Japon otomobil üreticileri Avrupa’da satışlarını artıracak

Ototeknikveri     19 Temmuz 2018 12:47

Avrupa Birliği ve Japonya, Japon otomobillerine AB tarafından uygulanan %10 gümrük vergisini ve pek çok otomobil parçasına uygulanan %3 gümrük vergisini kaldıran bir ticaret anlaşması imzaladı.

Japon otomobil üreticileri Avrupa’da satışlarını artıracak
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Japon otomobil üreticileri yerli rakiplerinin gerisinde kaldıkları Avrupa’da artık satışlarını artırabilecekler. Anlaşmanın özellikle Toyota, Nissan, Honda, Suzuki ve Mazda’ya yarar sağlaması bekleniyor.

 

Toyota Grubu’nun Avrupa Birliği’ndeki piyasa payı yılın ilk yarısında %4.7, Nissan’ın %3.3, Honda’nın %0.9 oldu. Üç otomobil üreticisi de Avrupa’da fabrikalara sahip.

 

Japon tedarikçiler Denso, Aisin Seiki ve JTEKT de otomobil parçalarında yapılan vergi indiriminden faydalanacak.

 

Söz konusu ticaret anlaşmasıyla dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi oluşmuş oldu. Bu düzenleme, ABD ve Çin arasındaki bir ticaret savaşının global ekonomik düzende serbest ticaretin rolünü zedeleyeceği korkusuyla yapıldı. Japonya başbakanı Shinzo Abe imza töreninde yaptığı konuşmada “Japonya ve Avrupa Birliği’nin dünyada serbest ticaretin bayrak taşıyıcıları olmalarını istiyorum.” dedi.

 

ABD bu ay ticaret açığını kapatmak amacıyla Çin mallarına %25 gümrük vergisi uygulamaya başladı, Çin de ABD mallarına uyguladığı gümrük vergisini yükselterek buna cevap verdi.

 

Japonya – AB arasındaki ticaret anlaşması, Trump ABD’yi AB, NATO ve Kanada gibi uzun soluklu müttefiklerinden uzaklaştırırken global ilişkilerin değiştiğini de kanıtlıyor.

 

Öte yandan, Avrupa Birliği’nin gıda sektörü de anlaşmadan çok olumlu etkilenecek. Gıda ürünlerinde de yapılacak vergi indirimleriyle, Japonya’nın yüksek kaliteli peynir, çikolata, et ve makarna gibi çok talep gösterdiği ürünlerde AB’nin ihracatının artması bekleniyor.

 

 

Son Güncelleme : 19 Temmuz 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo