OPEL, YENİ DİZEL MOTORA SAHİP MOKKA VE İNSİGNİA'YI AVRUPA PAZARINA SUNUYOR

Ototeknikveri     22 Ocak 2015 11:06

Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılan 1.6 litrelik dizel motorlu Mokka ve yeni 2.0 litrelik dizele sahip İnsignia, Avrupa'da satışa çıkıyor.

OPEL, YENİ DİZEL MOTORA SAHİP MOKKA VE İNSİGNİA'YI AVRUPA PAZARINA SUNUYOR
- A +
Yorum yaz

İlgili Haberler

Opel, düşük yakıt tüketimi ve sessizlikle kombine edilmesinin yanında daha fazla güç ve tork değer sunan 136 hp’lik 1.6 dizel motora sahip Mokka modelini 24.685 Euro'dan, yeni 170 hp’lik 2.0 CDTI motorlu Opel’in amiral gemisi Insignia modelini ise 29.895 Euro'dan başlayan fiyatlarla Avruap pazarına sunuyor. Yeni jenerasyon Opel dizellerine sahip olan Mokka ve Insignia’nın en belirgin özellikleri, inanılmaz sessiz, güçlü ve yüksek torklu olmalarının yanında tüm bunları düşük tüketim ve düşük emisyonla kombine ediyor olmaları. Opel’in bu yeni yüksek teknoloji 4 silindir motorları çevrecilik ve verim konusunda standartları belirleyecek düzeyde iyi üniteler. Eylülden sonra zorunlu olacak olan Euro 6 emisyon şartlarını şimdiden sağlayan bu motorlar neredeyse benzinli motor kadar temizler.

 

Sessiz dizel: 1.6 CDTI Mokka, 2.0 CDTI Insignia
Opel Mokka Avrupa’da en yüksek büyüme potansiyeline sahip araçlardan biri. Opelin modern kasası ve kullandığı ileri teknolojiler yarı-kompakt SUV aracın başarısını özetliyor. Araçta yapılan en son geliştirme 1.7 CDTI motorun yerini alan tamamen alüminyum döküm 4 silindirli dizel motor. Bu motor hem daha ufak hem de eski Mokka motoruna göre 6 beygir ve 20 Nm daha fazla tork değeri sunuyor. Bunları yaparken yakıt tüketimini de düşürüyor. Sınıfında rakipsiz olan 1.6 CDTI motor 1 litre hacim başına 85 hp gücün yanında toplam 320 Nm tork üretebiliyor. Bu değerler Mokka’yı 9.9 saniyede 0 dan 100 km/s hıza ulaştırabiliyor. Beşinci viteste 80 km/s'den 120 km/s hıza ise 9.9 saniyede ulaşabilen aracın, maksimum hızs 191 km/s. Sessiz dizel çok ekonomik ve çevresi: Opel’in 6 ileri start stop sistemli manuel şanzımana sahip Mokka modeli, 100 km de 4.1 litre yakıt tüketirken kilometre başına 109 gr CO2 üretiyor. Bu değerler eski modelle kıyaslandığında 0.5/100km ve 11 gr/km daha az. Yüksek sürüş zevki sunarken aynı zamanda tutumlu kalabilen bu motor tüketicinin cüzdanını yakmayan cinsten.


Aynı şeyleri 2 litrelik turbo dizel Insignia için de söylemek mümkün. Litre başına 87 beygir üreten 2.0 CDTI motor hem güçlü hem de tutumlu. 1.750 ile 2.500 devir arasında 400 Nm tork veren motor, 3.750 devirde 170 beygir gücüne ulaşıyor. Aynı yakıt tüketimiyle %4 daha fazla güç ve %14 daha fazla tork veren motor, aynı zamanda Euro 6 normluyla uyumlu. Maksimum hızı 225 km/s olan Insignia 2.0 CDTI, 0'dan 100 km/s hıza 9 saniyede ulaşıyor. Bu değer selefinden yarım saniye daha hızlı.


Saf yüksek teknoloji: Düşük emisyon ve güçlü performans
Güçlü ve çevre dostu karaktere sahip bu motorların asıl olayı VGT Variable Geometry Turbine denilen sistem. Yani değişken geometrili turbo. Ve tabi yüksek basınçlı yakıt enjeksiyon sistemi olan Common Rail Sistemi. Bu sistemde yakıt 2000 bar basınçla bir strokta 10 sefere kadar enjekte edilebiliyor. Atomize olan yakıt daha iyi yanma sağlıyor ve böylece emisyonlar düşüyor. Turbo geometrisini ayarlayan elektrikli aküatör ise geleneksel turboya göre %20 daha hızlı devreye girerek dizel motoru daha eğlenceli kılıyor. Dizellerin en büyük handikapı, NOx emisyonları. 1.6 CDTI Mokka Lean Nox Trap denilen LNT sistemini kullanıyor. Eksoz çıkışında çalışan bu sistem dizel partikül filtresiyle beraber çalışarak azotlu bileşikleri(NO2) yakalıyor ve temizliyor.

 

Insignia 2.0 CDTI, Opel’in BlueInjection adını verdiği seçici katalitik redüksiyon sistemiyle geliyor. Bu sistem de aynı şekilde egzost gazlarını azot oksit bileşiklerinden ayırıyor. Üre ve su içeren AdBlue isimli zararsız sıvı, dizel partikül filtresinin çalışma yönünde egzost gazına enjekte ediliyor, azot oksitle birleşen bu çözelti direkt olarak amonyak + zararsız azot + su buharına dönüşerek doğaya salınıyor.


Sessiz çalışma: Rafine edilmiş dizel gücü
Arttırılmış performans ve verim bir yana motorun çalışmasındaki pürüzsüzlük de tasarım aşamasındaki en önemli ayrıntılardan. Mühendisler motorun çalışmasındaki ses ve titreşimi azaltmak, rafineliği arttırmak için çok çeşitli tasarımların yanında, farklı ölçümler de yaptılar. Motor mimarisi hazırlanırken gürültü kaynağı olan iki temel noktaya odaklanıldı: Motorun üst ve alt kısmı. Motorun yağ karteri yeniden tasarlandı ve subap kapaklarının olduğu yere bir dengeleyici eklendi. Sonuç: Düşürülmüş gürültü seviyesi ve rolantide 5 desibel daha sessiz çalışan karakteriyle yeni 2.0 CDTI motor daha rafine bir sürüş vaat ediyor. 


Yepyeni önden çekişli 1.6 CDTI Mokka, 6 ileri manuel ya da otomatik şanzıman seçeneğiyle alınabiliyor. Insignia sedan ve Sports Tourer versiyonu ise 2.0 turbo dizel motoruyla 6 ileri şanzımanla önden çekişli ve dört çeker olarak tercih edilebiliyor. Yeni dizellere sahip Opellerin resim galeriye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. 

 

Son Güncelleme : 24 Ocak 2015

ÜYELERİMİZDEN YORUMLAR

default_user

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

DİĞER HABERLER

Popüler Haberler

UZMANDAN CEVAPLAR

Logo
Şifremi Unuttum
Logo