Otomobil sektörü üçüncü çeyrekte yükselişte

Ototeknikveri     27 Kasım 2017 02:47

Avrupa’da yılın üçüncü çeyreğinde otomobil firmaları ikinci çeyreğe kıyasla yüksek performans gösterdi. Son dört aylık dönemde, otomobil üreticileri ve tedarikçileri sektörlerinin hisse senedi değerlerinin %11.5, otomobil perakendecileri sektörü hisse senedi değerlerinin ise %11 artış gösterdiği açıklandı.

Otomobil sektörü üçüncü çeyrekte yükselişte
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Bu kazanımlar aynı dönemdeki genel hisse senedi piyasası performansının oldukça üzerinde. Üçüncü çeyrekte Kıta Avrupası borsaları %4 – 5, İngiltere’de Londra borsası (FTSE 100) ise %1.8 artış kaydetti.

 

FCA ve PSA liderliği

 

Fiat Chrysler Automobiles ve PSA Group tüm firmaların büyüme kaydettiği üçüncü çeyrekte en iyi performans gösteren otomobil üreticileri oldular.

 

FCA’nın %64.9’luk gelişmesi, Ağustos ayında BMW Grubu’nun Intel, Delphi ve Continental’in de bulunduğu otonom otomobiller ittifakına katılmak için bir iyi niyet anlaşması imzalandığı duyurusu ile paralel bir haber oldu. Söz konusu firmalar birlikte global çapta bir otonom sürüş platformu oluşturacak.

 

Dünyanın yedinci en büyük otomobil üreticisi ikinci çeyrekte de beklenenden iyi bir performans sergilemiş, Avrupa ve Latin Amerika’daki gelilmelerden ve Kuzey Amerika’daki güçlü performanstan faydalanmıştı.

 

Firmanın hisse değeri de gelişmeden olumlu etkilendi. CEO Sergio Marchionne, Maserati ve Alfa Romeo markalarını, Magneti Marelli de dahil bileşen operasyonları ile birlikte ayırabilecekleri sinyalini verdi.

 

Analistler böyle bir hareketin, tıpkı diğer bir lüks marka Ferrari ayrıldığında olduğu gibi, Fiat’ı kontrol eden Agnelli ailesi ve diğer hissedarların lehine olacağını belirtiyor.

 

Hisse değerlerindeki artışta en büyük itici güç ise Çinli yatırımcıların Jeep markası ya da firmanın tamamını satın almak istediklerine yönelik spekülasyon oldu. Ağustos ayında, Great Wall Motor başkanı Wang Fengying firmasının Jeep’i almak istediğini ve bu konuda FCA ile temas kurduklarını söylemişti.

 

Fiat Chrysler söylentileri reddetse de, yatırımcılar bunun firmalar arasında uzun bir flörtün başlangıcı olabileceğini hattâ başka Uzakdoğulu yatırımcıları da çekebileceğini belirtiyor.

 

Üçüncü çeyreğin bir diğer kazananı da PSA Group oldu. Firma hisse değerini %15.4 arttırdı. Grubun güçlü performansında General Motors’tan Opel ve Vauxhall markalarını devralması etkili oldu.

 

Üçüncü çeyrekte Renault %4.9, Daimler ise %5.9 değer artışı kaydetti. İkinci çeyrekte pek çok otomobil firması düşük performans sergilemiş, bazılarının büyümesi sınırlı kalırken bazıları düşüş kaydetmişti.

 

Faurecia’nın yıldızı parlıyor

 

Otomobil üreticilerinin büyümesi tedarikçiler üzerinde de olumlu etki yarattı. Avrupa’nın 19 en büyük parça tedarikçisinden 17’si üçüncü çeyrekte büyüme kaydetti.

 

İtalyan tasarım ve mühendislik firması Pininfarina %3.1 büyüme yakalarken, dev Fransız tedarikçi Faurecia %32.1 gibi etkileyici bir büyüme kaydetti. 9 firma üçüncü çeyrekte iki haneli rakamlarla büyüme kaydettiler.

 

Faurecia dünyanın en büyük 8. uluslararası otomobil parçaları üreticisi. Firma Temmuz ayında Çinli multimedya sistemleri devi Jiangxi Coeagent Electronics’in çoğunluk hissesini satın aldı, Dongfeng ile olan ortaklığını Clean Mobility faaliyetlerini kapsayacak şekilde genişletti ve Guangzhou’da taşıt koltukları üretmek için Liuzhou Wuling Industry ile yeni bir ortak girişim başlattı.

 

Norveçli sürücü kontrolleri ve kablo uzmanı Kongsberg Automotive de üçüncü çeyrekte hisse değerini %28.3 artırmayı başardı. Firma ikinci çeyrekte kazancını %11 artırmış, yıllık kazanç öngörüsünü ise %54 yükseltmişti.

 

Üçüncü çeyrekte güçlü performans sergileyen diğer firmalar arasında Almanya’da kurulu elektrik sistemleri üreticisi Leoni (hisse değerinde %24.7 artış) ve Avusturyalı test donanımı üreticisi Polytec (%21.7) de sayılabilir. Polytec 2017’nin ilk altı ayında kazancını %37 artırdı, satışlarını ise %7 büyüttü.

 

Perakendede toparlanma var

 

Perakende sektörü ikinci çeyrekteki düşüşlerin ardından üçüncü çeyrekte kendisini toparladı. Sektör genelinde ikinci çeyrekteki %9.2 düşüşün yerini %11.1 büyüme aldı. Global perakendeci ve distribütör Inchcape ikinci çeyrekte hisse değerinde %10.9 artış yaşarken üçüncü çeyrekte bunu %15 artışla telafi etmeyi başardı.

 

Hollanda’nın en büyük otomobil satıcısı Stern Groep ise ikinci çeyrekte hisse değerini %28 arttırdığı halde üçüncü çeyreği %14.6 düşüşle kapattı. Firma yaşadığı düşüşü ülkede insanların giderek daha fazla toplu taşımayı tercih etmesine ve otomobil satın almanın gereklilik olarak görülmemeye başlanmasına dayandırıyor. Stern Groep bu nedenle perakende satış yerine kiralama ve alternatif mobilite hizmetlerine yönelmeyi planlıyor.

Son Güncelleme : 27 Kasım 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo