Mazda felsefesi Shiseido parfümler ile buluşuyor

Ototeknikveri     25 Ekim 2017 07:19

Mazda’nın “HAREKETİN RUHU” ile kanıtlamaya devam ettiği üzere, KODO'nun enerjisi ve yarattığı duygular araçlarla yetinmeyip Shiseido ile birlikte geliştirilen parfüm ile daha geniş ufuklara uzanıyor.

Mazda felsefesi Shiseido parfümler ile buluşuyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Shiseido, Mazda’nın KODO tasarım felsefesi ile Japon estetik anlayışını benimseyen üniseks bir parfüm geliştirmek için işe koyuldu. Mazda'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada şunlara yer verildi:

Tasarımcıların işi genelde çok ince ayrıntılar üzerinde çok kapsamlı çalışmalar yapmaktır. Mazda’da bunun anlamı mükemmel bir kapı şeridi veya çamurluk girintisi için uzun saatler boyunca emek harcanması demektir. Yeni bir yaklaşım uygulamaktan ziyade tüm ezberleri bir kenara bırakıp farklı şeyler denemek oldukça kıymetli bir deneyim olabilir. Ara sıra bir adım uzaklaşıp dünyaya daha geniş bir açıdan bakmak sanatçının ifade gücünü canlandırmasına yardımcı olduğu için önemlidir.

 

Mazda araçlarını bir sanat olarak görür. Bu sanat şirketin araçlara onları canlıların dinamik enerji ve canlılığıyla birleştirerek can vermeyi savunan KODO - Hareketin Ruhu tasarım felsefesini temel almaktadır. Mazda çalışmalarını araçlarla sınırlamayarak diğer alanlardaki sanatçı ve tasarımcılar ile işbirliği kurarak KODO’yu devamlı bir şekilde geliştirmek için çabalamaktadır. Aynı zamanda, KODO’nun insanların yaşamlarını zenginleştirmek için duyulara hitap edebileceği farklı yolları göstererek dünyayı şaşırtmaya devam etmektedir.

 

Almanya Tasarım Konseyi’nin 2015 yılındaki Otomotiv Markası Yarışması’nda Parça ve Aksesuarlar kategorisinin galibi olan “KODO konsepti ile bisiklet” de bu çalışmaların bir ürünüdür. Bisiklet Sokak yarışı ve “KODO konsepti ile kanepe”, “KODO konsepti ile masa”, KODO Koltuk, KODO kıyafetler gibi diğer tasarımlar da geçtiğimiz yıllarda Milan Tasarım Haftası gibi etkinliklerde sergilenmiştir. Mazda tasarımcıları araç tasarımına döndüklerinde geniş yaratıcı bir dünyaya yapılan bu girişimlerin faydalarını gördüklerine inanmaktadırlar.

 

2015 yılında Mazda yeni ve beklenmedik bir şey yapmanın vaktinin geldiğine karar verdi. KODO’yu iki ve üç boyutlu biçimlere uyarladıktan sonra, araç üreticisinin yaratıcı akılları çizim ve biçimlerin ötesine gitmek isteyip “dördüncü” boyutu – koku duyusunu – da ekleyerek KODO felsefesinin sunulma şeklini arttırdılar.

 

“Bu fikir ile potensiyelimizi yeni bir alana taşımak ve mevcut ifade yöntemlerimizi genişletmek istedim,” diyen Ikuo Maeda, Mazda’nın küresel tasarım yöneticisi, sözlerine şunları ekledi: “Bir sonraki aracımızı tasarlarken faydasını göreceğimizden emindim.”

 

Mazda böylece kişisel bakım ürünlerinde köklü ve zengin bir geleneğe sahip olan bir Japon firması, Shiseido ile irtibata geçti. Görevimiz benzeri görülmemiş bir şey geliştirmekti: bir KODO parfümü. Hikaye şöyle devam ediyor.

 

DUYGUSAL SADELİKTEN ESİNLENEN BİR KOKU

Zorlu mücadeleyi kabul eden Shiseido Mazda’nın KODO tasarım felsefesi ile Japon estetik anlayışını benimseyen üniseks bir parfüm geliştirmek için işe koyuldu

 

Ürün konsepti rekabet halindeki iki temayı - Mazda’nın “KODO – Hareketin Ruhu” enerjisi ile Shiseido’nun zarafeti – birleştirip kelimenin tam anlamıyla yenilikçi olan bir şey geliştirmeyi hedefliyordu. Parfüm ile kutusu birbiri ardından değil de aynı zamanda geliştirileceği için sürecin kendisi de oldukça sıra dışıydı. Bu yüzden parfümörler ile ambalaj tasarımcıları iki unsurun mükemmel bir uyum içinde olması konusunda sürekli görüşüyorlardı.

 

Shiseido tarafından üretilen üç alternatif arasından seçilen koku KODO’nun güç, tutku ve canlılığını en iyi şekilde yansıtıyor. Güç ifade etmek için ahşap tonları, canlılık için deri, ve tutku için de gül seçilmiştir. Aracı andıran metalik bir izlenim verebilmek için ise, parfümörler küçük bir miktar limon ve kuş üzümü eklemiştir. Asya kökenli bir gül olan Sutter’s Gold ise Mazda’nın sürekli yenilik girişimlerini ve küresel kitlesini temsil etmektedir. Batı ve Doğu güllerinden geliştirilen melez çay gülü ise zamanla değişen bir renk ve aromaya sahiptir. Duygusal sadelikten esinlenen bu parfüm akıllara kazınan bir izlenim bırakmaktadır.

 

Şişe tasarımında ise saflık hissi sağlamak amacıyla zaruri olmayan hiçbir unsura yer verilmemiştir. Camı gizleyen kutusu ise Mazda’nın KODO dış tasarımında olduğu gibi gerilim ve heyecan vaat eden pürüzsüz ve kavisli yüzeylere sahiptir. Kutusu ise çevresini etkileyici bir derinlikte yansıtan kusursuz bir yüzey elde etmek için titizlikle preslenmiş, kaynak yapılmış ve cilalanmış paslanmaz çelikten üretilmiştir.

 

Kutusu akıllıca tasarlanmış mekanizmasından kayarak çıkar ve geride kalan sofistike cam şişe içinde bir şaheser bulunduğu izlenimini verir. Bu netlik ve şeffaflık yalnızca birkaç sanatçının uzmanlaştığı - kaya, ahşap ve kumla çalışmayı gerektiren son derece zor bir geleneksel elde cilalama yöntemi ile mümkün olabilmiştir. Mazda mühendisleri yeni bir model geliştirirken gereksiz her bir gramın kaldırılması konusunda nasıl bir titizlikle çalışıyorlarsa, burada da bir başyapıt elde edilebilmesi için mümkün olan her şeyin elenmesi konusunda aynı titizlik gösterilmiştir. Cam cilalama işlemi Mazda’nın araçlarının gövdelerini şekillendiren presleme kalıplarını üretim şekline oldukça benzemektedir. KODO tasarımlarının istenen mükemmeliyetle seri üretilebilmesi için insan becerileri gerekmektedir: Mazda bu görevi kalıp zanaatkarı adı verilen ve kalıpları kendi elleriyle şekillendiren usta sanatçılara bırakmaktadır.

 

Parfümün adını bulmak zor olmadı: Shiseido’nun yaklaşık 100 yıldır kullandığı geleneksel yazı tipinin zarif harfleriyle, SOUL of MOTION.

2016 yılının ortalarında tanıtıldığından beri parfüm büyük bir etki uyandırmıştır. Bunun birincil sebebi elbette kokusu olmuştur ancak, benzersiz ambalajı da dikkatleri üzerine çekmektedir. Parfümün bu kadar rağbet görmesi Shiseido ile bu sanat eserini temel alan bir seri üretim anlaşmasını doğurmuştur. Bu çalışma SOUL of MOTION a İF 2017 Tasarım Ödülleri’nin ambalaj kategorisinde altını layık gören Alman İF Uluslararası Tasarım Forumu gibi uluslararası tasarım uzmanlarının da dikkat ve ilgisini çekmiştir.

 

IF Tasarım Ödülü jüri üyeleri parfüm şişesinin hareket ve canlılığa biçim veren KODO ile Japon estetik anlayışının doğal güzellik ve zarafetini simgelediğini düşünmüştür. “Yapısal tasarımı otomotiv tasarımı ile insan bedeninin görsel hareketlerinden yola çıkarak kasların harekete geçerken kasıldığı anı çok iyi bir şekilde yakalamıştır.” yorumunda bulunan jüri şunları eklemiştir: “Genel biçimi bile başlı başına bir sanat eseri.”

 

MAZDA & SHISEIDO: KARŞILIKLI İLHAM

Japon kozmetik ürünü geliştiricisi ilk parfümünden bir asır sonra araç üreticisinin tasarım felsefesini bir parfümle yakaladı

 

KODO parfümü geliştirme fikri sıradışı olsada, bu durumun ortak seçimi için söylenemeyeceği belli.

 

Mazda’nın Shiseido ile irtibata geçmesinin sebebi bu şirketin Hiroshima’lı araç üreticisi ile yenilik konusunda paylaştığı ortak noktaları görmesiydi. 1872 yılında Tokyo nun Ginza ilçesinde Japonya’nın ilk Batılı usulü eczanesi olarak kurulan ve aykırı tavrı ve özgün ürünlere saygısı ile bilinen Shiseido daha sonra kozmetik alanına giriş yapıp ilk kozmetik dükkanını 1916 yılında açtı ve ilk parfümünü 100 yıl önce üretmiştir. Günümüzde dünyadaki en büyük kozmetik şirketlerinden biri olsa da, sanatına ve Japon estetik anlayışına olan sadakatinden hiç şaşmadı. Shiseido ürünlerinin yalnızca yaşam biçimini zenginleştirdiğini düşünmez, onları birer sanat eseri olarak görmektedir.

 

KODO’yu bir parfüm biçiminde ifade etme mücadelesinde olan Shiseido tasarımcıları Mazda'nın genel merkezine seyahat etme ve markanın niteliklerini daha iyi kavrama davetini kabul etmiştir. Mazda modellerini deneme sürüşüne çıkartırken, Hiroşima üretim tesislerini gezerken ve çalışanları iş üstünde gözlemlerken, tasarımcılar iki kuruluşun ayrıntılara gösterilen özen ve dikkat konusunda ne kadar ortak yönleri olduğunu birinci elden görmüşlerdir.

 

“[Hiroşima'da] tek bir gün içinde, Mazda tasarımının kalp ve ruhunu deneyimledim. Bir iş arkadaşıma havalimanında ‘bu tutkuları nereden geliyor acaba,” dediğimi hatırlıyorum” diyen Yoji Nobuto, Shiseido Baş Yaratıcı Direktörü, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bizim için bu kokuyu – gözle görülemeyen bir şeyi – ifade etmek, dış görünüş ile içerik arasında bir işbirliği gerektirir. Bu durum her bir Mazda aracı için tasarımcılar ile mühendisler arasındaki işbirliği ile aynıdır.”

 

Mazda’nın tasarımcıları gibi, Shiseido proje ekibinin üyeleri de tasarım sürecindeki her zamanki kısıtlamaları bir kenara atıp, cesur ve yeni fikirler tasarlama fırsatını büyük bir hevesle karşıladı. Sanatsal açıdan özgür bırakılan bu zanaatkarlar başlangıçta mümkün görünmeyen bir görevin üstesinden geldiler. Bu görev hareket, enerji ve canlılığa biçim veren bir parfüm ve ambalajın geliştirilmesiydi. SOUL of MOTION bu konuda başarılı olmuş ve Mazda'nın baş döndürücü ödüllü araçlarının temel aldığı KODO felsefesini mükemmel bir şekilde simgelemiştir.

 

“Farklı sektörlerde çalışıyor olsak da, temel gayelerimiz aynı olduğunda aynı şeyler için çabalarız. Bu gibi işbirlikleri bizim için son derece faydalı oluyor,” diyen Ikuo Maeda, Mazda’nın küresel tasarım yöneticisi, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bir parfümün olmasının Mazda’nın daha olgun bir araç kültürü oluşturma çabaları için büyük bir fayda sağlayacağına inanıyorum. Eğer amacımız bir kültür oluşturmaksa, sadece iş görmeye yarayan araçlar yeterli olmayacaktır. Her aracın kendi yaşam tarzı olan bir kullanıcısı var, buna katkıda bulunmanın bir yolunu bulmalıyız. Konuya bu açıdan baktığımda, insanların bu parfümü kullanmalarını ve Mazda'yı anlamalarını, ve parfümü kullanarak Mazda'yı daima yakınlarında hissetmelerini çok isterim."

Son Güncelleme : 27 Ekim 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo