SUV'ler Avrupa'da hakim olmaya devam edecek

Ototeknikveri     15 Ağustos 2017 05:41

Avrupa'daki ve dünyanın dört bir yanındaki SUV'ler ve crossover otomobiller için talebin artması sektörün büyüme trendini oluşturuyor. Her türlü şekil ve ebattaki SUV modelleri, otomobil paylaşımı, elektrikli sürüş ve otonom sürüş gibi daha dikkat çekici trendlerden daha fazla kar sağlıyor.

SUV'ler Avrupa'da hakim olmaya devam edecek
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

JATO Dynamics analisti Felipe Munoz, "SUV otomobiller, ABD'de başlayan, Avrupa'ya ve Çin'e yayılan ve şimdi Brezilya, Hindistan ve Güneydoğu Asya gibi gelişmekte olan pazarları şekillendiren küresel bir fenomendir" dedi. Yükseliş yavaşlama belirtisi göstermiyor. JATO'ya göre, Avrupa'daki SUV'ler geçen yıl binek otomobil satışlarının yüzde 26'sını oluşturdu ve 2007'de bu rakam sadece yüzde 8'di. LMC Automotive, bu yıl otomobil üreticilerinin Avrupa'da 4 milyondan fazla SUV satması ve pazar payının yüzde 28'e çıkmasının beklendiğini belirtiyor. LMC'ye göre, 2020'ye gelindiğinde, Avrupa'nın SUV hacminin yaklaşık 5,7 milyona ulaşması bekleniyor ve bunun yüzde 34'lük pazar payıyla sonuçlanacağı düşünülüyor.

 

2017'nin ilk altı ayında, Automotive News Data Center'in crossover olarak sınıflandırdığı araçların (pazar lideri Nissan Rogue gibi) ABD'de satışı, ülkenin toplam araç satışlarının % 33.8'ini oluşturarak rekor kırdı. Bu pay 2007'de yüzde 16,8 ve 2000'de sadece yüzde 6,1 olarak kaydedilmişti. 2016 yılında ABD'de 5,6 milyon CUV (crossover utility vehicle) satıldı. Büyük SUV segmenti 2016 yılında ABD pazarının yüzde 7,5'ine ulaştı ve bu segmentte 1,3 milyon adet araç satıldı. CUV'ler, SUV'ler ve pikapları içeren hafif kamyonet segmentindeki ABD satışları, geçen yıl toplamda 17.5 milyon adetlik piyasada 10.6 milyon adet satışla % 60.7 paya ulaştı.

 

Çin'de de benzer bir durum yaşanıyor. Bu yılın ilk yarısında, Çinli sektörel örgüt CAAM'dan gelen rakamlara göre, SUV'ler pazardaki 4.5 milyon toplam satışın % 40'ını oluşturdu. Çin'de yılın ilk altı ayındaki rakamlara göre, SUV satışları 2011'e kıyasla dört kat arttı.

 

Tüketici daha fazla para harcamak istiyor

SUV'ler başarılı. Çünkü bu otomobiller hemen hemen tüm mevcut segmentlerden alıcıları cezbedecek kadar pratik ama aynı zamanda premium segment dışındaki araçların neredeyse hiç olmadıkları kadar çekici. Bu nedenle, bir SUV satın almaya karar verirken müşteriler rasyonel değil duygusal davranıyor ve daha fazla para harcamayı göze alıyor.

 

Citroen CEO'su Linda Jackson, "Fiyatlar, tüketicilerin ödeyebilecekleri rakam tarafından yönlendiriliyor ve açıkça SUV'ler sağlamlığı, sürüş konumu, büyük tekerlekleri ile insanları para harcamaya yönlendiriyor" diyor. Citroen, segmente geç geldi ancak bu yıl iki yeni model başlatıyor. Jackson, C5 Aircross ve C3 Aircross'un kar marjlarını artıracağından büyük umudunu taşıyor ve "SUV'ler tüm otomobil üreticileri için çok karlı" diyor.

 

Otomobil üreticileri gittikçe SUV'lere daha da bağımlı hale geliyor. Bu yılın ilk yarısında Avrupa'da en çok satan modeli bir SUV olan markalar arasında Nissan, Hyundai, Kia, Mazda, Mitsubishi, Jaguar, Lexus, Porsche, Maserati ve Volvo bulunuyor. Volvo'nun CEO'su Hakan Samuelsson, yaptığı açıklamada, SUV'lerin Volvo'nun şu anki global satışlarının yarısını temsil ettiğini ancak firmanın karının yüzde 50'sinden fazlasını oluşturduğunu belirtti. 

 

Samuelsson, yeni XC40 kompakt SUV modelinin yıl sonunda piyasaya çıkması ile Volvo'nun satışlarında SUV payının daha da yüksek seviyede olacağını söyledi. Volvo'nun işletme kârının bu yılın ilk çeyreğinde 419 milyon doalr'a yükselmesinde şirketin XC60 ve XC90 SUV'lerine olan yüksek talebin büyük payı var.

 

Firmaların can kurtarıcısı SUV'ler

Volvo, SUV'lerin yardımıyla finansal durumunu iyileştren tek premium marka değil. F-Pace'nin gelişiyle Jaguar artık sadece SUV üreten kardeş markası Land Rover'den daha zayıf değil. F-Pace SUV, Avrupa'da ve dünyanın her yerinde Jaguar'ın en çok satan modeli. Geçtiğimiz ay, şirket F-Pace'den daha da çok satmasını beklediği küçük E-Pace modelini tanıttı. Yeni modelle birlikte SUV araçlar Jaguar'ın toplam satışlarının yarısından fazlasını oluşturabilir.

 

Bu arada, Levante SUV, geçen yılın aynı döneminde 6700 adet olan Maserati'nin satışlarını yılın ilk üç ayında 11.700 adete çıkarmaya yardımcı oldu, Maserati'nin birinci çeyrekteki kar marjı %3.1'den %11.3'e yükseldi. Bentley'de ise Bentayga SUV, 5586 adet ile 2016 yılında markanın en çok satan modeli oldu. Bu, önceki en çok satan model Continental GT Coupe'nin neredeyse iki katıydı. Bentayga, satışlarını rekor seviyeye çıkarmak için Volkswagen Grubu'na ait Bentley markasına katkıda bulundu. Bentley gibi ultralüks SUV alanında yer alan bir diğer marka Lamborghini, Aralık ayında Urus'u piyasaya çıkaracak ve önümüzdeki yıl satışa başlayacak. Rolls-Royce ise şu an ismi belli olmayan SUV'sini gelecek yıl tanıtacak. Ayrıca 2019 yılında Aston Martin'in DBX modeli gelecek.

 

Sırada daha onlarca yeni SUV model var

Ultralüks markalar segmente girmeye hazırlanırken, çok satan ve premium markalar da gelecek planlarını SUV'ler ile dolduruyor. Haziran ayında yaptığı bir açıklamada VW CEO'su Herbert Diess 2020 itibariyle firmasının dünya çapında 19 SUV model satıyor olacağını ve bu modellerin markanın toplam satışlarının %40'ını oluşturacağını belirtmişti. Volkswagen SUV'ler sayesinde Avrupa ve Çin'deki 1 numara konumunu korumayı, Kuzey Amerika'daki varlığını güçlendirmeyi ve Latin Amerika'da durumunu iyileştirmeyi planlıyor.

 

Ford ise, 2020 yılına kadar ABD'de sattığı SUV modellerinin sayısını 7'den 13'e çıkartacak. Bu arada Audi, 2019 yılına kadar dörtten modelden oluşan SUV serisini yedi modele çıkartacak. Audi'nin satış ve pazarlama müdürü Dietmar Voggenreiter'e göre Audi'nin global satışlarının üçte birini SUV'ler oluşturuyor, bu pay Çin'de %40, ABD'de ise %47. Voggenreiter "SUV'lerin payının daha da artacağına inanıyorum" diyor ve bunun toplam satışların yarısına ulaşabileceğini belirtiyor.

 

Öngörülemeyen bir yükseliş

Birçok kişi, SUV'lerin, özellikle çevre aktivistleri ve politikacıların bu tip araçları çok eleştirdiği 2000'li yılların ortalarında, Avrupa yollarında bu kadar yaygın olacağını öngörememişti. Örneğin, Londra belediye başkanı Ken Livingstone, bu tip araçlar eşdeğerlerinden çok daha fazla karbondioksit yaydığı için SUV sürücülerini "aptal" olarak nitelemişti. Livingstone, şehre girmek isteyen SUV sürücülerinden 25 pound ücret alacağını söylemiş ancak bunu uygulamaya koyamadan seçimlerde koltuğunu kaybetmişti.

 

SUV'lere olan ilgi, otomobil üreticileri onları normal otomobillerle aynı platformlarda inşa ederek stillerini yumuşattığında canlanmaya başladı. Bu değişiklik, Avrupa'da 2006'da piyasaya çıkan Nissan Qashqai kompakt SUV ile başladı. Qashqai şimdi ikinci nesli ile, bölgenin en çok satan SUV'si olmaya devam ediyor. Nissan Avrupa Başkanı Paul Willcox, "Diğer tüm segmentlerden alıcılar Qashqai'ye geliyor" diyor. 

 

Qashqai'nin çıkışından bu yana, otomobil üreticileri, off-road kabiliyetinin ortalama bir SUV alıcısı için zorunluluk olmadığını öğrendi. Nissan, Qashqai'nin dört tekerden çekişli modellerinin Avrupa'daki model satışlarının sadece yüzde 5.3'ünü oluşturduğunu söylüyor. Küçük Nissan Juke için, Avrupa satışlarının sadece yüzde 1.9'u dört tekerden çekişe sahip. Arka tekerlekleri veya ön tekerlekleri çekmek için gereken donanımın çıkartılması, ağırlığı ve CO2 emisyonlarını azaltıyor.

 

SUV'lerin bugün Avrupa'da sahip olduğu en büyük sorun dizele karşı gelişen tepki. Daha öncesinde dizel otomobillerin hantallıklarına rağmen %15 - 20 yakıt tasarrufu sunması Avrupalı müşterilere çok cazip geliyordu ve SUV'lere olan ilginin artmasında dizel büyük rol oynamıştı.

 

Avrupa'da SUV modelleri en çok satan markaların dizele olan bağımlılıkları oldukça yüksek. Pazar analisti AID'den alınan rakamlara göre, geçtiğimiz yıl Avrupa'da satılan Land Rover araçların yüzde 96'sı, Jaguar ve Volvo araçların yüzde 83'ü dizellerden oluşuyordu. Sorun şu ki, dizel otomobil satışları düşüyor. Örneğin, Almanya'nın motorlu taşıtlar kurumunun (KBA) verilerine göre, Almanya'da, 2015 yılının Haziran ayında toplam satışların neredeyse yarısını oluşturan dizel otomobillerin payı 2017'nin Haziran ayında %39'a düştü. Finansal araştırma firması Bernstein'in analistlerinden Max Warburton hem dizel hem de SUV'ler için uyarı yaparak "Dizeli korumak için hızlı bir kampanya yürütülmezse pazar payı çok daha gerileyecektir. SUV'ler Avrupa'da benzinli motorlarla tercih edilmiyor çünkü bunların yakıt tüketimi ekonomik bulunmuyor" diyor. Otomobil üreticileri için problemler, 2020'den itibaren yoğunlaşacak, bu tarihten itibaren Avrupa'da daha katı CO2 emisyon sınırlamaları yürürlüğe girecek. Warburton, dizel motorlara karşı duruşun devam etmesi durumunda otomobil üreticilerinin elektrikli sürüş sistemlerine geçmeden bu CO2 hedeflerine ulaşmalarının neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.

 

Volvo, 2019'dan başlayarak piyasaya sürülen her yeni araçta mutlaka hibrit ya da elektrikli sistem kullanmaya söz vererek bu yönde ilk adımı attı. Gelecekteki modellerinin çoğunda benzinli veya dizel motorlu 48 volt yarı hibrit sistemler kullanılacak. Bu arada Jaguar da I-Pace tam elektrikli SUV'sini bu yılın ilerleyen aylarında tanıtacak. Audi ise, 2018'de e-tron pilli SUV ile bu akımı takip edecek.

 

Sadık müşteriler

Avrupa'nın CO2 hedeflerine ulaşması için otomobil üreticilerinin müşterileri daha düşük yakıt tüketen modelleri seçmeye ikna etmesi gerekiyor ancak müşteriler SUV'lerden kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. 

 

IHS Markit tarafından ABD'de yapılan satın alma alışkanlıklarına ilişkin araştırmalar tüketicilerin SUV'lere ne kadar sadık olduğunu gösterdi. Bu yılın ilk dört ayında otomobil pazarına geri dönen SUV sahiplerinin üçte ikisinden fazlası yine bir SUV satın aldı. IHS, SUV'ler ve crossover otomobiller için müşteri sadakatinin Nisan 2017'de yüzde 53'den yüzde 66'ya yükseldiğini ortaya koydu ki bu diğer tüm segmentler içinde en yüksek rakam. Örneğin sedan müşterileri arasındaki sadakat 2012'de yüzde 56'dan 2017'de yüzde 49'a düştü. 

 

SUV'lerin popülaritesi station wagon otomobillerden minivanlara ve hatta yarı kompakt modellere kadar diğer segmentleri zora sokuyor. SUV'ler 2016 yılında Avrupa pazarının yüzde 26'sına ulaştığında, minivanların pazar payı 2007'de %16 olduğu halde %9'a düştü. Kompakt otomobillerin payı %26'dan %21'e, orta boy otomobillerin payı ise %13'ten %9'a geriledi.

 

SUV patlaması aynı zamanda yarı kompakt segmentini de salladı. IHS rakamları, küçük SUV'lerin pazarının geçen yıl 1.16 milyon adete yükseldiğini (2012'de 200.000 adetin altındaydı) gösteriyor. JATO, segmentin 2021 yılında neredeyse 2.2 milyona çıkacağını öngörüyor. Yarı kompakt minivan segmentinin ise 2021'de 82.000 adete kadar düşeceği öngörülüyor. 

 

SUV'ler neredeyse dünyanın her yerinde, diğer segmentlerden daha başarılı. Alfa Romeo, Giulia sedanın lansmanında, bu kaporta tarzı Avrupa'da popüler olmasına rağmen bir station wagon geliştirmeyeceğini söyledi. Alfa bunun yerine Giulia'nın platformundan SUV üretmeye yoğunlaşacak. Alfa'nın sahibi, Fiat Chrysler Otomobilleri'nin teknoloji yöneticisi Harald Wester, "Küresel müşterilerle konuşursanız ve ne istediklerini sorarsanız duyduğunuz tek şey SUV oluyor" diyor. SUV'ler için bir tehlike de, çok fazla popüler olmaları. Citroen CEO'su Jackson, "SUV pazarının doyma noktasına gelmesi tehlike oluşturur" diyor. Bu fikri PSA Grubu Avrupa yöneticisi Maxine Picat da paylaşıyor. Picat, geçen Aralık ayında yaptığı bir açıklamada, "Bir veya iki yıl içinde bir trafik ışığında durduğunuzda her yerde sadece SUV'leri göreceksiniz. Bu noktadan sonra tüketiciler farklı bir şey arıyor olacaklardır, müşteri her zaman yenilik ister" demişti.

 

Bununla birlikte, SUV modelleriyle öne çıkan Mitsubishi'nin operasyon yöneticisi Trevor Mann, SUV'lerin yükselişinin Avrupa'daki sedanların düşüşüyle paralellik gösterdiğine dikkat çekiyor ve "1970'li ve 80'li yıllarda çok sayıda insan hatchback otomobiller ilk geldiğinde bunların daha ne kadar yaygınlaşabileceğini sorguladı ve bu modeller Avrupa pazarını ele geçirdi. Birisi yeni bir şey ortaya çıkartıncaya kadar, bence SUV'ler burada kalmaya devam edecek" diyor.

Son Güncelleme : 15 Ağustos 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo