Nissan, Honda ve Toyota Brexit hakkında uyardı

Ototeknikveri     12 Şubat 2018 01:23

Japonya, İngiltere Başbakanı Theresa May’i Brexit süreci sonrası ticaret sınırlamaları kalkmazsa İngiltere’nin kârlı bir piyasa olmayacağı ve Japon otomobil firmalarının ülkeden çıkmak zorunda kalabilecekleri konusunda uyardı.

Nissan, Honda ve Toyota Brexit hakkında uyardı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Nissan Avrupa başkanı Paul Willcox, Honda Avrupa yöneticisi Ian Howells ve Toyota Avrupa CEO’su Johan van Zyl, başbakan Theresa May ve bakanlar ile görüşen 19 Japon şirket temsilcisi arasındaydı. Bu üç otomobil üreticisi İngiltere’deki 1.67 milyon otomobil üretiminin yaklaşık yarısını karşılıyor.

 

Japon firmalar İngiltere’de 40 milyar pound’dan fazla yatırım yaptı. Başbakan Theresa May firmalara tüm kıtada kolayca ticaret yapabilecekleri imkanalrı tanıyacakları sözünü vermişti.

 

Japonya’nın İngiltere büyükelçisi Koji Tsuruoka ticaret kısıtlamaları ile ilgili alışılmadık derecede açık sözlü ve sert bir uyarı yaparak “İngiltere’de operasyonları sürdürmek kârlılığını yitirirse firmalar buradaki operasyonlarını sonlandırabilirler. Bu, bu kadar basit.” dedi.

 

Dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi Japonya için ABD’den sonra en önemli ikinci yatırım destinasyonu İngiltere. 2016’daki Brexit oylamasından sonra Japonya sert bir açıklama yaparak Mart 2019’da Avrupa Birliği’nden çıkacak İngiltere ile ticari ilişkilerinin bozulmasından endişe duyduğunu belirtmişti.

 

İngiltere ve Brüksel, İngiltere’nin Avrupa Birliği’ndeki ticari ayrıcalıklarının 2020 yılı sonuna kadar devam edeceği bir geçiş süreci üzerinde anlaşmaya çalışıyor. 22 – 23 Mart’ta bu konuda İngiltere ve AB makamları arasında bir zirve gerçekleştirilecek.

 

Japon firmalarla yaptığı görüşmede, başbakan Theresa May bu firmaların Brexit’ten sonra da gümrüksüz ticaret yapmaya devam edebileceklerini söyledi ve konuyu önemsediklerini belirtti ancak bunun nasıl olacağı konusunda kesin bir açıklama getirmedi.

 

Gümrük birliği

Theresa May, AB ile Brexit görüşmelerinin bir an önce sonuçlanarak gümrüksüz ve mümkün olduğunca problemsiz bir ticaret anlaşması yapılmasını istiyor. May’in hükümeti ve bağlı olduğu Muhafazakar Parti, AB ve Gümrük Birliği ile ilişkilerin ne kadar yakın olması gerektiği üzerinde tartışmaya ve çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Partide bu konuda fikir ayrılıkları bulunuyor.

 

Brexit’ten sorumlu bakan David Davis, süreçle ilgili kurulan komitenin daha fazla yol kat etmesi gerektiğini, bakanlar arasında konuyla ilgili anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

Son Güncelleme : 13 Şubat 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo