Magna'nın yakıt hücresi ve pilli elektrikli hibrit motoruna yakından bakış

Ototeknikveri     19 Eylül 2017 12:31

Bir uzman, Magna International'in yeni hidrojen yakıt hücresi ve pilli-elektrikli hibrit platformunun, trendi doğru şekilde yakaladığını söylüyor.

Magna'nın yakıt hücresi ve pilli elektrikli hibrit motoruna yakından bakış
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yenilenebilir enerji danışmanı Geoff Budd, diğer otomobil üreticilerinin ve tedarikçilerinin yakıt hücresi / pil kombinasyonunu sürüş mesafesi gereksinimleri ile hızlı yakıt ikmalini dengelemek için bir adım olarak gördüklerini söyledi. Geçmişte Ballard Power Systems ve Daimler ile yakıt hücresi geliştirmiş olan Budd, pil ve yakıt hücresi yığınlarının bir taşıtın amacına göre boyutlandırılabildiğini söylüyor. Geoff Budd Kanada Hidrojen ve Yakıt Hücresi Kurumu'nun yönetim kurulunda yer alıyor.

 

Kanada merkezli Magna Steyr Mühendislik, Avusturya'nın Graz kentindeki tesisinde bir dizi mesafe artırıcı yakıt hücresi / pil hibriti (FCREEV) yarattı. Firmanın ortakları arasında yakıt hücresi geliştiricisi Proton Motor ve iki Avusturya merkezli araştırma enstitüsü de bulunuyor. Ayrıca Avusturya hükümeti projeye finansman sağladı.

 

Geleneksel bir mesafe artırıcı hibrit minivandan dönüştürülen araç, şarj durumuna ve sürüş türüne bağlı olarak sistemi optimize etmek için farklı modlarda çalışabiliyor.

Daha küçük boyut ve ağırlık

İki elektrik enerjisi kaynağını birleştirmek, pillerin ve yakıt hücresi yığınının boyut ve ağırlığını azaltarak hızlı pil şarjı ve hidrojen yakıt ikmali olanağı sunuyor.

 

Magna Steyr'in hidrojen sistemleri müdürü Guido Bartlok, Haziran ayında Vancouver'deki Hidrojen Yakıt Hücresi Konferansı'nda "Bu yaklaşımdan maliyet ve performans bakımından son kullanıcı için önemli yararlar sağladığımızı görüyoruz" dedi.

 

Magna daha önce yakıt pili bileşenleri geliştirdi, ancak böyle bir sistemi bir araca ilk defa entegre etti.

 

Yakıt hücreli sürüş mesafesini uzatan araç, pilli elektrikli taşıtların pek çoğunun karşılaştığı eleştiriyle karşılaşıyor: uzun şarj süresi. Diğer engeller de hala var: Hem şarj hem de hidrojen yakıt ikmal istasyonları hala yaygın değil ve bu otomobiller hala geleneksel yakıtlı otomobillerden daha pahalıya satılıyor.

 

Sektör eğilimi

Budd, Magna'nın konseptinin sektördeki sadece yaktı hücreli araçlardan yakıt hücresi ile pil gücünü birleştiren araçlara olan eğilimi takip ettiğini söyledi. Örneğin Ballard, Çin'deki bir şirketle ortak girişim kurarak iç pazara yönelik yakıt hücreli otobüsler üretmek üzere kolları sıvadı. Fransız şirket Symbio FCell, bir Renault Kangoo sıfır emisyonlu plug-in hibrit ticari taşıtı 300 kilometreyi aşan sürüş mesafesi ile test ediyor.

 

Bu arada, Daimler bu yıl Mercedes-Benz GLC yakıt hücreli / pilli plug-in hibrit SUV'yi yaklaşık 500 kilometre sürüş mesafesi ile üretmeyi planlıyor. Budd, Robert Bosch ve Siemens gibi diğer otomobil parçaları tedarikçilerinin de yakıt hücreli /pilli hibrit sistemler üzerinde çalıştığını söylüyor.

 

Ayarlanabilir Çok Yönlülük

Hibritler sadece yakıt hücreli platformlara kıyasla önemli avantajlara sahip. Yakıt hücresi yığını, hidrojen depolama tankı ve pilin büyüklüğü aracın kullanım şekline göre değişebiliyor. Gece boyunca şarja takılabilen, gün içinde atıl kaldığı süre uzun olan bir araç, daha küçük bir yakıt hücresine ihtiyaç duyabilir. Sürekli olarak çalışan araçlar ise, uzun şarj süreleri yerine daha büyük bir yakıt hücresi yığınından ve hızlı yakıt dolum süresinden yararlanacaklar.

 

Piller ayrıca, frenden enerji geri kazanımı gibi verimlilik avantajları da sunuyor.

 

Bartlok konferansta yaptığı açıklamada, şehiriçi yolculuklarda hızlı olmasının yanı sıra, Magna FCREEV'in uzun mesafeli sürüş ve hızlı yakıt ikmali sayesinde taksi ve servis gibi görevlerde de kullanılabileceğini söyledi.

 

Bartlok yaptığı açıklamada, şirketin bağımsız olarak FCREEV'i üretmek için herhangi bir planı olmadığını söyledi ve "Biz sadece sözleşmeli üreticisiyiz. Bunu sadece müşterilerimize bunu yapabilecek yetenek ve bilgiye sahip olduğumuzu göstermek için sunacağız." dedi.

 

Magna Steyr, Steyr fabrikasında yılda yaklaşık 200.000 araç üretiyor ve dünyanın en büyük markasız otomobil üreticisi.

Son Güncelleme : 20 Eylül 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo