Elektrikli Araç Satışları Yeni Modellerin Çoğalmasına Rağmen Düştü

Ototeknikveri     26 Ocak 2020 09:29

Giderek daha fazla elektrikli araç piyasaya sürüldükçe, bu tip otomobillerin satışlarının istikrarlı bir şekilde artacağını varsaymak makul olacaktır. Ancak yeni rakamlara göre durum böyle değil.

Elektrikli Araç Satışları Yeni Modellerin Çoğalmasına Rağmen Düştü
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Los Angeles Times, geçtiğimiz yıl ABD'de 45 yeni tamamen elektrikli ve plug-in hibrit modelin piyasaya sürülmesine rağmen, önceki yıla göre yüzde 6.8 düşüşle 2019'da ülkede 325.000 elektrikli ve plug-in hibrit otomobilin satıldığını bildirdi. Geçen yıl Kaliforniya'da kaç elektrikli otomobil satıldığına dair rakamlar henüz mevcut değil.

 

Danışmanlık firması AlixPartners'ın otomotiv bölümü yöneticisi Mark Wakefield, “Pilli elektrikli modellerin sayısı geçen yıl iki kattan fazla arttı, ancak bu tip otomobillerin satış rakamları fazla değişmedi. Bu sıkıntı verici” diyor.

 

Bu durumu açıklayan birkaç faktör var. İlk olarak, menzil kaygısı tüketiciler arasında endişe için ciddi bir neden olarak görünüyor. Buna ek olarak, elektrikli araçlar yanmalı motor destekli rakiplerinden daha pahalı kalıyor ve devlet teşviklerinin sona ermesi de müşterileri hayal kırıklığına uğratıyor. Dahası, ABD'de son zamanlarda benzin fiyatları düşük ve istikrarlı seyrediyor.

Diğer yanda ise Tesla var. Otomobil üreticisi bir yaşam tarzı markası yarattı ve modelleri genellikle mükemmel elektrikli otomobil olarak kabul edildi. Model 3'ün satışları 2019'da ABD'de yüzde 14 arttı ve dünya genelinde iki kattan fazla artışla 300.600'e çıktı.

 

"Tesla katilleri" olarak adlandırılan başka markalardan pek çok model son zamanlarda piyasaya çıktı ancak satış yapamadı. Örneğin Jaguar I-Pace, geçtiğimiz yıl ABD'de sadece 2594 adet satılırken, Audi e-tron sadece 5369 satış kaydetti. Hyundai Kona (3600 adet) ve Kia Niro (1000 adet) gibi daha ucuz alternatifler de beklendiği kadar iyi satmıyorlar.

 

Bu eğilimler değişecek mi? Otomobil üreticileri kesinlikle öyle umuyor çünkü yeni elektrikli ve plug-in hibrit araçlar geliştirmek için milyarlarca dolar yatırım yaptılar. Bu arada, Tesla, elektrikli otomobil pazarındaki popülaritesini koruyacak gibi görünüyor.

Son Güncelleme : 26 Ocak 2020

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo