Yeni BMW 3 Serisi Sedan “Yeşil Cehennem”de dayanıklılık testinde

Ototeknikveri     16 Ağustos 2018 09:58

Neredeyse üretime hazır hale gelen yedinci nesil BMW 3 Serisi sedan Nürburgring’de sürüş dinamikleri test edilirken görüntülendi. Yeni nesilin sürprizlerinden birisi yanmalı motorlu seçeneklerin yanında tam elektrikli bir versiyonun da gelecek olması.

Yeni BMW 3 Serisi Sedan “Yeşil Cehennem”de dayanıklılık testinde
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

“Yeşil Cehennem” diye de adlandırılan Nürburgring’deki Nordschleife pistinde yapılan testler, otomobilin sürüş ve süspansiyon teknolojileri için bir dayanıklılık sınavı niteliği taşıyor. Yeni BMW 3 sedanın kamuflajlı prototipleri için kapsamlı ve özel bir test programı geliştirildi. Tekerlek süspansiyonu, direksiyon, amortisör/süspansiyon ve frenlerin kapsamlı yenilenmesi geliştiricilere biniş konforu ve dinamik performansı iyileştirmek için geniş olanaklar sundu.

 

Daha hafif ve daha konforlu

Yeni modelin ağırlık merkezi önceki modelden 10 milimetre daha düşük, akslara yük dağılımı 50:50 şeklinde dengelenmiş ve toplam ağırlık 55 kilogram azaltılmış. Bu arada kaporta yapısının ve süspansiyonun dayanıklılığı ciddi oranda iyileştirilmiş. Sürüş hissi ve akustikte de gelişme var. Otomobilin kıvraklığı ve sürüş hassasiyeti artan tekerlekler arası genişlikten olumlu etkileniyor, yine artırılan tekerlek eğimi de daha fazla potansiyel sağlıyor.

 

Motor seçenekleri

Motor seçenekleri arasında özellikle yenilenen 4 silindirli benzinli motor dikkat çekiyor. Bu, bir BMW seri üretim modelinde kullanılan en güçlü 4 silindirli motor. Buna rağmen yakıt tüketimi önceki motordan %5 daha düşük. Bunu mümkün kılan faktörlerden birisi daha da geliştirilen 8 vitesli Steptronic şanzıman. Ayrıca, partikül filtresi yeni motorun emisyon yanıtını optimize ediyor ve Euro 6d-TEMP egzoz standartına uyumlu olmasını sağlıyor. Yanmalı motor seçeneklerinin yanı sıra tamamen elektrikli bir versiyon da BMW tarafından doğrulandı.

 

Şu ana kadar yeni modelde sunulacağı öğrenilen seçenekler şöyle:

Sırasıyla 136 bg, 163 bg ve 204 bg güç çıkışlarına sahip 316d, 318d ve 320d modelleri arkadan çekişle ve opsiyonel dört çekişli sistemle gelecek.

 

325d (238 bg), 330d (265 bg) ve M340d (320 – 340 bg) modellerinin ülkemize gelmesi beklenmiyor. Bu modellerden ilk ikisi standart arkadan çekiş ve opsiyonel dört çekişli sistemle gelirken, sonuncusu standart xDrive dört çekişli sisteme sahip.

 

325e iPerformance (230 bg) ve 330e iPerformance (265bg) modelleri 8 ileri otomatik şanzıman ve xDrive dört çekişli sürüşle gelecek.

 

318i (150 bg), 320i (204 bg) ve 320i Efficient Dynamics (170 bg) seçenekleri 6 ileri manuel ya da 8 ileri otomatik şanzımanla alınabilirken, bunu arkadan çekişli sürüş sistemi tamamlıyor.

 

330i (265 bg) modeli 8 ileri otomatik şanzıman ve arkadan çekişli / xDrive dört çekişli sürüş sistemi seçenekleriyle geliyor.

 

Yine ülkemize gelmesi beklenmeyen M340i ise, 380 bg güç çıkışı, 8 ileri otomatik şanzıman ve xDrive dört çekişle sunuluyor.

 

Elektrikli modelinse henüz ayrıntıları açıklanmadı. Ayrıca yedinci nesile bir de M3 modeli katılacak.

Rahat, güvenli ve zahmetsiz bir yolculuk deneyimi

Sadece kaporta eskisinden daha hafif ve sağlam olmakla kalmıyor, aynı durum ön ve arka akslar için de geçerli. Yeni BMW 3 Serisi sedanda süspansiyon geliştirme sürecindeki en önemli noktalardan birisi, titreşimi azaltan, yoldaki çukur ve tümsekleri hissettirmeyen ve virajları daha rahat hale getiren inovatif amortisör sistemi. Bu sayede sportif heyecanla biniş konforu arasında mükemmel bir denge sağlanıyor, bu da yeni BMW 3 Serisi sedanın karakterini belirliyor.

 

Otomobilin dinamik karakteristiğini daha da güçlendirmek için yeni M spor süspansiyon sadece Variable Sports Steering (değişken sportif sürüş) ile birlikte sunuluyor. Hıza bağlı direksiyon asistanı Servotronic’in yanı sıra, bu aynı zamanda değişken direksiyon oranı sağlıyor. Variable Sports Steering yeni BMW 3 Serisi sedan için özel olarak yeniden düzenlendi. Sistem artık en ufak direksiyon hareketini dahi anında algılayacak şekilde daha da hassas çalışıyor.

 

M spor diferansiyel yeteneklerini hem Nordschleife hem de Grand Prix pistinde gösterdi. Yeni BMW 3 Serisi sedanın arka aks diferansiyelindeki elektronik kontrollü kilitlenme fonksiyonu Dinamik Stabilite Kontrolü DSC ile bağlantılı çalışıyor ve fren müdahalesine gerek kalmadan aracın direksiyon aracılığıyla verilen dönme açısına fazla ya da gerekenden az tepki vermesinin önüne geçiliyor. Aktif diferansiyel kilidi sürüş torkunu seçici şekilde arka tekerlekler arasında dağıtıyor. Bu sayede kötü zeminlerde yol tutuşu iyileştiriliyor ve kayma önleniyor, ayrıca motor gücü kısıtlama olmaksızın sportif sürüş keyfi yaratabiliyor. Geleneksel mekanik kilitlerin aksine M spor diferansiyel sadece çekiş gücünden çok daha fazlasını optimize edebiliyor. Viraj alma dinamikleri değişirken, sürüş stabilitesi de artıyor. Bu da BMW 3 sedanın her koşulda rahatça, yorulmadan ve keyifle sürülebilmesini mümkün kılan özelliklerden birisi.

 

Yeni modelin resmi tanıtımı ne zaman?

Yeni BMW 3 Serisi’nin Ekim ayında Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılması bekleniyor. Yeni model fuar öncesinde Ekim ayı içinde internette ortaya çıkabilir. BMW 3 Serisi önce sedan gövde tipiyle sunulacak, 2019’da buna station model de katılacak. Yeni 3 Serisi’nde şimdilik Gran Turismo gövde tipi beklenmiyor.

 

 

Son Güncelleme : 17 Ağustos 2018

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo