Yeni Honda Jazz İlhamını Formula 1 Hibrit Uzmanlığından Alıyor

Ototeknikveri     14 Mayıs 2020 09:25

Yeni Honda Jazz önümüzdeki aylarda piyasaya sürüldüğünde, Honda hibrit inovasyonunu yarış pistlerinden yollara taşıyacak. Motor sporları ekibinin mühendislik uzmanlığını kullanan Honda, Formula 1 Hybrid Power Unit (PU) programından bilgi aktarımı yaparak markanın e:HEV hibrit sisteminin enerji verimliliğini artırıyor.

Yeni Honda Jazz İlhamını Formula 1 Hibrit Uzmanlığından Alıyor
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Yeni Honda Formula 1 Hybrid Power Unit ya da kod adıyla RA620H, yüksek verimlilikli 1600 cc altı silindirli yanmalı motor ve Enerji Geri Kazanım Sistemi ile geliyor. Gelişmiş hibrit elektrik sistemleri frenler ve egzoz gazlarından geri kazanılan enerjiyi hızlanmak ve turbo gecikmesini azaltmak için kullanıyor.

 

Geçen yıl Honda’nın Hybrid Power Unit sistemi ortak takımları Aston Martin Red Bull Racing ve Scuderia Toro Rosso’ya üç yarışta galibiyet ve altı kez ilk üçe girmek için yardımcı oldu.

 

Yarışlar sırasında Honda Formula 1 mühendisleri geri kazanılan enerjiyi sürekli değerlendiriyor ve oranını değiştiriyorlar. Böylece hibrit sistem optimum performans veriyor. Ekibin hibrit sistemleri optimum verimlilikte çalıştırmaktaki deneyimi Honda’nın binek otomobillerindeki gelişmiş e:HEV güç aktarım organlarına da ilham verdi.

Bunun en yeni örneği de Jazz modeli. Modelin e:HEV hibrit sistemi enerjiyi geri dönüştürüyor ve pilin şarj edilmesi, motor güç çıkışının artırılması, güçlü performans, sürüş modları arasında kusursuz geçiş ve azami verimlilik için kullanıyor.

 

e:HEV sistemi Jazz için yeni geliştirilmiş, azami yakıt verimliliği ve keyifli bir sürüş deneyimi için tasarlanmış. Sistem iki kompakt ve güçlü elektrikli motor, 1.5 litre DOHC i-VTEC benzinli motor, lityum iyon pil ve inovatif sabit vitesli şanzımandan oluşuyor. Bunlar kusursuz ve doğrudan yanıt için birlikte uyum içinde çalışıyor.

 

Bu kadar iyi bir sürüş deneyimi ve verimlilik için gelişmiş e:HEV hibrit sistemi üç farklı sürüş modu kullanıyor:

 

EV Drive: Lityum iyon pil doğrudan elektrikli motora güç veriyor.

 

Hybrid Drive: Motor elektrikli jeneratör motoruna güç veriyor, buradan elde edilen güç de normal elektrikli motor için kullanılıyor.

 

Engine Drive: Benzinli motor doğrudan tekerleklere bağlı ve sürüş gücü doğrudan motordan tekerleklere aktarılıyor.

 

Pek çok şehir içi sürüş durumunda optimum verimlilik EV Drive (elektrikli mod) ile Hybrid Drive (hibrit mod) arasında kusursuz geçiş ile sağlanıyor. Otoban hızlarında sürüşte Engine Drive (yanmalı motor) kullanılıyor ve hızlanma için elektrikli motordan destek alınıyor. Hibrit sürüşte benzinli motordan gelen fazla güç jeneratör motoru sayesinde pilin şarj edilmesi için kullanılabiliyor. EV Drive modu otomobil hız keserken de kullanılabiliyor ve rejeneratif fren ile geri kazanılan enerji pilin şarjında kullanılıyor.

Geleneksel bir şanzıman yerine Jazz yeni geliştirilen tek vitesli eCVT şanzımanı kullanıyor. Böylece hareketli bileşenler arasında doğrudan bağlantı sağlanıyor. Sonuç olarak ortaya kusursuz ve stabil bir tork transferi çıkıyor ve tüm sürüş modlarında başarılı hızlanma sağlanıyor.

 

Honda’nın yarış mirasi 1958’e kadar uzanıyor ve 1965’te firma ilk Formula 1 galibiyetini kazandı. Formula 1 katılımı boyunca Honda toplam 74 Grands Prix kazandı. Honda burada edindiği mühendislik yeteneklerini yollara çıkardığı binek otomobillerine yansıttı.

Son Güncelleme : 14 Mayıs 2020

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo