Renault Scénic Vision Konsepti Elektrikli ve Hidrojenli Güç Aktarma Organlarıyla Tanıtıldı

Ototeknikveri     22 Mayıs 2022 04:18

Renault, sonunda, şaşırtıcı bir şekilde Scénic ismini benimseyen ve ChangeNOW 2022 Zirvesi'nde merakla beklenen “hidrojenle çalışan” konseptini tanıttı.

Renault Scénic Vision Konsepti Elektrikli ve Hidrojenli Güç Aktarma Organlarıyla Tanıtıldı
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Renault, sonunda, şaşırtıcı bir şekilde Scénic ismini benimseyen ve ChangeNOW 2022 Zirvesi'nde merakla beklenen “hidrojenle çalışan” konseptini tanıttı. Renault Scénic Vision, 2024'te piyasaya sürülecek bir üretim aracını yakından gösteren SUV tarzı bir gövde ile tüm önceki modellerinden kökten farklı. Konsept sıra dışı bir hibrit sistemle elektrikli motor ve hidrojen yakıt hücresi menzil genişleticiyi birarada kullanıyor.



Konseptin öne çıkan özelliği, şarj ve karbon ayak izine bağlı duruş süresini azaltmayı amaçlayan H2-Tech teknolojisi. Güç aktarma sistemi, 215 hp (160 kW / 218 PS) üreten öne monte edilmiş bir elektrik motoru, 21 hp (16 kW / 22 PS) üreten menzil genişletici bir hidrojen yakıt hücresi ve 40 kWh pilden oluşuyor. Bu hibrit kurulum, aracın aynı menzil için iki kat daha hafif pil taşımasını sağlıyor. Renault'ya göre Scénic Vision, geleneksel bir akülü elektrikli araca göre yüzde 75 daha küçük karbon ayak izine sahip. Hidrojen istasyonu ağının (umarız) genişleyeceği 2030'dan sonra, şirket yaklaşık beş dakikalık bir hidrojen dolum süresiyle 800 km'ye (497 mil) kadar bir menzil bekliyor.



Deneysel bir platforma dayanan konsept, 4.490 mm (176.8 inç) uzunluğunda, 1.900 mm (74,8 inç) genişliğinde ve 1.590 mm (62.6 inç) yüksekliğinde, 2.835 mm (111,6 inç) aks mesafesi ile Mégane E-Tech'ten daha büyük bir ayak izine sahip. Renault'ya göre, ağırlık 1.700 kg, bu da hidrojen yakıt hücresinin eklenmesine rağmen Mégane'in en yüksek özellikli donanım seviyesine yakın.



Stil açısından konsept, yoğun biçimde şekillendirilmiş bir gövde, güçlü karakter çizgileri ve fütürist detaylarla Renault'nun tasarım dilinin en son evrimini benimsiyor. İki kutulu silüet, SUV'ler ve hatchback'ler arasındaki boşluğu dolduruyor ve kendisini Scénic'in MPV geçmişinden uzaklaştırıyor. Önde, ince LED farlar agresif bir görünüme sahipken, daha aşağıya yerleştirilmiş ek LED üniteleri ve ızgara ve tampon için yeni kaplamalar dikkat çekiyor.



Kapılardaki alışılmadık yüzey kaplaması ve bilim kurgu görünümlü 21 inç jantlar sayesinde profil oldukça dinamik. Arkada bumerang şeklindeki LED stop lambaları, aydınlatmalı bir logo ve belirgin bir arka spoyler ile her şey daha gerçekçi. Baş tasarımcı Gilles Vidal, konseptin yüzde 90 üretime hazır olduğunu söylerken, dış tasarımın gelişeceğini belirtti.



Erişilebilirliği artıran çerçevesiz arkadan menteşeli kapılardan kabin içine girildiğinde, konsept tarzı bir iç mekanla karşılaşıyoruz. Özellikler arasında geniş, yüzer tarzda koltuklar, bir dizi küçük dikdörtgen şekilli ekran (bunlardan sekiz tanesini sayabildik), ön panelin üstünde yüzeyi saran bir ekran, bir boyunduruk direksiyon simidi ve gösterişli ortam aydınlatması yer alıyor.



Geniş ekran, harici bir kameradan canlı yayın iletebiliyor ve sürücünün görüş alanını yüzde 24 oranında genişletebiliyor. Bir yüz tanıma sistemi kapıları otomatik olarak açıyor ve araç ayarlarını sürücünün profiline göre ayarlıyor ve her koltukta kişisel ses ve yolcular arasında optimum iletişim için mikrofonlar ve hoparlörler bulunuyor. Ayrıca, sürücünün sağlıklı olduğundan emin olan ve yola dikkat ederek sürüş alışkanlıklarını geliştirmelerine yardımcı olan bir Güvenlik Koçu da bulunuyor.



Malzemeler açısından, Scénic Vision, Renault'nun çevre dostu zihniyetinin ve sürdürülebilirliğe odaklanmasının bir kanıtı. Araçta kullanılan malzemelerin yüzde 70'inden fazlası geri dönüşümden kazanılmış ve yüzde 95'i tekrar geri dönüştürülebilir özellikte. İç kısım deri içermiyor ve döşeme için geri dönüştürülmüş düşük karbonlu polyester bulunurken, plastiğin yüzde 30'u biyolojik kaynaklı.



Daha önce de belirttiğimiz gibi konsept, 2024'te – büyük olasılıkla Scénic'in beşinci nesli olan – piyasaya sürülecek bir üretim modelinin ön izlemesini yapıyor. Bu, elektrikli-hidrojen güç aktarma organını daha geleneksel bir pil elektrikli aktarma organıyla değiştirecek ve önümüzdeki yıllarda Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakı tarafından yaygın olarak kullanılacak olan CMF-EV mimarisinin genişletilmiş bir versiyonuna dayanacak.



Hidrojen kullanımına gelince, Renault şimdiden HYVIA markası altında yakıt hücreli hafif ticari araçlar sunuyor ve gelecekteki modellerde potansiyel kullanım için deneysel hidrojen-elektrik mimarisinin geliştirilmesine devam edecek.

Son Güncelleme : 22 Mayıs 2022

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo