VOLKSWAGEN'İN YENİ ISI YALITIM TEKNOLOJİLERİ

Ototeknikveri     12 Aralık 2014 08:00

Volkswagen, yazın aracın içinin aşırı ısınmasına, özel boyaya sahip orta konsol ve Low-E glass adını verdiği sunroof sistemi ile engel olmayı hedefliyor.

VOLKSWAGEN'İN YENİ ISI YALITIM TEKNOLOJİLERİ
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Enerji verimliliğinin gittikçe öneminin arttığı günümüzde, araç içinin fazla ısınması, klima sisteminin daha fazla çalışarak tüketim ve emisyon değerlerinin artmasına yol açıyor. Bu noktayı dikkate alan Volkswagen ise iki yeni teknolojisi ile bu problemin önüne geçmeyi hedeliyor.

Kızıl ötesi ışın yansıtmalı kontrol paneli
Güneş koyu renk yüzeyleri daha fazla ısıtır çünkü koyu renkler ışığı daha fazla absorbe eder. Öte yandan, koyu renk yüzeyler kontrol paneli için daha uygundur çünkü bu sayede ön camdan gelen yansıma önlenir. Volkswagen şimdi bu ikilemle mücadele etmek için yeni bir yöntem geliştirdi ve kızıl ötesi yansıtmalı kontrol panelleri tasarladı. Güneş ışığında yüzeyleri ısıtan ana faktör kızıl ötesi ışınlardır. Volkswagen, özel pigmentler kullanarak, kontrol panellerini kızıl ötesi ışınları yansıtarak ısınmayı önleyen boya ile boyuyor.  Böylece, artık kontrol panelindeki geleneksel siyah rengi değiştirmeye gerek kalmadan yüzeyin ısınması da önlenebiliyor. Özellikle sıcak havalarda araç içinde meydana gelen ısınma da böylelikle azalıyor. Bu çözüm pek çok ekstra fayda sağlıyor. Isınmanın azalması klimanın daha hızlı etki etmesine ve tasarruf edilmesine olanak veriyor. Böylece CO2 emisyonu da azalıyor. Elektrikli ve hibrid modellerde enerji tasarrufu sağlayan bu detay aynı zamanda şarja gerek kalmadan daha uzun sürüş mesafeleri demek. 

Düşük ısı geçirgenliğine sahip sunroof
Düşük ısı geçirgenliğine sahip sunroof, ultra ince bir oksit filmin cama buharlı depozisyon yoluyla uygulanması ile elde ediliyor. Bu film güneş ışığından koruyucu özellik taşıyor ve özellikle yaz aylarında araç içinin ısınmasını azaltıyor, kışın ise tam tersi aracın daha etkin şekilde ısı tutmasını sağlıyor. Yazın aracın içindeki serinlik korunurken, kışın araç içerisindeki yolcuların vücut ısıları film sayesinde araç içinde hapsedilerek daha etkin ısınma sağlanıyor. Böylece oldukça yüksek bir araç içi konforu elde ediliyor. “Low-E glass sunroof” ile %15 daha başarılı ısı kontrolü sağlamak mümkün. Yeni yöntemle CO2 salınımı azalıyor, aynı zamanda tavan perdesi ortadan kalktığı için araç hafifliyor.

Son Güncelleme : 12 Aralık 2014

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo