Toyota, daha hafif elektrikli otomobiller için havasız lastikler geliştiriyor

Ototeknikveri     31 Ekim 2017 03:51

Toyota Motor, elektrikli ve yakıt hücreli otomobillerin ağırlığını azaltmak ve performansı artırmak için havasız lastikler geliştirmenin yollarını arıyor. Teknoloji şimdilik ticari kullanıma sunulmaktan oldukça uzakta.

Toyota, daha hafif elektrikli otomobiller için havasız lastikler geliştiriyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Havasız lastikler ilk kez geçen hafta Tokyo otomobil fuarında tanıtılan hidrojenli ve her tekerleğinde bir motor bulunan Fine-Comfort Ride konseptinde kullanıldı. Bu tip lastikler plastik - alüminyum göbek üzerine kauçuk kaplamadan oluşuyor ve otomobilin ağırlığını önemli oranda azaltma potansiyeline sahip.

 

Şu anda konsept lastikler pnömatik kuzenleriyle aynı ağırlıkta ancak teknolojinin gelişerek 2025 yılına kadar her bir lastiğin 5 kilogram hafiflemesi, bir başka deyişle ağırlığın %30 azalması bekleniyor.

 

Lastikleri tedarik eden ve yerel "kei" mini-otomobiller ve golf arabaları üzerinde test eden Sumitomo Rubber Industries, diğer Japon otomobil üreticilerinin de özellikle küçük elektrikli otomobiller için bu teknolojiyle ilgilendiğini belirtti.

 

Toyota'nın Fine-Comfort Ride konsepti bir crossover SUV boyutunda olsa da, bu lastikler herhangi bir elektrikli araç üzerinde kullanılabilecek.

 

Sumitomo Rubber firmasında beş yıldır havasız lastik projesinin başında bulunan Wako Iwamura, kişisel hedefinin 2020 yılına kadar ticari ürünün hazır olması olduğunu söyledi.

 

Japon lastik üreticisi aslında Bridgestone ve Michelin ve Cie'yi de içeren havasız lastik dünyasına geç bir giriş yaptı. Michelin'in Tweel'i (lastik ve tekerlek kombinasyonu) şu anda çim biçme makineleri, golf arabaları, inşaat makineleri ve eğlence amaçlı arazi araçlarında kullanılıyor. Teknolojinin kullanılabilirliği binek otomobillerde hala kanıtlanmış değil ve üreticilerin hem otomobil markalarını hem de halkı bunların güvenli olduğuna ikna etmeleri gerekecek.

 

Daha hafif bir lastik, Iwamura'nın hedeflerinden yalnızca birisi. Üstesinden gelinmesi gereken diğer zorluk, yuvarlanma direnci veya hareket halindeyken lastiğe karşı çalışan sürtünme sorunu. Direncin pnömatik lastiklerden %10 - 20 daha fazla olduğu belirtiliyor, bu da lityum iyon pilleri sürüş mesafesi için verimli kullanması gereken elektrikli otomobillerde kabul edilemez bir oran.

 

Maliyet ise bir engel oluşturmuyor. Iwamura, havasız lastiklerin fiyatlarının havayla dolu olanlarla kıyaslanabilecek durumda olduğunu söylüyor.

Son Güncelleme : 01 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo