Bakan Varank: "Önceliğimiz yerli otomobil"

Ototeknikveri     14 Mart 2019 11:33

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 45'inci Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

Bakan Varank: "Önceliğimiz yerli otomobil"
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin, otomotivde atılacak doğru adımlarla, gelecekte çok daha büyük bir endüstri haline gelebileceğini belirterek, "En öncelikli hedeflerimizin başında Türkiye’nin yerli otomobilini üretmek var. 5 özel sektör firmamızın oluşturduğu Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu ile önemli bir adım atmış olduk. Türkiye’nin yetkinliklerini kullanan ve teknoloji kapasitesini geliştiren bir iş modeliyle başarılı bir dünya devi ortaya çıkarmayı hayal ediyoruz" dedi.

 

Otomobil Sanayicileri Derneği'nin (OSD) 45'inci Olağan Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulunan Bakan Varank, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 16 senede üretimde düşük teknoloji düzeyinden orta ve üzeri teknolojiye doğru başarılı bir geçiş yaptığını dile getirdi.

 

2002’de ihracatın yüzde 50’sinin düşük teknolojili ürünlerden oluştuğunu aktaran Varank, geçen sene itibarıyla bu oranın yüzde 32’ye gerilediğini vurguladı. 

 

Otonom araçlar komitesi kuruldu

Bakan Varank, bakanlık bünyesinde sektöre yönelik sürdürülen bazı çalışmalara da değindi. "Motorlu Araçlar Teknik Komitesi" (MARTEK) üzerinden sektörle sürekli iletişim halinde olduklarını ve birlikte çözüm yolları geliştirmeyi çok önemsediklerini dile getiren Varank, "Bu bağlamda Otonom Araçlar Alt Komitesini yeni kurduk, bu alan önemli bir gelişme potansiyeli taşıyor. Yine sektör temsilcileri ve ilgili kamu/kurum kuruluşlarıyla 6 aylık dönemlerle bir araya geliyor, gelişmeleri birlikte izliyor ve değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

 

Otomotiv sektörünün ülke ekonomisine katkısını daha da artırmayı hedeflediklerine dikkati çeken Bakan Varank, "Otomotivde elektrik enerjisi kullanımına doğru kuvvetli bir yönelim söz konusu. Bu alanda öncü olmayı hedefleyen yeni girişimlerin yanında, mevcut büyük oyuncular da birbiri ardına bu piyasaya için stratejiler geliştiriyor, yatırım planları yayınlıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Tüm beklentilerin 2030’lu yıllara gelindiğinde elektrikli araçların, sektörü yeniden tasarlamış olacağına işaret ettiğini ifade eden Varank, "Bizim ve sizlerin sektör olarak bu gelişime ayak uydurmamız gerekiyor. Biz bu paradigma değişimlerini ülkemiz için bir fırsat olarak görüyoruz. Otomotivde atacağımız doğru adımlarla, gelecekte çok daha büyük bir endüstri haline gelebileceğimize inanıyorum. Burada, en öncelikli hedeflerimizin başında hiç şüphesiz Türkiye’nin yerli otomobilini üretmek olacak" diye konuştu.

 

Bakan Varank, 5 özel sektör firmanın oluşturduğu Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu ile önemli bir adım atıldığını anlatarak, "Türkiye’nin yetkinliklerini kullanan ve teknoloji kapasitesini geliştiren bir iş modeliyle başarılı bir dünya devi ortaya çıkarmayı hayal ediyoruz. Bakanlık koltuğuna oturduğumdan beri en fazla kimle toplantı yaptınız derseniz, Yerli otomobil Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Bey'i ilk beş arasında sayabilirim. Sürekli bir araya geliyoruz. Bu konuyu biz de yakından takip ediyoruz" dedi.

Son Güncelleme : 14 Mart 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo