VOLKSWAGEN'İN YENİ HAFİF HİBRİT TEKNOLOJİSİ

Ototeknikveri     28 Kasım 2014 06:53

Volkswagen'nin, içten yanmalı motorun daha fazla kapatılarak yakıt tasarrufu sağlayan, yeni hafif hibrit teknolojisinin detayları

VOLKSWAGEN'İN YENİ HAFİF HİBRİT TEKNOLOJİSİ
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Volkswagen’in hafif hibrit teknolojisi, aracın motoru, vites kutusundan ayrılmış durumda iken sürüldüğü, sürücünün ayağını gaz pedalından çektiği inişlerde ya da motorun stop edeceği öngörülen durumlarda içten yanmalı motoru kapatıyor. Hafif hibrit, verimliliğin, konforun ve kolaylığın iyi bir birlikteliğini yaratıyor. Çift kavramalı şanzımana birleştirilmiş motor, kayıştan ile hareket iletilen bir jeneratör aracılığı ile kolayca yeniden başlatılabiliyor. 


Motor kapatıldığında, transmisyondan ayrılıyor ve aracın sıfır emisyon ile sürüldüğü bir boş vites modu başlatılıyor. Bu modda araç içerisindeki çok fonksiyonlu göstergede “vites boşta” iletisi ve aktif start/stop sistemi için tanıdık bir sembol görülüyor. Hafif hibrit teknolojisinin motor kapalıyken vitesi boşa alma fonksiyonu start/stop sistemini her sürüş hızı için kullanılabilir kılıyor. Günümüzün start/stop sistemlerinde, motor yeniden başlatılmadan önce aracın duruyor olması gerekirken, Volkswagen’nin yeni hafif hibrit sisteminde ise içten yanmalı motor, aracın belli bir hızı varken yani her devirde yeniden başlatılabiliyor. Bu sayede, sistem, sürücü örneğin bir kavşakta trafik ışığı hala sarı yanarken gaz pedalından ayağını çekip, aniden yeniden bastığında yaşanan duraksamalar bu sistemde gerçekleşmiyor. DSG şanzımandaki elektrikli yağ pompası vitesin, içten yanmalı motor devre dışıyken hala değiştirilebilmesini sağlıyor, böylece düzgün vites oranı motor yeniden başlatıldığında hemen elde edilebiliyor. 


Ek olarak, hafif hibrit sisteminde enerji tasarruflu frenleme tarafından geri kazanılan enerji miktarı kayda değer şekilde yükseliyor. Hafif bir lityum-iyon batarya enerji depolama cihazı olarak vazife görüyor. Hafif hibritte geri kazanılan enerji sadece start/stop sistemi ve boş vites durumları için aracın elektrik sistemine elektrik sağlamak için değil motoru yeniden başlatmak için de kullanılıyor. Bu enerji ayrıca mini voltaj yükseltme için de kullanılıyor. Böylelikle motorun yükleme noktası değiştiriliyor ve CO2 emisyonu azaltılıyor.

 

Son Güncelleme : 28 Kasım 2014

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo