2019 G20 BMW 3 Serisi'ne M340i M Performance liderlik edecek

Ototeknikveri     24 Ocak 2018 11:54

BMW'nin yedinci nesil modeli, markanın imzası niteliğindeki dinamik yetkinliğini gelişmiş konforla birleştiriyor. M340i M Performance, tam teşekküllü M3'ün altında konumlanacak.

2019 G20 BMW 3 Serisi'ne M340i M Performance liderlik edecek
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

BMW, en çok satan otomobil serisinin derinliğini ve genel erişimini artırmak amacıyla, gelecek 3 Serisi'nin sportif özelliklerini yükseltecek. İlk versiyon, BMW'nin twin-scroll turboşarjlı 3.0 litre sıralı altı silindirli benzinli motorunun 365 hp bir sürümüne sahip, arkadan çekişli M340i M Performance olacak. Bunu, ikiz turbo şarjlı 3.0 litre sıralı altı silindirli dizel motorun 325 hp bir versiyonu ile, dört tekerden çekişli M340d xDrive M Performance takip edecek.

 

Gelecek sene çıkacak yedinci nesil 3 Serisi'nin genişleme planının anahtarı, altı silindirli motorlarla güçlendirilen iki yeni M Performance modelinin eklenmesi olacak. En yeni 5 Serisi'nde uygulanan strateji ile benzer şekilde, yeni M Performance modelleri, yeni 3 Serisi'nin ana versiyonları hem sedan hem de station stilleri ile piyasaya sürüldükten kısa süre sonra satışa sunulacak. Yeni modeller bir benzinli veya bir dizel seçenekle sunulacak ve standart altı silindirli modeller ile BMW M'nin en üst seviyesi M3 sedan arasında mevcut olan boşluğu dolduracak.

Yeni performans odaklı 3 Serisi modeller, Audi S4 quattro ve Mercedes-AMG C43 4Matic'in özelliklerini hedef alacak. Modellerde bireysel stil dokunuşları, kendi benzersiz şasi ayarları ve nispeten yüksek donanım seviyeleri olacak. Bunlar aynı zamanda iki kapılı M440i M Performance Coupé ve M440d M Performance Coupé modellerinin temelini oluşturabilir. Bu modeller ise 2020'de showroom'lara gelecek.

 

M340d xDrive M Performance modelini başlatma kararı, BMW'nin 3 Serisi'ni, üç, dört ve altı silindirli dizel motorların tümü ile donatmaya devam etme planlarını destekliyor. Bu karar Avrupa'da giderek daha sıkı emisyon sınırları uygulamaya konulmasına ve bazı şehir merkezlerine dizel araçların girişlerinin yasaklanmasına rağmen alındı.

 

BMW Yönetim Kurulu Başkanı Harald Krüger "Dizel 2020 iklim hedeflerine ulaşma çabalarımızda kritik bir bileşen. Gelecekteki modellerimizin genel verimliliğini arttırmak bakımından da çok önemli." diyor.

 

BMW, firma içindeki kod adı G20 olan yeni nesil 3 Serisi'nin stil sahibi bir çekiciliğe, üstün performansa, dinamik yetkinliğe ve teknik bakımdan en zorlu rakiplerini geride bırakacak güce sahip olması için tüm şartları zorluyor. Bu rakiplerden en önemlisi Mercedes-Benz C-Serisi olacak.

 

BMW'nin Münih'teki mühendislik merkezi çevresindeki yollarda yeni 3 Serisi sedan versiyonlarının prototipleri geçtiğimiz günlerde görüntülenmişti. Görüntüler modeldeki tasarım değişikliklerinin evrimsel boyutta olacağını, 5 Serisi ve X2 SUV'den esintiler taşıyacağını işaret ediyor.

 

Yeni modelin tasarımını geçen yıl Infiniti'ye transfer olan eski BMW tasarım patronu Karim Habib yapmıştı.

 

Tamamen BMW'nin Münih'teki rüzgar tünelinde hazırlanmış ilk 3 Serisi model olan G20'nin, 5 Serisi'nin aerodinamik verimliliğini yakaladığı iddia ediliyor. Aerodinamik bakımdan en iyi versiyonun 0.22 sürtünme katsayısına sahip olduğu belirtildi.

 

Yeni 3 Serisi'nin boyutları büyüdü. Henüz hiçbir şey resmi değil ancak firma içinden bazı kaynaklar toplam uzunluğun 60 mm artırılarak 4703 mm civarına kadar çıkartıldığını öne sürüyor. Aks mesafesi ise 2810 mm'den 2830 mm'ye çıkartılmış. Buna kıyasla, mevcut C-Serisi 4696 mm uzunluğunda ve 2840 mm'lik bir aks mesafesine sahip.

 

Yeni 3 Serisi, BMW'nin tüm yeni modellerinde kullanılan CLAR (küme mimarisi) platformunu temel alıyor ve uzunlamasına şekilde monte edilmiş bir motora sahip. Zaten daha büyük 5 Serisi'nde görülen gelişmelere paralel olarak, yeni model sıcak biçimlendirilmiş yüksek mukavemetli çelik kullanımı da dahil olmak üzere bir dizi ağırlık tasarrufu önleminden yararlanıyor. Ağırlığın 50 kg azaltılması bekleniyor.

 

3 Serisi satışlarının hacmi karbonfiber kullanımını kısıtlıyor, bu nedenle 7 Serisi'nde görülen gibi yapısal gelişmeler olmayacak.

 

Bununla birlikte, BMW uzmanları, G20'nin daha fazla döküm alüminyum bileşenlere sahip olacağını ve taşıyıcı kısımlarda daha fazla magnezyum kullanılacağını belirtiyorlar. En hafif versiyon olan üç silindirli 318i, yaklaşık 1425 kg ağırlığında olacak.

 

Ağırlığın azaltılmasıyla birlikte CLAR platformunun, 5 Serisi ile benzer bir şekilde şasi ayarları ve yapısal dayanıklılıkta da iyileşme sağladığı iddia ediliyor. BMW, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda biniş konforunu geliştirecek ve rakibi Mercedes-Benz C Serisi'ne yaklaştıracak.

 

Beklenen gelişmeler arasında, üst sınıf modellerde arkada havalı yaylar kullanılması bulunuyor. Öte yandan, BMW'nin - 5 Serisi'nde bulunan - aktif dört çekişli sürüş sistemine yer vermeyeceği düşünülüyor.

 

Efficient Dynamics programı kapsamında zaten son yıllarda yakıt tüketimi ve emsiyonda sağlanan düşüşler devam ettirilecek. Bu kapsamda benzinli motorlarda bir dizi güncelleme yapılacak.

BMW yetkilileri, bazı versiyonlarda standart arkadan çekişli sürüş sistemi ve isteğe bağlı xDrive dört tekerden çekiş ile birlikte, çok satan 316i, 318i, 320i ve 330i modellerindeki üç ve dört silindirli motorların kullanılması stratejisini genişleterek devam ettireceklerini belirtiyorlar.

 

Bunların üzerinde standart arkadan çekişli 340i ve M340i M Perfromance versiyonlarında altı silindirli bir motor yer alacak.

BMW, çeşitli model serilerinin her birinde benzinli motorları birbiri ardına yükseltmeye başladı. Yakın zamanda tanıtılan makyajlı 2 Serisi Active Tourer bu güncellemelerden yararlanan en yeni model. Yeni enjeksiyon sistemi, NOx seviyelerini düşürmek için bir partikül filtresi, revize edilmiş bir kayışlı tahrik sistemi ve daha etkili soğutma önlemleri gibi değişiklikler güç ve torkta artışlar sağlıyor.

 

Yenilenmiş benzinli motorların, yeni CLAR platformunun sağladığı avantajlarla birlikte, yakıt tüketimi ve emisyonda %5 tasarruf sağladığı söyleniyor.

 

BMW'nin yaptığı revizyonlar çerçevesinde sulu enjeksiyon da kullanıp kullanmayacağı henüz belirsiz. İlk olarak M4 GTS'de bulunan altı silindirli motorda kullanılan sulu enjeksiyon sistemi performans ve verimlilikte önemli artışlar sağlıyor. Öte yandan, sistem motora yakın bir su tankı eklenmesini gerektiriyor, bu da boyutlandırma bakımından zorluk yaratıyor.

Benzinli araçlara eşlik eden dizel versiyonlar da olacak. Bugünkü 325d'de kullanılan 2.0 litrelik motordaki gibi, yeni modeldeki her bir benzinli motor BMW'nin emisyon azaltma çabalarının bir parçası olarak iki aşamalı turboşarj ve seçici katalitik indirgeme (SCR) filtresi alacak.

 

Aynı zamanda, BMW dizel motorlarının her biri tarafından kullanılan yüksek basınçlı enjeksiyon sisteminin basıncını daha küçük üç silindirli motorlarda 2000'den 2200 bara ve dört silindirli motorlarda 2000'den 2500 bara yükseltmeyi planlıyor. Yeni 325d tarafından kullanılacak ve 2700 bara kadar basınç uygulayacak motor buna dahil değil.

1.5 litre üç silindirli motor kullanan 316d modelinde 21 hp artışla güç çıkışının 116 hp’den 137 hp’ye çıkması bekleniyor. 2.0 litre dört silindirli motor üç farklı güç çıkışıyla sunulmaya devam edilecek (318d: 165 hp, 320d: 206 hp, 325d: 241 hp).

 

BMW aynı zamanda üç yeni 3 Serisi versiyonunu bugünkü 3.0 litre sıralı altı silindirli dizel motorun güncellenmiş bir sürümü ile donatmayı planlıyor. Bunlar arasında standart 330d ve 340d’nin yanı sıra M340d xDrive M Performance var.

 

Mevcut 3 Serisi sedan (F30) 2012’den beri, 4 Serisi coupe (F32) ise 2013’ten beri piyasada.

Son Güncelleme : 24 Ocak 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo