle'nin yerine üretimden sorumlu yönetici olurken, Lohscheller'in Opel CEO'su olması ile boşalan mali işler yöneticiliği koltuğuna ise Philippe de Rovira oturdu.

 

Opel yöneticisi Christian Mueller, mühendislik ve güç aktarım organları departmanlarını entegre etme görevini aldı. Mueller daha önce küresel motor tahrik sistemlerinin başındaydı, yeni görevinde ise William Bertagni'nin yerini alıyor. Vodafone Satın Alma'dan Opel'e transfer olan Michelle Wen, satın alma ve tedarik zinciri başkanı olarak Katherine Worthen'in yerini aldı.

 

Kienle, Worthen ve Bertagni, daha önce Opel'de General Motors tarafından görevlendirilmiş ve Detroit'e bağlı yöneticilerdi, dolayısı ile birleşmeden sonra Opel'den ayrılmaları bekleniyordu. Opel sözcüsü, bu üç yöneticinin GM'ye geri döneceğini söyledi. Automotive News China, Bertagni'nin GM'in Çin'deki mühendislik operasyonlarını yöneteceğini bildirdi.

 

Sözcü, ayrıca Opel'in pazarlama şefi Tina Mueller'in görevde kaldığını, eski CEO Karl-Thomas Neumann'ın ise artık yönetici kadrosunun bir parçası olmadığını söyledi. Neumann, Mart 2013'te göreve gelerek Opel'e imajını ve itibarını yeniden kazandırmıştı, ancak Haziran ayında CEO görevinden istifa etti. Neumann Twitter'da satın alma süreci tamamen bitene kadar Opel yönetim kurulu üyesi olarak kalacağını söylemişti. Alman basını, Neumann'ın eski işvereni Volkswagen Grubu'na geri dönerek Çin operasyonlarını ya da Audi markasını yönetebileceğini düşünüyor.

 

PSA, Şubat ayında Opel'i satın almak için görüşmelerde bulunduğunu ve Mart ayında 2,2 milyar euro değerinde bir anlaşma yapıldığını açıklamıştı. Opel'in satışı General Motors için 1999 yılından bu yana karlılık sağlayamadığı Avrupa'dan tamamen çıkmak anlamına geliyor. Mary Barra, Ocak 2014'te GM CEO'su olarak göreve başladığından beri Rusya ve Endonezya dahil olmak üzere grubun para kaybettiği pek çok piyasadan çıkma kararını imzaladı ve Chevrolet markasını Avrupa dışına çekti.

 

Ölçek ekonomileri

PSA için satın alma Avrupa'daki ölçek ekonomilerini arttırıyor. PSA ve GM, daha önce küçük otomobillerini birleştirmeyi denemiş, 2012'de açıklanan işbirliği başlangıçta 40 ortak projeyi kapsarken daha sonra bu sayı üçe düşmüştü.

 

Opel'in PSA ile paylaştığı ilk model olan Crossland X yarı kompakt crossover Haziran ayından bu yana bayilerde satışa sunuluyor. Grandland X kompakt crossover ise sonbaharda gelecek. Opel Combo hafif ticari aracın yeni nesli gelecek sene piyasaya çıkacak, 2019'da ise yeni nesil Corsa yarı kompakt model PSA teknolojisi ile piyasaya sürülecek.

 

PSA ve Opel, GM elektrikli sürüş sistemiyle çalışmaya devam edecek. Opel fabrikaları GM markaları Buick ve Holden için araçlar üretmeye devam edecek.

 

PSA'nın GM Financial'ın Avrupa operasyonlarını satın alma işlemleri de yetkililerin onayına sunuldu. 

Son Güncelleme : 03 Ağustos 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo