2018 Goodwood Hız Festivali başladı

Ototeknikveri     12 Temmuz 2018 10:24

Avrupa’nın en önemlilerinden, İngiltere’nin ise en büyük otomotiv ve motor sporları etkinliği olan Goodwood Hız Festivali başladı. Bu yıl festivalin geleneksel heykelini 70. yılını kutlayan Porsche 356 süslüyor.

2018 Goodwood Hız Festivali başladı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

12 - 15 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen bu yılki festivalin ana teması 25. yıldönümü olacak. Etkinlik ilk olarak 1993’te başlamıştı. Festival kapsamında düzenlenen Bonhams müzayedesiyle ultra yüksek fiyatlı otomobiller ve otomotivle ilgili her türlü antika satın alınabilecek. Standlarda pek çok otomobil sergilenirken, tepe tırmanışı ve orman içindeki yarışlar da heyecanla izlenecek.

 

Festivalin odağında Porsche var

2018 Goodwood Hız Festivali’nin odak noktası 70. yılını kutlayan Porsche’nin ilk spor otomobili 356 yer alıyor. Gerry Judah tarafından tasarlanan festivalin geleneksel heykelinde geçen yıl Formula 1 CEO’su Bernie Ecclestone yer alırken bu yıl heykeli Porsche 356 süsledi.

356 ilk olarak 1948’de üretime girmişti. Otomobilin ilk nesli arkadan motorlu ve arkadan çekişliydi. Bu model 911 ile günümüze kadar süren bir spor otomobiller serisini başlatmış oldu.

 

Porsche üçüncü kez festivalin heykelinde yer alacak ve böylece bir rekora imza atmış olacak. Porsche ilk kez 1998’de 50. yılını kutlarken, sonrasında ise 2013’te 911’in 50. yılında heykelde yer almıştı.

 

Otomotivin tarihi ve geleceği birarada

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Goodwood Hız Festivali pek çok yeni ya da mevcut modelin tanıtımına ve yarışlarda boy göstermesine sahne olacak. Bu yıl otonom ve elektrikli spor otomobillerin çokluğu dikkat çekiyor. Festivalin öne çıkan otomobilleri arasında Alfa Romeo’nun ilk SUV’si Stelvio Quadrifoglio da bulunuyor. Tepe tırmanışına katılacak Stelvio Quadrifoglio favoriler arasında. Alpine A110 ise Pure, Légende ve GT4 versiyonlarıyla tepe tırmanışında olacak.

Land Rover’in 70. yıldönümü de festivalin bir başka odak noktası olacak. Marka 70 modeliyle bir geçit töreni yaparak tarihini gözler önüne serecek. 1947 Land Rover prototipi, klasik Range Rover ve markanın yeni otomobilleri tepe tırmanışında yer alacak.

Yarışlarda izleyicileri performanslarının yanı sıra bazen fütüristik teknolojileriyle de büyüleyecek pek çok diğer spor otomobil arasında şunlar yer alıyor: Apollo IE, Aston Martin Rapide AMR ve Vantage V600, Bentley Bentayga, Bentley Continental GT, GT3, BMW 8 Serisi, M8 GTE, BMW i8 Roadster, Boreas DSD, Brabham BT62, Eadon Green Zeclat, Ferrari Portofino, Ferrari 488 Pista, Ferrari 812 Superfast, Ford Eagle Squadron GT Mustang, Ford Mustang Bullitt, Bullitt Ford Mustang, otonom Ford Mustang, GoldenEye Aston Martin DB5, Honda RA301, Jaguar F-Pace SVR, Koenigsegg Agera RSN, Lamborghini Centenario Roadster, Lamborghini Huracán Performante Spyder, Lamborghini Urus, Lanzante McLaren P1 GT 'Longtail', Lexus UX, McLaren 600LT, Mercedes-AMG GT 63 S 4 kapılı Coupé, Mini Electric ve John Cooper Works GP konseptleri, Nio EP9, Noble M500, Polestar 1, otonom Roborace, Singer DLS, Tesla Model 3, elektrikli süperotomobil Vasirani Shul ve Volkswagen ID R Pikes Peak.

 

Efsane sürücüler Goodwood Hız Festivali’nde

Festivalde sadece otomobiller değil sürücüler de hayranlıkla izleniyor. Formula 1 efsanesi René Arnoux, Le Mans 24 Saat yarışlarında beş kez şampiyon olan Derek Bell, Le Mans şampiyonu ve Formula 1 yarışçısı David Brabham, ilk Brezilyalı Formula 1 dünya şampiyonu Emerson Fittipaldi, en başarılı World Superbikes binicisi Foggy, Isle of Man TT yarışları zaferiyle bilinen bir başka ünlü motorcu John McGuiness, motor sporları meraklılarının gözdesi Robert Kubica, beş kez dünya ralli şampiyonu olan Sébastian Ogier, 71 yaşındaki ralli efsanesi Walter Röhrl, Sir Jackie Stewart, Andrew Jordan ve Colin Turkington bu yılki Goodwood Hız Festivali’nin en dikkat çeken sürücüleri arasında olacak.

 

Goodwood Hız Festivali hakkında

Festivalin ilk Judah tasarımlı heykeli Ferrari’ye adanmıştı ve 1997’de sergilenmişti. Porsche’nin yanı sıra heykele birden fazla kez konuk olan firmalar arasında Audi (1999 ve 2009), Jaguar (2000 ve 2011), Mercedes-Benz (2001 ve 2014) ve Renault (2002 ve 2006) yer alıyor.

 

Bu yıl Goodwood Hız Festivali 25. yılını kutluyor. Geçen yıl 11. Richmond Dükü olan Lord March (Charles Gordon-Lennox) festivalin tarihinden en sevdiği 25 hatırasını paylaşacak, favori otomobilleri ve sürücülerini anlatacak.

 

Geçen yılki yarışı 1.8 kilometrelik parkuru 51 saniyede tamamlayan Audi R8 V10 Plus kazanmıştı. İkinci sıradaysa 52.68 saniye ile Nissan GT-R Nismo vardı.

 

 

Son Güncelleme : 12 Temmuz 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo