Fiat Punto Euro NCAP testlerinde sıfır alan ilk otomobil oldu

Ototeknikveri     14 Aralık 2017 03:13

Euro NCAP güvenlik asistanları kategorisinde Fiat Punto’ya sıfır verdi, otomobil testler sonucunda hiç yıldız alamadı. Bağımsız güvenlik değerlendrime kurumu Euo NCAP tarihinde ilk kez böyle bir not veriliyor.

Fiat Punto Euro NCAP testlerinde sıfır alan ilk otomobil oldu
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

2005 yılında piyasaya çıkan Punto, Euro NCAP’in piyasada belirli bir süreyi dolduran otomobilleri güvenlik bakımından hala güncelliğini koruduğundan emin olmak için yeniden test etme ilkesi kapsamında değerlendirildi. Euro NCAP Punto’nun sıfır almasına sebep olarak “çarpışma performansında düşük skor ve Otonom Acil Fren gibi önemli teknolojilerin bulunmamasını” gösterdi.

 

Genel değerlendirmede hiç yıldız alamayan Punto, güvenlik asistanı kategorisinde de sıfır aldı. Bu kategoride de Punto sıfır alan ilk otomobil oldu.

 

Yetişkin yolcu kategorisinde %51, çocuk koruma kategorisinde %43, yaya korumada %52 gibi sonuçlar alan Punto, bu alanlarda %96, %85 ve %76 skoru bulunan beş yıldızlı Volkswagen Polo ve benzeri modellerin çok gerisinde kaldı.

Thatcham Research firmasından Matthew Avery, Punto’nun tehlikeli bir otomobil olmadığını ancak güvenlik bakımından 12.475 euro başlangıç fiyatının karşılığını vermediğini belirtti. Avery ayrıca Punto’nun 2005 yılında ilk kez test edilmesinden bu yana sektörde çok şey değiştiğini, otomobilde yan hava yastıkları gibi önemli pasif güvenlik sistemlerinin bulunmadığını, boyun darbelerine karşı korumanın zayıf olduğunu ve otonom acil fren gibi sofistike aktif güvenlik sistemlerinin de eksik olduğunu söyledi.

 

Fiat’ın otomobili güvenlik bakımından güncel tutmak için ne yapması gerektiği sorulduğunda Avery, Fiat’ın 500L gibi beş yıldızlı güvenlik notuna sahip otomobiller yapabildiğini, Punto için ise herşeyi yeniden ele alarak çizim tahtasının başına geri dönülmesi gerektiğini söyledi. Avery ayrıca Seat Ibiza gibi modellerin güvenlik ile uygun fiyat arasında başarılı bir denge kurulabileceğini kanıtladığını belirtti.

 

2005 yılında o zamanki kriterler ile test edildiğinde Punto (o zaman Grande Punto adıyla biliniyordu) yetişkin korumada beş yıldız, çocuk korumada ise üç yıldız almıştı. Bu da Euro NCAP’in sektördeki gelişmelere ayak uydurduğunu ancak Punto’nun bu bakımdan geri kaldığını gösteriyor.

 

Punto’nun sıfır aldığı son testle ilgili konuşan bir Fiat sözcüsü ise “Güvenlik FCA Grubu’nun en hassas olduğu konulardan birisidir. Punto 12 yıl önce piyasaya çıktığında sınıfında Euro NCAp testlerinden beş yıldız alan ilk otomobil olmuştu. FCA Grubu bünyesinde bu testlerden beş yıldız alan Alfa Romeo Giulia, Alfa Romeo Stelvio ve Jeep Compass gibi modellerin varlığı, güvenliğe verilen önemi kanıtlamaktadır.” dedi.

Son Güncelleme : 14 Aralık 2017

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo