IIHS araştırma bulguları, yetişkinlerin arka koltuktaki emniyet kemerlerini her zaman kullanmadıklarını gösteriyor

Ototeknikveri     06 Ağustos 2017 11:26

Yetişkinler, çocukların arka koltukta mutlaka emniyet kemeri kullanmasına dikkat ediyor ancak kendi güvenliğiklerine gelince arka koltukta emniyet kemerinin isteğe bağlı olduğu konusunda yaygın bir yanlış algılama var.

IIHS araştırma bulguları, yetişkinlerin arka koltuktaki emniyet kemerlerini her zaman kullanmadıklarını gösteriyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

ABD Karayolu Güvenliği için Sigorta Enstitüsü (IIHS) araştırmasına cevap veren 5 yetişkinden 4'ü, kısa yolculuklarda veya taksilerde/paylaşım servislerinde seyahat ederken emniyet kemeri kullanmaya özen göstermediklerini söylüyor. Anket, arka koltuktaki birçok yolcunun, arka koltuğu ön taraftan daha güvenli olarak algıladıkları için emniyet kemerinin gerekli olmadığını düşündüğünü gösterdi. Bu, kişinin araçta nereye oturduğuna bakılmaksızın, emniyet kemerinin neden önemli olduğu konusunda açık bir yanlış anlama yaşandığını ortaya koyuyor. Amerikalıların çoğunluğu emniyet kemeri takma alışkanlığı edinmeden önce, arka koltuk oturmak için en güvenli yerdi ve orta arka koltuk 1960-1970'li yıllardaki araçların en güvenli koltuğuydu. Geçtiğimiz yıllarda yüksek düzeyde emniyet kemeri kullanımı ve kemer gergilerinin geliştirilmesi, hava yastıklarının ve çarpışmaya dayanıklı araç tasarımlarının ortaya çıkması, gençlerin ve yetişkinlerin arka koltuklarda seyahatte güvenlik avantajlarını daralttı.

 

IIHS üst düzey araştırma mühendisi ve söz konusu araştırmanın yazarlarından birisi olan Jessica Jermakian, "Birçok yetişkin için arka koltukta seyahat hala güvenli ancak bu emniyet kemeri takıyorsanız geçerli. Bu, sadece özel otomobil ya da taksilerde değil, bir Uber, Lyft, bir kiralık otomobil ya da başka bir servisi kullanırken de çok önemli." diyor.

 

Sürücü ve ön yolcu emniyet kemeri kullanımı kapsamlı bir şekilde incelenirken, arka koltuktaki yolcuların neden kemer kullanmadığına ilişkin çok fazla araştırma bulunmuyor. IIHS'de daha önce yetişkinler arasındaki kemer kullanımına ilişkin anketler, özellikle arka koltuğa odaklanmıyor, konuyu genel olarak ele alıyordu. Yeni çalışma bu boşluğu dolduruyor.

 

IIHS, 18 ve üzeri yaştaki yetişkinleri Haziran ve Ağustos 2016 arasında cep telefonu ve sabit hatlardan arayarak anket yaptı. Son altı ayda bir aracın arka koltuğuna oturtulduklarını söyleyen 1172 kişiden yüzde 72'si kemerlerini arka koltukta kullandıklarını söyledi. Yüzde 91'i ise ön koltukta otururken daima kemerlerini kullandıklarını belirtti. Bu, ülke genelindeki arka koltukta oturan yetişkinler için yüzde 75, sürücüler ve ön koltukta oturan yolcular için yüzde 89'luk kemer kullanımı anlamına geliyor. Emniyet kemerlerinin hayat kurtardıkları kanıtlanmış olmasına rağmen, her yıl ABD'de trafik kazalarında ölen insanların yarısından fazlası emniyet kemeri takmamış oluyor. Bir kişinin kemer takmak istememesi diğer insanlara da zarar verebiliyor. Jermakian, "Emniyet kemeri kullanmayan insanlar, ihmallerinin başkalarına zarar vermeyeceğini düşünebilirler ama bu doğru değil. Arka koltukta emniyet kemeri kullanımı, önden gelen bir darbede birincil koruma aracıdır, yoksa bacaklar sert yüzeylere veya diğer insanlara tam hızda çarpıp ciddi yaralanmalara neden olabilir" diyor.

 

35-54 yaş arası kişiler arka koltukta her zaman kemer kullanmadığını söyleyenler arasında başı çeken grup oldu. Bu grubun %66'sı arka koltukta emniyet kemeri taktıklarını bildirdi. 55 yaş üzeri yetişkinlerde bu oran %76, 18 - 34 yaş arasında ise %73. 

Kadınlar ve üniversite eğitimi alanların genele kıyasla daha yüksek oranda emniyet kemeri kullandıkları görüldü. Bu bulgular, daha önce kemer kullanımına ilişkin yapılan anketlerle uyumlu.

 

Neden kemer kullanmadıkları sorulduğunda, katılımcıların dörtte biri arka koltuğun önden daha güvenli olduğunu, bu yüzden kemer kullanmaya gerek olmadığına inandıklarını söyledi. En sık kullanılan ikinci gerekçe ise unutkanlık ya da alışkanlık edinememe oldu. Ankete katılanların yüzde 12'si rahatsız edici ya da üzerlerine uymayan kemerleri bir neden olarak gösterdi, yüzde 10 ise kemerin kullanımının zor olduğunu ya da kemeri veya tokayı bulamadıklarını söyledi.

 

Yolculuklarının çoğunu kiralık bir araç ya da şoförle yapan ve daha çok arka koltukta oturan kişiler, özel otomobillerdeki yolculara oranla emniyet kemerini daha az taktıklarını belirttiler. Ankette kiralık araç kullananların %57'si arka koltukta emniyet kemeri taktığını söylerken, özel araçlarda bu oran %74'e çıktı. 

 

Jermakian bu konuda "Taksi ya da kiralık aracın sürücüsü kaza yapabilir, bu durumda mutlaka emniyet kemerinize ihtiyacınız olacaktı. Bir eyalet yasasında emniyet kemerinin isteğe bağlı olduğunu söylense bile kemerinizi takın, kemeri bulamıyorsanız veya erişemiyorsanız sürücünüzden mutlaka yardım isteyin." diyor. 

 

Hatırlatıcılar, yasalar ve konfor

Zaman zaman kemer kullananların ve hiç kullanmayanların neredeyse üçte ikisi sesli arka koltuk kemeri hatırlatıcılarının onları emniyet kemerini takmaya ikna ettiğini belirtti. IIHS çalışmaları, gelişmiş hatırlatıcıların bulunduğu otomobillerde sürücülerin daha fazla emniyet kemeri taktığını ve kazalarda ölümlerin daha az yaşandığını ortaya koyuyor. Arka koltuk için ise çok az otomobilde emniyet kemeri hatırlatıcısı bulunuyor. 2015'te ABD'de satılan modellerin yalnızca % 3'ünde hatırlatıcı vardı ve bu sayı yeni araçlarda kayda değer bir şekilde artmadı.

 

İncelenen kişilerin yaklaşık % 40'ı arka koltukta kemer takmamasının sebebini yasalarda bunun zorunlu kılınmaması olarak gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 60'ı, böyle bir kanun olsaydı arka koltukta kemer kullanmaya ikna olabileceklerini söylüyor. Ayrıca katılımcıların büyük çoğunluğu arka koltuktaki yolcu emniyet kemeri takmadığında trafik polislerinin sürücüyü durdurması halinde emniyet kemerini takacaklarını ancak böyle bir uygulama olmadığını belirtiyor. 

 

New Hampshire hariç, tüm eyaletler ve Columbia Bölgesi, ön koltuktaki yetişkinlerin kemer kullanmalarını zorunlu kılıyor. Arka koltuktaki yolcular için emniyet kemeri gerekliliği ise 29 eyalette ve D.C'de yasalar tarafından kapsanıyor. Bu eyaletlerin 20'sinde birincil yaptırım uygulanıyor, yani bir polis memuru sürücüyü bir kemer ihlalinden dolayı durdurabiliyor. Geri kalan eyaletlerde ise ikincil yaptırım uygulanıyor, yani polisin sürücüyü durdurması için emniyet kemerinden başka bir sebep daha olması gerekiyor.

 

Daha güçlü yasaların yanı sıra, yarı zamanlı kemer kullanıcılarının ve kullanmayanların yarısından fazlası daha rahat emniyet kemerlerinin arka koltukta kemer kullanmalarını daha muhtemel hale getireceğini söyledi. Yolcular daha yumuşak ve yastıklı kemerler, ayrıca boyun bölgesine sürtünmeyen ayarlanabilir omuz kemerleri istiyor. Sıkı ve kilitli kemerler yolcuları caydırabiliyor. Katılımcılar yaş veya vücut büyüklüğüne bakılmaksızın çeşitli konfor ve kullanılabilirlik sorunlarını dile getirdiler.

 

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, emniyet kemerlerinin 2015 yılında 13.941 can kurtardığını tahmin ediyor. Herkes emniyet kemeri kullansa, 2800 ölüm daha önlenebilirdi. Sürücüler ve ön yolcu için, emniyet kemerinin kullanılması, bir pikap, SUV veya minibüste yüzde 60, bir arabada yüzde 45 oranında ölümcül yaralanma riskini azaltıyor.

Son Güncelleme : 07 Ağustos 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo