Audi Urbansphere Konsepti, Cadillac Escalade'den Daha Uzun Elektrikli Bir Minibüs

Ototeknikveri     19 Nisan 2022 10:28

Audi, Urbansphere adı verilen “küre” konsept yelpazesinden üçüncü ve son aracı piyasaya sürdü. Minibüs siluetine sahip fütüristik EV, yolcunun araç içi deneyimine öncelik verilerek geleceğin mega kentlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış. Urbansphere'in Pekin Otomobil Fuarı'nda tanıtılması gerekiyordu, ancak etkinlik pandemi nedeniyle ertelendiği için çevrimiçi olarak tanıtıldı.

Audi Urbansphere Konsepti, Cadillac Escalade'den Daha Uzun Elektrikli Bir Minibüs
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Geçen yılki Skysphere (roadster) ve Grandsphere'in (büyük sedan) ardından Urbansphere (minivan), Audi'nin Pekin, Çin ve Ingolstadt, Almanya'daki tasarım stüdyoları arasında ortak bir proje. Amaç, tasarımcıların geliştirme sırasında Çin'deki potansiyel müşterilerden girdi aldığı Çin mega şehirleri için bir araç yaratmaktı.
 

Audi'nin İlk Elektrikli Minivanı

Boyutlardan yola çıkarak konsept, şehir odaklı bir üründen beklediğiniz gibi değil. Aslında, 5,5 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde ve 1,78 metre yüksekliğinde, 3,4 metre aks mesafesi ile bir Cadillac Escalade'den daha uzun bir araçtan bahsediyoruz.
 

Monolitik orantıları, onun ağır eğimli ön camı, aerodinamik tavan çizgisi, şekillendirilmiş gövdesi, devasa 24 inç jantları ve her iki ucunda geniş dijital alanları ile bir minivan gibi görünmesini sağlıyor. Ön ve arkadaki dijital kısımlar, farklı şekiller ve renkler yaratan piksel tarzı LED'ler aracılığıyla çevre ile iletişim kurmak üzere tasarlanmış.



Ön kısım, Skysphere konseptine benzer şekilde, artık dijital olan ve yanlara doğru uzanan tamamen kaplanmış Singleframe ızgaranın yeni bir yorumuyla dikkat çekiyor. Bu sayede Audi, minivanlarda oldukça popüler olan en son masif ızgara trendi ile bir şekilde uyumlu.
 

Birinci Sınıf Tasarım ve Bir Çok Teknoloji ile Geniş Kabin

Audi, konsepti “tekerlekler üzerinde bir salon ve trafikte geçirilen süre boyunca üçüncü bir yaşam alanı olarak hizmet veren bir mobil ofis” olarak tanımlarken, hem şekli hem de ambalajı ile aracın tüm modelleri arasında en fazla iç alana sahip olmasıyla övünüyor.
 

Gerçekten de, büyük arkadan menteşeli kapılardan ulaşılan iç mekan oldukça havadar ve davetkar görünüyor. Urbansphere, birçok yolcuyu kolayca sığdırabilirken, mümkün olan en iyi deneyimi sunabilmesi için iki sıra halinde düzenlenmiş yalnızca dört bağımsız koltuğa sahip. Koltuklar, farklı derecelerde eğilme ve dönme, bacak desteği uzantıları ve özel ses bölgeleri için koltuk başlıklarında hoparlörler ile Rahatlama ve Eğlence modlarına sahip.
 

Araç otonom moddayken direksiyon simidi, dijital gösterge paneli ve pedallar gizleniyor. Sonuçta, önceki küre konseptleri gibi Urbansphere de, 2025'ten sonra üretim araçlarında tanıtılacak olan Seviye 4 yeteneği ile birlikte geliyor.
 

Yolcular, ön paneldeki projeksiyon, koltuk arkalıklarına monte edilmiş ekranlar, VR gözlükler veya arka yolcular için geri çekilebilir şeffaf OLED ekran aracılığıyla görülebilen birçok farklı dijital hizmete ve bilgi-eğlence özelliğine erişebiliyor. Kapıdaki döner halka ve düğmeler içeren MMI temassız tepkisi, sürücünün birçok farklı ayara erişmesine olanak tanırken, koltuk tamamen yatırıldığında göz izleme, hareketle kontrol ve sesle kontrol yoluyla da kullanılabiliyor. Tüm yolcular için kontrol panelleri, kullanılmadığında gizli kalacak şekilde kolçaklara entegre edilmiş. Araç ayrıca yüz taramalarını ve ses analizini kullanan ve rahatlama önerileri sunan stres algılama teknolojisini de destekliyor.
 

Döşeme için Audi, üretim sürecinde herhangi bir kimyasal içermeyen sürdürülebilir Bambu viskon kumaş, ECONYL adı verilen geri dönüştürülmüş bir poliamid ve gürgen kaplamalar kullandı. Bir başka harika özellik de su sebili ve bardaklar içeren döner orta konsol. Son olarak konsept, hem kullanıcıyı yağmurdan koruyabilen hem de karanlık alanlar için taşınabilir bir ışık kaynağı görevi görebilen Çin geleneğinden ilham alan aydınlatıcı bir şemsiye olan Audi Light Umbrella ile birlikte geliyor.


Urbansphere bir tasarım çalışması olabilir, ancak Audi ve Porsche tarafından yakında çıkacak Audi Q6 e-tron, A6 e-tron ve Porsche Macan EV dahil olmak üzere üretim araçları için geliştirilen EV'ye özel PPE platformuna dayanıyor. Konsept, toplam 396 hp (295 kW / 401 PS) güç çıkışı ve 690 Nm tork üreten çift elektrikli motorlarla donatılmış, ancak bu rakamların sadece küçük bir kısmı şehir trafiğinde kullanılacak. Quattro dört tekerlekten çekiş sistemi, enerji tüketimini iyileştirmek için gerektiğinde ön veya arka elektrik motorunu devre dışı bırakabiliyor.
 

Zemine monte pil 120 kWh kapasiteye sahip ve Audi, WLTP menzilinin 750 km civarında olduğunu tahmin ediyor. 800 Volt teknolojisi, hızlı şarj kabiliyetine izin veriyor.

 

Hızlı şarj sadece 10 dakikada 300 km menzil sağlarken, yüzde 5 ila 80 şarj 25 dakikadan az sürüyor. Optimum konfor için, daha çevik hale getiren dört tekerlekten direksiyonlu uyarlanabilir bir havalı süspansiyon sistemi var.
 

Audi, Urbansphere konseptiyle bize elektrik çağı için düşünülen yeni araç segmentlerini gösteriyor. Minivanlar, segmentin premium kısmına giderek daha fazla şirketin girmesiyle Çin pazarında oldukça popüler, bu nedenle benzer özelliklere sahip bir üretim aracı olasılığını göz ardı etmiyoruz. Bununla birlikte, küre konseptleri tasarım çalışmaları olarak planlandı ve ana rolleri gelecekteki Audi modellerinin stil dilini ve teknolojisini sergilemek.

Son Güncelleme : 19 Nisan 2022

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo