AB, elektrikli taşıtlar için kota değil karbon kredileri planlıyor

Ototeknikveri     10 Ekim 2017 11:53

Avrupa Birliği elektrikli otomobilleri yaygınlaştırmak için kotalar yerine otomobil üreticilerinin emisyon hedeflerini telafi edebilecekleri karbon kredileri getirmeyi planlıyor.

AB, elektrikli taşıtlar için kota değil karbon kredileri planlıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Kaynaklar, kanun teklifin 8 Kasım'da gündeme getirileceğini söylüyor. Uygulamayla 2030 yılında sera gazı emisyonlarını 1990 değerlerinin %40 altına çekme hedefini yakalamak amacıyla, 2020 yılı sonrası için otomobiller ve ticari araçlara yeni CO2 standartları getirilecek. Avrupa Komisyonu'nun kanun tasarısının, 2030 yılına kadar binek otomobil filolarında ortalama CO2 emisyonlarını azaltmak için % 25-35, ticari araçlarda ise % 30-40 bir hedef belirleyeceğini belirtti. Bu aralıklar içinde nihai rakamlar daha sonra toplantıyla belirlenecek. Avrupalı otomobil üreticileri yüzde 20'lik bir kesinti için lobi yaptı ve uyumun elektrikli otomobillerin tüketici tarafından sahiplenilme oranına bağlı olmasını istedi.

 

Volkswagen'in Amerika Birleşik Devletleri'ndeki emisyon testlerinde hile yapması, Avrupa Birliği yetkilileri üzerinde otomobil endüstrisi emisyonları için daha sert kontroller getirmek bakımından baskı oluşturdu.

 

Üreticilerin elektrikli araç altyapısının eksik olduğuna dair endişelerine yanıt olarak, teklifte, erişilebilir şarj noktaları oluşturmak için hükümetler, bölgeler ve şehirlere 800 milyon avro (943 milyon dolar) AB fonu sağlanması ve 2018 - 2020 yılları arasında pil geliştirme çalışmaları için 200 milyon avro kaynak ayrılması da yer aldı.

 

ABD ve AB kaynakları, yenilikçi karbon kredisi inisiyatifinin Kaliforniya'daki yasa yapıcılarla yapılan görüşmelerden esinlendiğini belirtti. Kaliforniya, sektör tarafından elektrikli araçlarla ilgili politikaların önde gelen laboratuarı olarak görülüyor.

 

Kaliforniya'nın sıfır emisyon politikasının aksine, AB önerisinde zorunluluk bulunmuyor ve karbon kredileri satılabilir olmayacak.

 

Krediler, belirlenen standartlar dahilinde, otomobil üreticilerinin düşük emisyonlu araç satış performansı ve bu araçların firmanın filosu içindeki payına dayanacak.

 

Avrupa iklim komisyonu sorumlusu Miguel Arias Canete, önümüzdeki ay sunulacak yasa teklifinin içeriği hakkında şunları söyledi: "Otomobiller ve kamyonetler için genel bir emisyon azaltma hedefi belirlenmesinin ötesinde, ilk kez, temiz taşıtların yaygınlaşmasının hızlandırılması için farklı teşvikler düşünüyoruz. Şahsen, ben zorunluluklardan ve kontenjanlardan hoşlanmam."

 

Canete, "Üretim kontenjanı yerine bir kredilendirme sistemi yenilik için sürekli bir teşvik sağlayacak daha esnek bir yaklaşıma izin verecek" diye ekledi.

Son Güncelleme : 14 Ekim 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo