Jaguar Land Rover Otomobiller Gelecekte Hastalıklarla Savaşabilir

Ototeknikveri     28 Mart 2019 11:43

Gelecekte gribin ilacı bir Jaguar Land Rover otomobil olabilir.

Jaguar Land Rover Otomobiller Gelecekte Hastalıklarla Savaşabilir
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Otomobil üreticisi JLR, sürücü ve yolcu refahını geliştirecek bir dizi teknoloji üzerinde çalışmalar yapıyor ve bunlar insanların hastalanmasını önlemeye yardımcı olacak teknolojileri de içeriyor.

 

Jaguar Land Rover, özellikle ultraviyole ışık teknolojisinin (UV-C) bakteri ve virüslerin yayılmasını durdurmak için nasıl kullanılabileceğini araştırıyor. Şirket, zararlı patojenleri nötralize etmek için UV-C teknolojisini klima sistemine entegre edebileceğini açıkladı.

 

Tıp sektöründe 70 yıldan uzun süredir UV-C teknolojisi kullanılıyor. Jaguar Land Rover, aynı teknolojinin suyun dezenfekte edilmesinde, havanın filtre edilmesinde ve yüzeylerin sterilize edilmesinde de kullanıldığına dikkat çekiyor. Patojenlerin 200-280 nanometre arasında dalga boyları olan ultraviyole ışığa maruz kaldıkları işlem oldukça basit. Bu, patojenlerin DNA'larının “moleküler yapısını” bozuyor.

İlginçtir ki, bu teknoloji aynı zamanda "süper böcekler" ile savaşmak için de kullanılabilecek. Jaguar Land Rover, yakın tarihli araştırmalara dayanarak UV-C teknolojisinin, MRSA, vankomisin dirençli enterokoklar, C. difficile ve Acinetobacter gibi ilaca dirençli organizmaların yayılmasını % 30 oranında azaltabileceğini söyledi.

 

UV-C teknolojisinin gelecekteki Jaguar Land Rover araçlarına ne zaman entegre edilebileceğine dair henüz resmi bir açıklama yok, ancak şirket mevcut hava iyonizasyon sistemlerinin “trilyonlarca nano boyutlu negatif yüklü parçacıklar” yarattığını ve bunun patojenleri etkisiz hale getirdiğini savunuyor.

 

Sürücüler her yıl ortalama 300 saatlerini direksiyon başında geçiriyor, şehirlerde insanların çoğu uzun saatlerini yolda geçiriyor, ayrıca toplu taşıma araçları da hastalıkların yayıldığı başlıca alanlar arasında. Dolayısıyla taşıtlarda önleyici sağlık hizmetlerinin kullanılmaya başlanması toplum sağlığı açısından önemli bir adım olabilir.

Son Güncelleme : 29 Mart 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo