HONDA YENİ İ-ACC SİSTEMİNİ MAKYAJLI CR-V'DE SUNACAK

Ototeknikveri     08 Ocak 2015 10:44

Honda, Dünyanın ilk Öngörülü Güvenlik Seyir Kontrol Sistemi'ni makyajlı CR-V ile birlikte tanıtmaya hazırlanıyor.

HONDA YENİ İ-ACC SİSTEMİNİ MAKYAJLI CR-V'DE SUNACAK
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Honda, i-ACC (Intelligent Adaptive Cruise Control) adı verilen dünyanın ilk Öngörülü Güvenlik Seyir Kontrol Sistemi'ni tanıtmaya hazırlanıyor. Sistem arabanın kendi şeritini uygunsuz şekilde işgal eden diğer arabaları öngörecek ve uyarı yapacak. Tipik Avrupa sürüş stilleri üzerine gerçek sürücülerle yapılan geniş kapsamlı araştırmalar üzerine inşa edilen Intelligent Adaptive Cruise Control (i-ACC) bir kamera ve radar kullanarak yoldaki diğer araçların pozisyonunu tespit ediyor. Ardından bir algoritma uygulayarak araçların birbirleriyle ilişkilerini değerlendiren ve çevredeki araçların şeridi işgal etme olasılığını öngören sistem, arabanın hızlı, rahat ve güvenli biçimde tepki vermesini sağlıyor.


Bu yıl yeni CR-V ile birlikte pazara sunulacak i-ACC, geleneksel Adaptive Cruise Control (ACC) üzerine geliştirilmiş. Geleneksel ACC sistemleri önceden seçilmiş boylamsal bir hızı korur ve bunu yalnızca öndeki araçla arada güvenli bir mesafe bırakmak amacıyla düşürür. Eğer bir araç yandaki şeritten sizin kullandığınız şeride uygunsuz geçiş yaparsa geleneksel ACC sistemi geç yanıt verir ve daha güçlü fren gerektirir.  Yeni i-ACC sistemininse farkı burada. i-ACC şerit işgali olasılığını önceden hesaplayarak işgal meydana gelmeden 5 saniye önce yumuşak bir biçimde tepki veriyor ve daha sürücü farkına bile varmadan şerit işgalini önlüyor. Bu durumda sistem sadece yumuşak bir fren yapıyor ve ekranda bir uyarı ikonu beliriyor. İkonla sürücü uyarılarak neden aracın yavaşladığı belirtiliyor. Ardından güvenli bir mesafe korumak amacıyla daha güçlü bir fren yapılabiliyor. Honda Avrupa Ar&Ge i-ACC Sorumlusu Dr. Kleinehagenbrock konuyla ilgili açıklamasında şunlara yer verdi: "i-ACC seyir kontrol sistemlerini tamamen yeni bir seviyeye çekti. Öngörülü güvenlik konsepti sürüş güvenliği alanında bir çığır açtı".


i-ACC aynı zamanda İngiltere'de ya da ana kıtada olup olmadığınızı ve buna göre aracı yolun hangi tarafında sürdüğünüzü tanıyarak buna göre hangi komşu araçların tehlike oluşturduğunu tespit ediyor. i-ACC Avrupa ve Japonya'da bir Honda takımının yürüttüğü kurum içi bir AR-GE projesinin ürünü ve Avrupa yolları için özel olarak tasarlandı. Avrupalı sürücülerin davranışları incelenerek algoritma buna göre geliştirildi. Honda Araştırma Enstitüsü Avrupa projesi i-ACC'den sorumlu Dr. Schmuedderich sistem ile ilgili şu yorumları yapıyor: "i-ACC bir dönüm noktası ve trafikteki diğer sürücülerin hareketlerini öngörmesi ile sürüş asistanlığı sistemlerinin yeni jenerasyonuna ilişkin ileriye doğru atılmış ciddi bir adım." 

 

Honda’nın yeni i-ACC sistemi, makyajlı 2015 CR-V’nin Avrupa versiyonunda yalnızca Executive donanım seviyesi ile birlikte tercih edilebilecek.

 

Son Güncelleme : 10 Ocak 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo