Basit ve güvenli: Volkswagen park etmeyi kolaylaştırıyor

Ototeknikveri     28 Mart 2018 04:51

İlk kez 2006’da piyasaya çıkan Park Asistanı bugün çok sayıda Volkswagen modelinde bulunuyor. Park Asistanı 3.0 neredeyse mükemmel park etme özelliği sunuyor.

Basit ve güvenli: Volkswagen park etmeyi kolaylaştırıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Sürücülerin her gün yaşadığı park yeri arama sorunu hem zaman alıyor hem de sinirleri yıpratabiliyor. Bir park yeri bulunduğunda ise Volkswagen’in 20 yıldır sunduğu Park Asistanı işleri olabilecek en kolay hale getiriyor. Sürüş yardım sistemleri yıllar içinde gelişimlerini kesintisiz devam ettirdi. Sesli uyarıyı görsel yardım takip etti. On iki yıl önce, Volkswagen otomatik sürüş özellikli bir Park Asistanı sunan ilk otomobil üretcisi olmuştu. Sistemin en yeni versiyonu otomobili en dar park yerlerine bile sokabiliyor ve acil bir durumda otomatik fren yapabiliyor.

 

Park Asistanı 1997’de ilk kez Golf Mk 4’te kullanılmıştı. Arka tampondaki dört ultrasonik sensör ilk park mesafesi kontrol sisteminin çalışmasını sağlıyordu. 2005’te Volkswagen Passat’taki sensörlerin sayısını iki katına çıkarttı. Passat B5 o zaman ön ve arkada sesli park mesafe kontrolü sunuyordu. Volkswagen sonraki adımı 2010’da Optik Park Sistemi (OPS) ile attı. Ekranda otomobilin çevresindeki engellere olan mesafe gösteriliyor ve sürücünün manevra yapmasına yardımcı olunuyordu. İki yıl sonra, 360 derece OPS sistemi Golf’te ilk kez yer aldı, sistem otomoblin bütün çevresindeki engelleri gösterebiliyordu.

 

Oniki yıl önce Volkswagen öncü ruhunu bir kez daha sergiledi ve Park Asistanı’nda otomatik sürüşe yer veren ilk otomobil üreticisi oldu. Bu yenilik Volkswagen müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırdı. İnovatif sistem sürücüye park esnasında idel bir pozisyona gelmek için küçük direksiyon hareketleri ile yardımcı oluyor. Park Asistanı park yerini tarıyor, bir başlama pozisyonu belirliyor ve direksiyon hareketlerini otomatik uyguluyor, sürücüye sadece gaz ve freni kontrol etmek kalıyor. Yıllar içinde Park Asistanı sürekli gelişerek daha akıllı hale geldi ve artık en dar yerlere bile park edebiliyor.

 

Sistemin dünya prömiyerinden sadece dört yıl sonra ilk 2.0 güncellemesi çıktı ve iki aşamalı park manevraları çok aşamalı hale geldi. Ek olarak, başlangıçtaki “taşıt uzunluğu + 1.40 metre” kuralı “90 santimetre + taşıt uzunluğu” olarak güncellendi. Sadece iki yıl sonra dikey park özelliği de eklendi. Giderek daha karmaşık hale gelen algoritmalar sayesinde, otomobildeki toplam 12 ultrasonik sensörü çevreyi taramak için kullanmak ve manevraları daha hassas şekilde hesaplamak mümkün oldu.

 

Sistemin 3.0 versiyonu 2015’te tanıtıldı. Park asistanı artık park için sadece 80 santimetre ekstra alana ihtiyaç duyuyor ve sürücülerin kendibaşlarına park edemeyeceği kadar dar yerlere park edebiliyor. Artık dikey bir park yerinde öne bakan şekilde park etmek bile mümkün. Otomatik acil fren sayesinde sistem limitleri içinde park kazaları önleniyor ya da hasar en aza indirgeniyor.

 

Son Güncelleme : 31 Mart 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo