Peugeot i-Cockpit’in Başarılı Üç Seviyeli Tasarımı

Ototeknikveri     24 Nisan 2020 09:05

Bazı otomobil üreticileri geleneksel görünümlü konsollar ile pek ilgili değil. Citroen, DS ve Peugeot gibi Fransız markaları da bunlar arasında.

Peugeot i-Cockpit’in Başarılı Üç Seviyeli Tasarımı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

i-Cockpit tasarımını ilk kez 2010’da SR1 konseptinde görmüştük. İlk üretim modeli ise iki yıl sonra 208 hatchback oldu. Şimdi i-Cockpit konsol otomobil üreticisinin DNA’sının bir parçası.

 

SR1’den sonra tüm Peugeot konsept otomobilleri i-Cockpit ile geldi ve bu üretim modellerinin iç mekanlarını da etkiledi. Örneğin Exalt konsepti Peugeot 508’in konsolunu önemli ölçüde etkiledi. Fractal konseptindeki i-Cockpit mimarisi ise yeni 208’in iç mekanını etkiledi.

 

Peki i-Cockpit bu görünümü nasıl kazandı? Bunun ardında üç seviyeli bir tasarım var. Kompakt direksiyon simidi, baş üstü ekranı, geniş dokunmatik ekran ve orta konsolda geleneksel düğmeler yerine bir dizi kontrol anahtarı tasarımı oluşturuyor.

Peugeot’ya göre bu düzen çok ergonomik ve maksimum görünürlük sağlarken her sürücü tipine de uyuyor. Bu sayede her sürücü zorlanmadan, konforlu biçimde aracını kontrol edebiliyor.

 

Peugeot maksimum konfor için sistemi tasarlarken özellikle koltuk ve direksiyon için hassas hesaplamalar yapmış. Böyle her boyutta sürücü kendisini bir koza tarafından sarılmış kadar güvende ve rahat hissediyor.

Bizim görüşümüz ne?

3008, 5008 ve yeni 508 gibi pek çok modelin koltuk konforu segment standartlarına göre oldukça etkileyiciydi. Özellikle 508 bu konuda çok başarılı.

i-Cockpit tasarımı gerçekten de Peugeot ne iddia ediyorsa hepsini karşılıyor. Konfor ve görüş üst düzeyde ancak direksiyon simidi bazı kişiler için sıkıntılı olabilir. Daha iyi görüş için bazı sürücüler direksiyonu daha aşağı indirmek isteyebillir ancak bu da tuhaf bir şekilde direksiyonun üzerinde oturuyormuşsunuz gibi bir his veriyor.

Alışılmadık ve başarılı olduğunu söyleyebiliriz ancak elbette mükemmel bir tasarım değil. Göz alıcı, modern, sofistike gibi sıfatlar uygun ancak ergononi tartışılabilir.

Yine de kompakt direksiyon simidinin tasarım ve duygusu harika. Vites kolu da aynı şekilde konforlu.

 

 

Son Güncelleme : 24 Nisan 2020

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo