Tesla'nın Zararı Beklentileri de Aştı!

Ototeknikveri     25 Nisan 2019 10:40

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, yılın ilk çeyreği için 702 milyon dolar zarar açıkladı. Şirketin gelirleri bir önceki çeyreğe göre yüzde 37 azaldı.

Tesla'nın Zararı Beklentileri de Aştı!
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Şirketin açıklamasına göre, Genel Kabul Görmüş Muhasebe ilkeleri (GAAP) standartları kapsamında şirketin hisse başına kaybı aynı dönemde yüzde 2.0 düşüşle 4.10 dolara gerilerken, şirket gelirleri de beklentilerin 5 milyar dolar altında kaldı.

 

Tesla, işletme zararının geçen yıla göre yüzde 13 artışla 502 milyon dolar, GAAP net zararının da 702 milyon dolar olduğunu duyurdu. Açıklamaya göre, yılın ilk çeyreğinde şirketin hazır değerleri de 2018'in aynı dönemine göre yüzde 18 düşüşle 2.1 milyar dolara geriledi.

 

Söz konusu Tesla açıklamasında şu değerlendirme yer aldı:

"Şirket içi hedeflerimize gün geçtikçe daha da yaklaşsak da, 2018'e göre yüzde 45 ila 65 arasında olmak üzere 2019'da yaklaşık 360 bin ile 400 bin arasından araç teslimatı yapmak önceliğimizdir. Eğer Gigafactory Shanghai 2019'u son çeyreğinde üretim hacmine sahip olursa, 2019'da küresel olarak 500 bine kadar araç üretebiliriz. Bu zorlu bir program fakat hedefimiz bu yönde. Bunun yanında, şu an elimizde olan verilere bağlı olarak, 30 Haziran 2020'de sona eren 12 aylık dönemde 500 bin araç üretmemiz pek olası görünmüyor."

 

Açıklamadan hemen sonra Tesla'nın hisselerine sert satış gelse de hisse fiyatı kısa süre içinde yataya döndü. Şirketin CEO'su Elon Musk, Tesla'nın bir ay içinde bir sigorta ürünü piyasaya süreceğini ve söz konusu ürünün "piyasadaki herhangi bir üründen daha ilgi çekici olacağını" söyledi.

 

TechCrunch'ta yer alan habere göre, Musk Tesla'nın "araca göre müşterilerin risk profiline dair direk bilgiye" sahip olduğunu belirtirken, potansiyel müşterilerin "Tesla satın almak istiyorlarsa, aracı çılgın bir şekilde kullanmamayı kabul etmeleri gerektiğine, bunu yok saymaları durumunda da sigorta oranının daha yüksek olacağına" işaret etti. 

 

Zarara ne yol açtı?

Piyasa uzmanları, Tesla'nın zararını birkaç unsura bağlıyor.

 

Bunlardan biri Ocak'tan itibaren, Tesla müşterilerine uygulanan 7,500 dolarlık vergi indiriminin yarıya düşürülmesi. Şirket, bu kararın satışlarına etkisini azaltmak için otomobil fiyatlarını 2,000 dolar indirmişti.

 

İkinci en önemli neden olarak da Porsche, Audi, Mercedes ve Hyundai'nin de elektrikli otomobil pazarına girmesi ve şirketin ilk kez gerçek bir rekabetle karşı karşıya olması gösteriliyor.

 

Tesla CEO'su Elon Musk, açıkladıkları zarara rağmen şirketin önümüzdeki dönemlere ilişkin beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi. Musk, Tesla'nın ürettiği üç modele de büyük bir talebin olduğunu belirtti.

 

Şirket, bu ayın başlarındaki açıklamasında yılın ilk üç ayında 63,000 adet araç sattığını duyurmuştu. Bu, bir önceki çeyreğe göre yüzde 31'lik bir düşüş anlamına geliyor.

Son Güncelleme : 26 Nisan 2019

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo