Çin uluslararası ticareti artırmak için otomobilde gümrük vergisini düşürüyor

Ototeknikveri     24 Mayıs 2018 12:05

Otomotiv sektörünün gelişmesi için dünyanın en büyük yeni otomobil piyasası Çin ithalattaki kısıtlamaları gevşetti.

Çin uluslararası ticareti artırmak için otomobilde gümrük vergisini düşürüyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Çin Ekonomi Bakanlığı 1 Temmuz’da otomobilde gümrük vergisini %10 düşürerek yabancı otomobil üreticilerini ülkeye çekmeyi ve otomotiv sektörünü geliştirmeyi hedefliyor.

 

Bu önemli düşüşle gümrük vergisi %25’ten %15’e inmiş olacak. Çin otomotiv sektörü özellikle elektrikli otomobil teknolojilerindeki hızlı gelişimiyle dünyada dikkat çekiyor.

 

Çin’in yüksek vergileri otomobillerini ülke içinde üretmeyen Tesla gibi yabancı otomobil üreticilerinin ülkedeki faaliyetlerini kısıtlıyordu. Tesla CEO’su Elon Musk daha önce Çin’deki vergilerin adaletsiz bir piyasa yarattığını söylemişi ABD Başkanı Donald Trump ise bu yüksek vergileri “aptalca bir ticaret anlayışı” olarak tanımlamıştı.

 

Trump’un yorumu aynı zamanda ABD’de yeni otomobillere uygulanan sadece %2.5 oranındaki düşük gümrük vergisini yansıtıyordu. Trump Çin’e vergileri düşürmesi için baskı yaptı. Avrupa Birliği’nde ise yabancı üretim otomobillerin ithalatında %10 gümrük vergisi uygulanıyor.

 

Çin katı tutumunu biraz esnetse de %15 gümrük vergisi hala diğer büyük piyasalardaki oranlardan daha yüksek ancak ülkedeki büyük potansiyel yabancı markaların yatırım yapması için yeterli. Geçen yıl Çin’de 23 milyon 900 bin adet otomobil satıldı, bu rakam aynı dönemde Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi ülkelerinde kaydedilen 15 milyon 630 bin adet satışı gölgede bıraktı.

 

Çin 202 yılı itibariyle yabancı otomobil üreticilerine getirilen sınırlamaları da kaldıracak. Şu anda yabancı firmalar sadece Çinli bir üreticiyle ortak girişim kurmaları halinde ülkede otomobil üretebiliyorlar. FAW-Volkswagen ve Chery Jaguar Land Rover bu ortak girişimlerden en bilinenleri arasında. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping kısa süre önce yabancı firmalar için Çinli bir firmayla ortaklık şartını ve ortak girişimlerde en fazla %50 hisseye sahip olma kısıtlamasını kaldıracaklarını açıkladı.

 

Düşürülen gümrük vergileriyle birlikte, bu değişikliğin de özellikle Çin’in elektrikli otomobil teknolojileri sektörünü canlandıracağı düşünülüyor.

 

 

Son Güncelleme : 24 Mayıs 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo